Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

Wethouder Marjolein Moorman wil 3,5 miljoen euro uittrekken voor een brede-brugklasbonus (NDT’15)

22-04-2019

Vorige maand gaf wethouder van onderwijs in Amsterdam Marjolein Moorman (PvdA) aan dat zij van plan is €3.5 miljoen uit te trekken voor invoering van de Brede BrugklasBonus in Amsterdam. Fantastisch nieuws voor Gijsbert Werner en Laura de de Adelhart Toorop, die samen werkten aan de oplossing BrugklasBonus als deelnemers van de Nationale DenkTank 2015.

In de jaren die volgden hebben de twee DenkTankers niet stilgezeten. Zo hebben zij menig beleidsmakers geïnspireerd als spreker op verschillende events en publiceerden ze hun oplossing in het NRC. Eind 2018 hebben ze hun oplossing gepitcht aan Marjolein Moorman, wethouder van onderwijs in Amsterdam tijdens de ‘kansentafel’. Met succes dus. De hoop is dat meer steden het voorbeeld van Amsterdam zullen volgen.

Waarom een Brede BrugklasBonus?

Uit cijfers blijkt dat steeds meer scholen ervoor kiezen om nog maar één onderwijstype aan te bieden (alleen gymnasium, vwo, havo of vmbo). Hierdoor verwaarloost het onderwijs zijn maatschappelijke taak om bij te dragen aan kansengelijkheid onder leerlingen en aan sociale samenhang, aldus Laura en Gijsbert. Laatbloeiers en kinderen uit achterstandswijken zijn hier de dupe van. En als leerlingen uit verschillende milieus niet meer met elkaar in contact komen, leren zij minder goed omgaan met verschillen.

Met de brede-brugklasbonus worden scholen gestimuleerd om zo laat mogelijk te selecteren. Zo zitten leerlingen van verschillende niveaus langer samen in de klas. Hoe meer niveauvariatie (op basis van schooladviezen) in een klas, hoe hoger de bonus om docenten of ondersteuning op maat aan te stellen.

In de media

De bekendmaking van Marjolein Moorman werd gepubliceerd in o.a. het Parool. Bekijk het artikel “Meer geld voor een brede brugklas”. 

Ook brachten Gijsbert en Laura het voorstel in december 2018 landelijk onder de aandacht met een mooie publicatie in het NRC: “Doorbreek het hokjesdenken in het onderwijs, stimuleer de brede brugklas”.

Cover story foto: ANP

Gerelateerd nieuws

02 juni 2022

Kennismaking thema ‘Biodiversiteit’ tijdens Voorjaarsdag 2022

01 juni 2022

Mickey Huibregtsen: ‘Niet twijfelen, gewoon gaan doen’

31 mei 2022

Vacature meeloopstage communicatie & contentcreatie

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2022

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Eva Peet (DNT’18) zet de Deelbeweging voort Simone van Dijk (NDT’17): “Alumni helpen elkaar”
Scroll naar bovenzijde
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.