Vorige maand gaf wethouder van onderwijs in Amsterdam Marjolein Moorman (PvdA) aan dat zij van plan is €3.5 miljoen uit te trekken voor invoering van de Brede BrugklasBonus in Amsterdam. Fantastisch nieuws voor Gijsbert Werner en Laura de de Adelhart Toorop, die samen werkten aan de oplossing BrugklasBonus als deelnemers van de Nationale DenkTank 2015.
In de jaren die volgden hebben de twee DenkTankers niet stilgezeten. Zo hebben zij menig beleidsmakers geïnspireerd als spreker op verschillende events en publiceerden ze hun oplossing in het NRC. Eind 2018 hebben ze hun oplossing gepitcht aan Marjolein Moorman, wethouder van onderwijs in Amsterdam tijdens de ‘kansentafel’. Met succes dus. De hoop is dat meer steden het voorbeeld van Amsterdam zullen volgen.
Waarom een Brede BrugklasBonus?
Uit cijfers blijkt dat steeds meer scholen ervoor kiezen om nog maar één onderwijstype aan te bieden (alleen gymnasium, vwo, havo of vmbo). Hierdoor verwaarloost het onderwijs zijn maatschappelijke taak om bij te dragen aan kansengelijkheid onder leerlingen en aan sociale samenhang, aldus Laura en Gijsbert. Laatbloeiers en kinderen uit achterstandswijken zijn hier de dupe van. En als leerlingen uit verschillende milieus niet meer met elkaar in contact komen, leren zij minder goed omgaan met verschillen.
Met de brede-brugklasbonus worden scholen gestimuleerd om zo laat mogelijk te selecteren. Zo zitten leerlingen van verschillende niveaus langer samen in de klas. Hoe meer niveauvariatie (op basis van schooladviezen) in een klas, hoe hoger de bonus om docenten of ondersteuning op maat aan te stellen.
In de media
De bekendmaking van Marjolein Moorman werd gepubliceerd in o.a. het Parool. Bekijk het artikel “Meer geld voor een brede brugklas”.
Ook brachten Gijsbert en Laura het voorstel in december 2018 landelijk onder de aandacht met een mooie publicatie in het NRC: “Doorbreek het hokjesdenken in het onderwijs, stimuleer de brede brugklas”.
Cover story foto: ANP
David Peters (NDT’06) over de KHMW
Update ‘Tijd voor biodiversiteit’ NDT’22

Zaadzekerheid, vliegende ecologen en meetbaar natuurinclusief bouwen: zo komt Nederland de biodiversiteitscrisis te boven
Nieuwsbrief
Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.