Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

DENKTANK 2015

Leer Wijzer: 10 oplossingen voor het leren van de toekomst

Home
Eindrapport
Analyse
Oplossingen
Deelnemers
Partners

Job Kahmann

Make & Meet Challenge

3 september 2017. Khaled en Yara zitten op de fiets vanuit Schiebroek naar het centrum van Rotterdam. Ze kennen elkaar sinds hun eerste deelname aan de Make & Meet Challenge 2016. Toen ze zich daar een jaar geleden voor aanmeldden, hadden ze nooit gedacht dat het zó leuk zou zijn. Dit jaar doen ze weer mee en worden ze zelfs assistent-coach van twee nieuwe teams! Khaled en Yara blikken terug op de spannende selectieperiode: omdat zij dit keer coach wilden worden, was die selectie extra streng. Khaled wilde de kans om coach te worden niet laten lopen, want de opdrachten zijn dit jaar speciaal ontworpen door een high-techbedrijf in Eindhoven, en Khaled gaat na de middelbare school zeker een technische opleiding doen. Hij is blij dat hij en Yara er allebei weer bij zijn!

Aanleiding

In de grote steden is 42% van de basisscholen ‘zwart.’[1]Daarnaast bestaan er tussen scholen grote verschillen in het aantal buitenschoolse activiteiten per leerling.[2] Als aanvullende activiteit én om leerlingen van diverse achtergronden toch te laten samenwerken, wordt de Make & Meet Challenge (M&MC) georganiseerd.

Oplossing

De M&MC is een landelijke wedstrijd (in bijv. LEGO robotica, dans of toneel), voor teams die zijn samengesteld uit leerlingen met diverse achtergronden. De organisatie werkt samen met bibliotheken om leerlingen te werven en selecteren.[3] Teams werken tijdens een intensieve periode van negen maanden naar de landelijke finale toe. Een pilot zou een groep van tien tot twintig teams (honderd tot tweehonderd kinderen) kunnen bedienen. Bij landelijke samenwerking kan een groep van vierduizend leerlingen per jaar bereikt worden.[4]

Impact

Het samenwerken aan een gezamenlijk doel neemt vooroordelen tussen bevolkingsgroepen weg en maakt vriendschap mogelijk.[5] Daarnaast zorgt een rijke leeromgeving buiten school voor een sterke en brede ontwikkeling van alle leerlingen.

Gezocht

Bibliotheken en scholen die werving en selectie op zich nemen, ruimte beschikbaar stellen en coaches leveren. Een partner die een uitdagend programma verzorgt en materiële steun biedt, een partner die op grote schaal begeleiding realiseert en een fonds dat het salaris van de organisatoren wil vergoeden (1 fte: pilot, 3 fte: landelijke challenge).

Referenties

[1] Landelijk Kenniscentrum Gemengde Scholen. Leerlingen, basisscholen en hun buurt (2007) Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Een ‘zwarte’ school heeft in deze definitie meer dan 70% leerlingen van niet-westerse afkomst.

[2] De Nationale DenkTank. (2015) Samenvatting Analysefase, beschikbaar via website NDT. Op scholen met een gemiddeld lage sociaaleconomische status meldde 50% van de ondervraagde leerlingen (n=75) geen enkele buitenschoolse activiteit (sportief of cultureel), tegenover slechts 8% van de scholieren (n=76) op scholen met een gemiddeld hoge sociaaleconomische status.

[3] Persbericht CBS: Steeds meer jongeren lid van de bibliotheek, augustus 2015. Landelijk is het aantal leden onder de 18 jaar sinds 2005 met 238.000 gestegen naar 2.238.000 (groei van 10%) en het aantal lidmaatschappen beslaat 60% van de totale doelgroep. Een jeugdlid leent gemiddeld 23 boeken per jaar.

[4] Dit is het aantal leerlingen dat jaarlijks aan de First Lego League meedoet, een vergelijkbaar initiatief met een open inschrijving.

[5] ALLPORT, W. G. (1954) The Nature of Prejudice. Cambridge, MA: Addison-Wesley. PETTIGREW T.F., TROPP L.R. (2000) ‘Does Intergroup Contact Reduce Prejudice? Recent Meta-Analytic Findings’, in OSKAMP, S. (ed.) Reducing Prejudice and Discrimination, pp. 93–114. Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum.

Baby Wijzer
De BrugklasBonus
De Lerarenbrigade
Docentencoschap
EduBox
FlipFilm
LerenderWijs
Make & Meet Challenge
OnzeLes
Vrijheid van schoolbestuur

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.