Direct naar content

Denken in kansen en doen in oplossingen

DenkTankers zitten niet gevangen in systemen en kunnen daarom kritisch zijn. Kansen zien die anderen niet zien.

Wij vertegenwoordigen de stem van een nieuwe generatie en komen met laagdrempelige en positieve oplossingen. Wij zijn de steun in de rug bij een urgent, moeizaam en complex vraagstuk. Gaan we het probleem volledig oplossen? Nee. Maar we kunnen wel datgene loswrikken wat vastzit en een ander perspectief laten zien.

Voel jij je aangesproken?

Wil jij met andere DenkTankers systemen onderzoeken, kritische vragen stellen, en overheid, burgers en het bedrijfsleven uitnodigen om buiten de gebaande paden te treden? Wil je samenwerkingen opzetten met mensen die het verschil willen en kunnen maken? Meld je dan nu aan!

Video poster

NDT’24: circulariteit en duurzaamheid

Dit jaar richt onze DenkTank zich op het zoeken naar kansen en oplossingen die Nederland vooruithelpen op het gebied van circulariteit en duurzaamheid.

Waarom? Omdat we zien dat er veel gebeurt, maar dat het vaak zo ingewikkeld wordt gemaakt dat niemand het meer begrijpt. We merken dat de tegenstellingen tussen bedrijven, de overheid en burgers steeds groter worden. We dreigen elkaar kwijt te raken. En dat terwijl samenwerking zo belangrijk is: een succesvolle circulaire maatschappij bouw je immers niet alleen. Kortom: het kan beter.

Tijdens de DenkTank

De DenkTank duurt 4 maanden. In de DenkTank werken 20 DenkTankers van uiteenlopende studierichtingen en met verschillende kwaliteiten en talenten. Het programma begint in augustus met een Zomerschool van 2 weken waarin je elkaar goed leert kennen. Ook kom je meer te weten over het onderwerp en krijg je workshops over hoe je een probleem het beste kan aanpakken. Daarna ga je in kleinere teams aan de slag. In deze teams werk je aan je persoonlijke ontwikkeldoelen, duik je dieper in het onderwerp en ga je aan de slag met het bedenken- en testen van oplossingen. 

Na de DenkTank

Halverwege december worden de 4 maanden afgesloten met een door de DenkTank zelf georganiseerde presentatie van de oplossingen. Daarna gaan jullie onder begeleiding van onze partners verder met de oplossingen om ze onder de aandacht te brengen en uit te voeren. Al veel deelnemers zijn jullie voorgegaan. Kijk maar eens op onze impactpagina voor voorbeelden van bedrijven, stichtingen en beleidsvoorstellen die ontstaan uit de Nationale DenkTank. En, DenkTanker ben je voor het leven. Na de DenkTank blijf je onderdeel van het levendig en betrokken alumni-en partnernetwerk van de Nationale DenkTank.  

'Het is superleuk dat ik nog steeds een groep mensen in mijn leven heb bij wie ik altijd terecht kan als ik iets wil ondernemen, die geen idee te gek vindt en altijd bereid is om te helpen.’

~ Jaco van der Veen – Nationale DenkTank 2015

‘Tijdens de DenkTank heb ik veel praktische vaardigheden geleert, dus hoe je theorie in praktijk kan brengen. En dat is echt wat ik ook in mijn studie heb gemist.'

~ Fabian– Nationale DenkTank 2018

'Ik heb geleerd om bij alles wat ik doe te denken vanuit de driehoek overheid, bedrijfsleven en wetenschap. Hun betrokkenheid is van belang om een breed draagvlak te krijgen.’

~ Lena Hartog – Nationale DenkTank 2017

'De NDT heeft mij vrienden voor het leven gegeven, die altijd bereid zijn met me mee en dwars te denken.’

~ Maaike Zwart – Nationale DenkTank 2011

'Ik durf wel te zeggen dat ik in de vier maanden van de DenkTank meer vaardigheden heb geleerd dan in het hele eerste jaar van mijn master.’

~ Lina Dokter – Nationale DenkTank 2022

‘Als antropologe miste ik tijdens mijn PhD onderzoek een stukje praktische implementatie. Het Denktank traject heeft me de kans gegeven om onderzoeksvragen naar praktische oplossingen te vertalen en te kunnen delen buiten academische kringen om. Verder gaf het samenwerken binnen een interdisciplinaire groep ontzettend veel energie en dit kon ik weer gebruiken om mijn promotietraject met plezier af te maken.’

~ Lana Askari – Nationale DenkTank 2017

‘Bij de NDT heb ik als diehard bèta geleerd in interdisciplinaire teams te werken. Ik heb zo veel respect gekregen voor de diverse vaardigheden van mijn groepsgenoten: organisatietalent, interviewen, inspirerende speeches geven of het lef om zomaar de telefoon te pakken om bekende Nederlanders op te bellen’.

~ Laurens Kruger – Nationale DenkTank 2013
01 07

Wat leer je?

Je ontwikkelt nieuwe vaardigheden, je leert een probleem van verschillende kanten te benaderen en je wordt uitgedaagd om in recordtempo samen een fantastische prestatie te leveren. Je leert drie methodieken die je daarbij gaan helpen:  

 • Problem Solving Loop: een methode om tot de kern te komen van een probleem, waarbij je op zoek gaat naar de (belangrijkste) knelpunten.
 • Theory of Change: een methode waarbij je een visie ontwikkelt, doelstellingen formuleert en concrete stappen om je visie te bereiken en doelstellingen en stappen om je visie te bereiken.
 • Design Thinking: een methode om tot creatieve en bruikbare oplossingen te komen door de gebruiker centraal te stellen

Daarnaast krijg je training en begeleiding op:

 • Feedback geven en ontvangen
 • Persoonlijke doelen
 • Media & persbenadering
 • Presentatietechnieken.

 

Begeleiding door partners

Tijdens de DenkTank krijg je begeleiding van team Nationale DenkTank en van onze partners: 

 • AEF: Hoe werkt de overheid?
 • IJsfontein: Design Thinking
 • IssueMakers: Communicatie & PR
 • McKinsey & Company: Problem Solving
 • MetaBolic: Visie & Theory of Change
 • Motivaction: Publieksenquête

Veelgestelde vragen

Andere praktische vragen? Plan een afspraak met Kalina

Heb je praktische vragen over de DenkTank of het wervingsproces? Plan een spreekuur met Kalina in! Je kunt bij Kalina terecht met vragen over bijvoorbeeld vergoedingen, de inhoud van het programma of logistieke vragen.