
Hossam Boutaibi
Jorim Tielbeek
Ottilia Kasbergen
#DareToDream is een mooie oplossing, waarbij de student zichzelf in zijn of haar eigen tempo optimaal kan ontwikkelen. Door challenges uit te voeren leren studenten beter presenteren, waardoor hun zelfvertrouwen stijgt. Ik denk dat deze oplossing ervoor kan zorgen dat studenten van mijn opleiding meer kans krijgen op een baan, doordat ze zich beter hebben leren profileren, en een ondernemende houding hebben gekregen. Daarnaast hoop ik dat door #DareToDream de kloof tussen mbo’ers en hbo’ers kleiner wordt. Deze oplossing zal mij helpen om meer stil te staan bij eigenschappen die ik wil ontwikkelen, bijvoorbeeld doelbewuster leren.
Henri Dekker, Facilitair Leidinggevende, ROC van Twente
Aanleiding
Studenten in het beroepsonderwijs geven aan dat ze niet voldoende worden uitgedaagd, meer verantwoordelijkheid willen en vaak niet het nut inzien van lessen zoals Loopbaanbegeleiding en Burgerschap.
Oplossing
#DareToDream maakt gebruik van challenges: uitdagingen die aansluiten bij de belevingswereld van de student. De student leert tijdens een challenge vaardigheden zoals netwerken, plannen en presenteren. Een challenge bestaat uit vijf tot tien concrete (kleine) stappen die de student in zijn eigen tempo kan doorlopen. Elke stap wordt voorafgegaan door een best practice video, een inspirerend voorbeeld en afgesloten met een peer review. Bij het succesvol afronden van een uitdaging wordt de student een ‘Challenge Champion’, die vervolgens zijn medestudenten gaat coachen zodat zij ook ‘Challenge Champion’ kunnen worden.
Impact
De challenges van #DareToDream zorgen voor meer zelfvertrouwen, meer verantwoordelijkheidsgevoel en stimuleren studenten doelbewuster te leren. Hierdoor voelen ze zich uitgedaagd en beter begrepen. Dit zal helpen om de uitval van studenten terug te brengen.
Gezocht
Onderwijsinstellingen met enthousiaste docenten, die met hun studenten mee willen doen aan een pilot om #DareTo- Dream verder vorm te geven. Daarnaast zijn we op zoek naar investeerders en softwareontwikkelaars om een ondersteunende app en website te ontwikkelen.
[1] JOB (2016), JOB-monitor 2016, accessed November 2, 2016, http://www.jobmbo.nl/wp-content/uploads/2016/06/JOB-monitor-rapport-2016.v2-web.pdf.
[2] De Nationale DenkTank, Survey en Interviews, 2016