Veelgestelde vragen
We nodigen je dan des te meer uit langs te komen op één van onze bijeenkomsten (bijvoorbeeld een informatieavond) en te reageren! We zijn ervan overtuigd dat de jaarlijkse groep DenkTankers divers moet én kan zijn. De kwaliteit van de oplossingen is gebaat bij een mix van uiteenlopende ervaringen en expertises, politieke voorkeuren en culturele achtergronden. Als deelnemer ben je zelf mede-vormgever van je eigen team, waarin respect voor verschillen en persoonlijke ontwikkeling belangrijk zijn. Diversiteit en inclusie zijn belangrijk voor de Nationale DenkTank. We leren samen met deelnemers jaarlijks actief meer over hoe we deze waarden goed in de praktijk kunnen brengen. We nodigen iedereen die zich in het profiel herkent dan ook uitdrukkelijk uit om zich aan te melden. Meer weten? Meld je aan voor één van onze online informatieavonden via dit formulier.
Deelnemers van de DenkTank zijn jonge denkers en doeners met een beperkte hoeveelheid (fulltime) werkervaring. De leeftijd van deelnemers varieert over het algemeen van 21 tot 35 jaar.
Deelname aan de DenkTank is een fulltime bezigheid van 40 uur per week. Op werkdagen werk je ongeveer van 9:00 tot 17:30 uur. In het weekend ben je vrij. Elk jaar zijn er deelnemers die er graag extra tijd insteken, het enthousiasme is groot. Dit is geen verplichting. Vooral richting de grote evenementen, zoals het Expertforum in oktober en de Oplossingslancering in december, worden er vaak meer uren gemaakt.
Voor deelname aan de DenkTank moet je fulltime beschikbaar zijn. In het verleden hebben PhD’ers onbetaald verlof opgenomen of de start van hun PhD traject met 4 maanden uitgesteld. Vaak ging dit in goed overleg met hun promotor. Meer informatie? We brengen je graag in contact met DenkTankers uit eerdere jaren die dit gedaan hebben.
De Zomerschool is de start van de DenkTank. Hier maak je kennis met het thema, de deelnemers en de Stichting zelf. Een deel van het programma bestaat uit het ontwikkelen van vaardigheden: hard skills zoals onderzoeksmethoden, het aanscherpen van een probleemstelling, en structureren van het probleem. Ook train je soft skills: daarbij staan creativiteit en samenwerken voorop. De trainingen worden afgewisseld met relevante sprekers. Het is een intensief programma, maar je krijgt ook tijd om te sporten en ’s avonds activiteiten te doen.
Nee. Tijdens de Zomerschool krijg je trainingen die je voldoende op weg helpen om zelfstandig onderzoek te doen. Daarnaast word je als deelnemer tijdens de analysefase fulltime begeleid door twee consultants van onze partner McKinsey & Company en twee begeleiders van het bureau van de Nationale DenkTank. Daarnaast krijg je begeleiding van onder andere de Issuemakers, Metabolic, AEF en de IJsfontein.
Tijdens de DenkTank werken we samen met themapartners vanuit het private en publieke domein. Als DenkTanker betrek je ze proactief bij jullie analyses en oplossingen (d.m.v. co-creatie). Hierin wordt je begeleid door het team van de Nationale DenkTank en de programmapartners.
Uniek is de DenkTank in veel opzichten: het samenwerken met een interdisciplinaire groep jonge denkers en doeners uit heel Nederland, de combinatie van de analyse- en oplossingsfase en de combinatie van denken en doen. De DenkTank brengt partners uit de wetenschap, overheid, bedrijfsleven bij elkaar om zo maatschappelijke doorbraken écht te kunnen versnellen. De begeleiding en training die de deelnemers krijgen is ontzettend waardevol, evenals het netwerk van partners dat de DenkTank mede mogelijk maakt en deuren weet te openen voor jou als deelnemer en je ideeën. En natuurlijk de alumni zelf, die elkaar blijvend weten te vinden.
De Nationale DenkTank is een fulltime programma van 4 maanden. Je krijgt intensieve begeleiding van partners van de Nationale DenkTank en verschillende experts. Je ontwikkelt belangrijke vaardigheden zoals presenteren, netwerken en ondernemen. Ook doe je enorm veel inhoudelijke kennis op het gebied van het maatschappelijke thema van dat jaar.
Tijdlijn:
- Eind augustus – zomerschool
- September & oktober – onderzoeksfase
- November & december – oplossingsfase
- Na december – implementatiefase
Zomerschool
De Zomerschool in augustus staat in het teken van elkaar, het thema en de DenkTank leren kennen. Twee weken lang duik je met je 19 mede-DenkTankers in het diepe.
De eerste week staat in het teken van trainingen op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. In no-time zorgen wij dat jij alle kennis op zak hebt die je nodig hebt voor een vliegende DenkTank start. De eerste week start je samen met je mede-DenkTankers op het prachtige Landgoed de Horst in Driebergen waar naast hard werken ook veel ruimte is voor gezellige zomeravonden met spelletjes, goede gesprekken of een potje voetbal.
Dit jaar is er de tweede week van de Zomerschool een primeur: Vision Fast. Hierbij ga je samen je mede-DenkTankers en begeleiding vier dagen in de buurt van Utrecht de natuur in: helemaal off-grid. Los van alle afleiding, systemen en verwachtingen. Denk aan kamperen, gezamenlijke activiteiten en een solo in de natuur. Onder ervaren begeleiding leg je een stevig fundament voor je eigen persoonlijke ontwikkeling én voor de groepsdynamiek binnen jouw DenkTank. Een vliegende start van jouw unieke DenkTank-ervaring!
Onderzoeksfase
Tijdens de Onderzoeksfase staan de vragen centraal: ‘hoe zit het issue nu eigenlijk in elkaar?’, ‘waar loopt het vast?’ en ‘wat zou er volgens jou en je mede-DenkTankers beter kunnen?’. De onderzoeksvragen kunnen breed en hoog-over zijn, of juist heel praktisch en gericht. Jij kunt aangeven waar jouw vuurtje van aan gaat.
Je doet onderzoek, voert gesprekken en brengt issues in kaart. Je spreekt mensen uit alle hoeken van de samenleving: van experts, tot aangesloten partners, tot mensen op straat. Aan het eind van deze fase presenteer je de bevindingen aan een groot publiek van partners en experts en ga je met hen in gesprek over jullie perspectief.
Oplossingsfase
Tijdens de Oplossingsfase ontwikkel jij met een kleiner team een oplossing voor de issues die je in de onderzoeksfase hebt ontdekt. Je ontwikkelt plannen voor bijvoorbeeld een nieuw bedrijf, een stichting of een campagne. Of misschien sta jij wel in Den Haag te lobbyen voor nieuw beleid.
Deze oplossingen presenteer je met z’n allen op het grote event ‘de Oplossingslancering’. Vorig jaar was dit in het prestigieuze Internationaal Theater Amsterdam en in 2023 in Pakhuis de Zwijger. The sky is the limit! Jullie nodigen experts, bedrijfsleven, vrienden en familie uit om de oplossingen te pitchen. Maar let op: dit is pas het begin!
Implementatiefase
Na de 4 maanden is het officiële DenkTank programma voorbij. Vervolgens is de keuze aan jou en je team: willen jullie de oplossing werkelijkheid maken, of wil je een andere betekenisvolle carrière stap maken? Sommige DenkTankers gaan door met hun oplossing als sociaal ondernemer, lobbyist of campaigner tijdens de implementatie. Anderen starten een vervolgstudie of gaan direct aan het werk, soms zelfs bij aangesloten partners. Hoe dan ook loop je na 4 maanden de deur uit met een schat aan kennis, ervaring en contacten. De DenkTank opent overal deuren voor je!
De Nationale DenkTank kent vier kernwaarden:
- Meerstemmigheid: we zijn een onafhankelijke stichting en kennen geen politieke kleur. Bij ons zitten alle perspectieven gelijkwaardig aan tafel. Wij sluiten niemand uit. Daarom werven wij onder meer talenten met een wo-, hbo- en mbo-achtergrond voor onze jaarlijkse DenkTank en zijn alle partijen welkom als partner
- Verbinding: bij de Nationale DenkTank zijn we ervan overtuigd dat je samen sterker staat. Dat we samen méér impact kunnen maken. Wij zijn een platform waar partijen die elkaar vaak niet als vanzelfsprekend vinden, of zelfs tegenover elkaar staan, wél met elkaar om tafel kunnen. Om zo tot nieuwe inzichten te komen. Met empathie voor elkaar en zorg voor de wereld om ons heen
- Onbevangenheid: onze DenkTankers zijn denker en doeners met een frisse en onbevangen blik. Zij kunnen dingen zien die andere niet zien en deze inzichten met volle energie en de nodige ambitie omzetten in actie
- Positiviteit: we dagen onze DenkTankers uit om een hoopvol toekomstperspectief te schetsen als het gaat om vastgelopen maatschappelijke vraagstukken. We kijken niet alleen maar naar wat er allemaal niet kan maar juist naar wat er allemaal wél kan. Dat geeft de nodige energie om maatschappelijke vooruitgang tot stand te brengen
Als groep bedenken jullie wat de kernwaarden worden voor jullie DenkTank-jaar: Waar staan júllie voor? En wat willen júllie bereiken en uitstralen?
In 2024 waren dit waarden zoals speelsheid, bevlogenheid en betrouwbaarheid.
Aanmelden kan tot 7 april 2025. Eerder aanmelden kan uiteraard ook, sterker nog: wij proberen iedere aanmelding binnen twee weken te beoordelen en te laten weten of diegene door is naar de volgende ronde. Je weet dus eerder waar je aan toe bent als je je vroeger aanmeldt.
Met een selectiecommissie wordt een eerste selectie gemaakt op basis van je aanmelding. Een deel van de kandidaten wordt uitgenodigd voor een online kennismakingsgesprek van een half uur in de week van 14 april. De derde en laatste selectieronde bestaat uit een groepsopdracht met een casus op 30 april in Amsterdam.
Over het algemeen werken we fysiek op kantoor in Amsterdam, maar afgelopen jaar hadden sommige groepjes een wekelijkse thuiswerkdag ingesteld. Dit zal onderling met teamleden moeten worden afgestemd.
Het selectieproces bestaat uit 3 rondes.
De eerste hiervan is de onderstaande aanmelding voltooien. Dit aanmeldingsformulier staat open vanaf 19 februari 2025 tot 7 april 2025. Wij streven er naar binnen twee weken na je eerste aanmelding te laten weten of je door bent naar de volgende ronde.
De tweede ronde zal een online gesprek zijn van ongeveer een half uur, in de week van 14 april.
De derde en laatste selectieronde is een live event op 30 april in Amsterdam. Hierbij zul je verschillende groepsopdrachten uitvoeren. Houd deze datum dus alvast vrij!
Voorbereiding is niet noodzakelijk; meer informatie komt jouw kant op wanneer je geselecteerd bent voor de volgende ronde.
Dus wacht niet langer en meld je hier aan!
De Nationale DenkTank is voor ambitieuze jonge denkers en doeners. Het tempo tijdens de DenkTank ligt hoog en vereist ervaring in zelfstandig werken en plannen. We zoeken daarom deelnemers die tijdens hun opleiding goede studieresultaten hebben behaald of op een andere manier met hun hoofd boven het maaiveld uitsteken. Dit kan bijvoorbeeld zijn: ondernemerschap tonen, veel ballen in de lucht houden, het hebben van onderzoekservaring, leveren van uitmuntende sport- of kunstprestaties, of het doen van vrijwilligerswerk, mantelzorg of een commissie bij een studenten- of studievereniging. De DenkTank richt zich op net afgestudeerde hbo’ers en academici, PhD’ers en studenten in de laatste fase van hun studie (wo-bachelor of hbo/wo master of pre-master). Mbo-er? We hebben tijdens de DenkTank op verschillende momenten en op verschillende manieren de input van mbo-ers hard nodig. Voor de 20 deelnemers aan de NDT’23 vragen we hbo of wo. Wil je als mbo-er meedenken? Laat het ons weten via de mail!
Jazeker! We willen deelname mogelijk maken voor onze hele doelgroep, dus ook voor mensen met een beperking. Veel aanpassingen aan het programma en/of locaties zullen mogelijk zijn, sommige helaas niet. Twijfel je of jouw beperking deelname in de weg staat, neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee!
We geloven in de kracht van frisse denkers. Daarom hanteren we als richtlijn maximaal 1 jaar (fulltime) relevante werkervaring. Werk je al iets langer en kan je goed motiveren waarom je toch wilt deelnemen aan de DenkTank? En heb je een passende achtergrond? Dan kan je je ook aanmelden met ruimere werkervaring. Neem bij twijfel gerust contact met ons op.
Tijdens de Zomerschool krijg je trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling die je de maanden erna zullen helpen. Door de begeleiding van onze partner McKinsey & Company in de eerste fase word je goed meegenomen. Deels word je ook door de DenkTank groep zelf opgevangen, je helpt en steunt elkaar.
Ja, de groep wordt opgedeeld in drie tot vijf kleinere teams. Elk team werkt aan een andere subvraag binnen het thema. Naast het inhoudelijke deel zit je als deelnemer ook in een crossteam, zoals het eindpresentatieteam of het communicatieteam. Hier doe je weer andere skills op.
Dit is geen probleem. Tijdens de Zomerschool en de Analysefase duik je volop in het thema. Sommige deelnemers zullen al meer kennis van het thema hebben dankzij hun studie, wat ruimte geeft voor verdieping en verbreding.
Oud-deelnemers geven aan dat de DenkTank heeft bijgedragen aan hun manier van denken, snelheid en efficiëntie. Daarnaast hebben veel DenkTankers het als leerzaam ervaren om met veel verschillende stakeholders aan tafel te gaan. Veel PhD-studenten ervaren deelname aan de DenkTank als een fijne en leerzame onderbreking van hun promotie. Ze nemen vaardigheden die ze tijdens de DenkTank opdoen mee in het vervolg van de DenkTank.
De bevindingen van de Nationale DenkTank zijn in principe het intellectueel eigendom van ‘Stichting de Nationale DenkTank’. De Stichting moedigt het echter aan dat de bevindingen gebruikt worden in andere contexten. Hiervoor kan dan het eindrapport van de DenkTank geciteerd worden. Het is dus niet mogelijk om individueel intellectueel eigendom te claimen als deelnemer, ook omdat de resultaten eigenlijk altijd tot stand komen door intensieve samenwerking. In praktijk zetten deelnemers vaak de bevindingen in verschillende nieuwe contexten in, omdat ze een soort ambassadeurs worden van de resultaten en ontwikkelde oplossingen. Bevindingen en de methodes gebruikt tijdens de DenkTank kunnen bijvoorbeeld als inspiratie worden gebruikt voor verder onderzoek.
Als je jouw oplossing verder wilt ontwikkelen ondersteunt de DenkTank je actief bij het uitvoeren, zodat je jouw idee echt kunt laten werken. In de vrijblijvende implementatie-fase mag je jouw oplossing verder door ontwikkelen met je team, gebruikmakend van de faciliteiten en netwerk van de DenkTank, bijvoorbeeld het kantoor en Office-pakket. Ook zullen er terugkomdagen zijn, netwerkevents worden georganiseerd en ondersteunt het team van de DenkTank met de zoektocht naar financiering. Al veel deelnemers zijn jullie voorgegaan. Kijk maar eens op onze impactpagina voor voorbeelden van bedrijven, stichtingen en beleidsvoorstellen die voortgekomen zijn uit de Nationale DenkTank.
Ook als jij niet verder gaat met je oplossing, kun je na de DenkTank aanspraak maken op het netwerk van partners om een betekenisvolle vervolgstap te maken in je carrière of op persoonlijk vlak.
En: eens een DenkTanker, altijd een DenkTanker! Na de DenkTank blijf je onderdeel van het levendige en betrokken alumninetwerk van de Nationale DenkTank. Met jouw DenkTank-ervaring, help jij ook de volgende DenkTank-generatie weer vooruit: de volgende jaren kan je bijvoorbeeld helpen bij de werving en selectie, een buddy toegewezen krijgen, of een implementatie-mentor worden.
Tijdens de Nationale DenkTank bieden twee junior consultants van McKinsey & Company samen met de Programmacoördinator van de Nationale DenkTank fulltime begeleiding aan. Andere partners, zoals bijvoorbeeld AEF, Issuemakers en Motivaction, zijn niet fulltime betrokken maar wel beschikbaar voor begeleiding en advies in bijvoorbeeld inloopspreekuren. Ook geven zij trainingen en workshops. Tegen het einde van de DenkTank wordt het aantal uur qua begeleiding minder.
De Nationale DenkTank helpt jonge mensen hun maatschappelijke purpose vinden én in de praktijk brengen. Hiermee zetten we positieve maatschappelijke vooruitgang in gang. Daarnaast is ons doel partijen met elkaar verbinden om op die manier met vereende krachten zo’n groot mogelijk impact te maken.
De Nationale DenkTank vindt plaats van ongeveer half augustus tot half december in Amsterdam. Tijdens de eerste twee weken van de Denktank (de Zomerschool) verblijf je op een mooie locatie in de regio Utrecht.
De Nationale DenkTank wil dat iedereen mee kan doen. Dat is soms maatwerk. Na de tweede selectieronde gaan we als het nodig is het gesprek met je aan met wat wij voor je kunnen doen om je periode als deelnemer financieel mogelijk te maken. Sowieso krijgt iedere deelnemer een onkostenvergoeding van €500 per maand. Maar daarnaast hebben we ook meerdere beurzen ter beschikking, waarbij het bedrag kan oplopen tot €1.250 per maand. We zullen altijd eerst aan je vragen of je bovenop de onkostenvergoeding echt extra financiële hulp nodig hebt. We gaan ervan uit dat je directe omgeving een bijdrage levert als dat mogelijk is.
Voor deelname aan de DenkTank moet je fulltime beschikbaar zijn. In sommige gevallen kun je deelname aan de Nationale DenkTank inzetten als stage of project binnen je studie. Meer informatie? Mail naar aanmelden@nationale-denktank.nl