Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

DENKTANK 2017

Tien oplossingen voor de arbeidsmarkt van de toekomst

Home
Eindrapport
Analyse
Oplossingen
Deelnemers
Partners

Lena Hartog

Iris van der Pol

Siri de Vrijer

ReflectEerder

Astrid, 53 jaar, is al dertig jaar in dienst bij hetzelfde bedrijf. Hoewel ze nog vijftien jaar door moet werken, voelde ze aanvankelijk geen urgentie om met haar werkgever in gesprek te gaan over de invulling van die tijd. Nadat een aantal collega’s enthousiast zijn geworden over ReflectEerder, besluit ook Astrid mee te doen en een eerste gesprek aan te gaan. In het gesprek wordt de urgentie haar duidelijk en krijgt ze de ruimte en tijd om uit te vinden welke stappen ze kan nemen om haar talenten beter in te zetten. Gestimuleerd door samenwerking met andere medewerkers en jonge coaches, voelt ze de motivatie en krijgt ze het zelf- vertrouwen om zich verder te ontwikkelen.
Ze besluit dat ze, naast haar huidige taken, ook haar talent voor organiseren beter wil inzetten, en gaat na de sessie hierover in gesprek met haar werkgever.

Aanleiding

Technologische ontwikkelingen veranderen 60% van de banen.[21] Werknemers verwachten hulp om inzetbaar te blijven.[22] Zowel werkgevers als werknemers gaan pas nadenken als het bijna te laat is. 77% van de werknemers voert nooit een gesprek over de invulling van hun werk tot aan hun pensioen.[23] Werknemers ervaren een flinke drempel om het eerste gesprek aan te gaan, omdat ze denken dat het hen toch niet raakt, of omdat ze bang zijn voor de gevolgen.

Oplossing

ReflectEerder faciliteert op een laagdrempelige manier het eerste gesprek met een groep werknemers over hun rol en ontwikkeling. Onze coaches brengen collega’s samen om na te denken over hun toekomst. Door samen de eerste drempel te nemen, creëren we ruimte voor volgende stappen in persoonlijke ontwikkeling.

Impact

ReflectEerder ondersteunt veranderende organisaties bij de bewustwording van werknemers voor veranderingen en door inzicht te geven in hun rol, en dat al ver vóór een reorganisatie. Werknemers worden op deze manier intrinsiek gemotiveerd zich te ontwikkelen van hun huidige naar hun toekomstige rol, waar- door zij meer gebruik zullen maken van scholingsmogelijkheden en waardoor hun arbeidsmobiliteit vergroot.

Gezocht

MKB-bedrijven in risicosectoren waarbij de komende vijf jaar functies zullen veranderen en die mee willen doen aan een testfase.

[21] Manyika et al., “A future that works: automation, employment, and pro- ductivity”, McKinsey Global Institute, januari 2017, www.mckinsey.com/ global-themes/digital-disruption/ harnessing-automation-for-a-futu- re-that-works
[22] De Nationale DenkTank, survey, 2017
[23] Wijzer in geldzaken, “Onderzoek Pensioen3daagse”, oktober 2017 www.wijzeringeldzaken.nl/biblio- theek/media/pdf/wijzer- in-geldzaken-rapportage-onder- zoek-p3d-2017.pdf

AzCademy
De Inspraakmakers
Doneer je netwerk
Het contractneutraal sociaal stelsel
Pinsioen
ReflectEerder
Taalbootcamp
TalentenMapp
ToThePoint
Wat Is Werk

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2022

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.