door Félice Bogaert
“De burger in het middensegment moet doortrappen, of raakt anders achterop”.
Op zaterdag 18 april 2020 vond de jaarlijkse Voorjaarsdag plaats. Tijdens de Voorjaarsdag komen alumni samen om bij te praten en geven zij samen met tafelgasten en keynote sprekers aftrap aan het thema. Dat is in 2020: “een beter perspectief voor middengroepen in Nederland”. Vanwege maatregelen rondom COVID-19 doopten we deze editie tot virtuele Voorjaarsdag. Waar we normaal samenkomen aan lange dinertafels en de dansvloer op een inspirerende plek, ontmoetten we elkaar deze keer achter ons scherm in onze eigen huiskamer. Plym de Jong en Bruno Verdam (alumni NDT’19) waren de hosts van de dag en maakten er samen met Siri de Vrijer en Jojanneke Hendriks (alumni NDT’17) een inspirerende middag van.
Brilletje op, brilletje af
Deelnemers aan de Voorjaarsdag ontvingen per post een unieke gimmick: een papieren bril in Nationale DenkTank stijl. Deze werd gebruikt om de aanwezigen op te warmen middels een quiz: Brilletje op, Brilletje af! Spelenderwijs ontdekten we dat ongeveer 70% van de Nederlandse bevolking een middeninkomen heeft, en ongeveer 45% van de beroepsbevolking een flexibel arbeidsverband heeft.
Marina Lacroix, voorzitter van het bestuur van de Stichting, heette de deelnemers en gastsprekers een warm welkom en zette een aantal alumni in het zonnetje. Bestuurslid Esther van Duin volgde met een update over het onlangs gelanceerde initiatief “DenkTank in Coronacrisis”, waar mooie initiatieven zijn ontstaan door gebundelde krachten van oud-DenkTankers.
Aftrap thema, break-out brainstorm
Anne de Brouwer, sinds begin dit jaar directeur van de Stichting, heeft het thema ingeleid en daarbij de verschillende focusrichtingen gedeeld. Zij gaf vervolgens het woord aan keynote speaker Godfried Engbersen, hoogleraar Algemene Sociologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en werkzaam voor de WRR.

Prof. Godfried Engbersen
Prof. Engbersen geeft kleur aan de term ‘middengroep’ en gebruikt daarbij mooie metaforen. De middengroep zou als een wielrenner functioneren; het is doortrappen of achterop raken. De burger in het middensegment rent vandaag de dag harder dan in vroegere tijden. Daar waar het gezin vroeger goed kon rondkomen van één modaal inkomen moeten partners tegenwoordig vaak allebei werken. Bovendien zijn bepaalde middenberoepen zijn aan het afnemen zoals routinematige, administratieve functies hoewel verzorgende beroepen toenemen, al zijn dit overwegend onpopulaire beroepen. Het middensegment krimpt. De heldere uiteenzetting van Prof. Engbersen laat ons de urgentie van het thema goed doordringen.
Na deze verkenning worden de tafelgasten geïntroduceerd. Onder ons waren:
- Reinhout Kleinhans (Stadsgeograaf, hoofddocent TU Delft)
- Kees Vuyk (Filosoof en socioloog)
- Jurriën Koops (directeur ABU)
- Zef Hemel (Hoogleraar stads- en regionale geografie UvA)
- Annette de Groot (Directeur beleid en lobby FNV)
- Farid Tabarki (Oprichter studio Zeitgeist & Columnist FD)
- Marja Elsinga (Hoogleraar wooninstituties en governance)
- Laurens van de Noort (directeur Vastgoed Belang).
De groep alumni werd uitgesplitst en in break-out rooms geplaatst met de tafelgasten om in gesprek te gaan over hun stellingen. Voorbeelden van stellingen waren: “het faciliteren van een leven lang ontwikkelen voor de gehele beroepsbevolking zou prioriteit moeten hebben over het invoeren van een basisinkomen” van Farid Tabarki, en: “Het introduceren van een leasewoning om het beroep leraar, zorgmedewerker en politieagent weer aantrekkelijk te maken” van Annette de Groot. Wat bij meerdere virtuele tafelgesprekken naar voren komt is dat de arbeidsmarkt en de verzorgingsstaat gebaat zijn bij hervormingen.
Afsluiter met Alumni-impact
Na een dik halfuur brainstormen kwamen de aanwezigen terug samen voor een plenaire afsluiter waarbij interessante bevindingen gedeeld werden. Er is veel input opgehaald binnen de verschillende focusrichtingen van het thema, waar de DenkTank van dit jaar verder mee aan de slag kan.
De tafelgasten werden hartelijk bedankt en we sloten af met updates van alumni die in actie komen tijdens de Coronacrisis. Een van die initiatieven is de ‘Oudertelefoon’. Het doel: ouders in deze uitdagende tijd een luisterend oor bieden en waar mogelijk te adviseren – zie deze blog voor meer informatie.
Zo komt de maatschappelijke betrokkenheid en denkkracht van het netwerk opnieuw aan het licht. We kijken terug op een vruchtbare virtuele samenkomst en gaan vol vertrouwen de DenkTank van 2020 tegemoet!
Help mee!
Bent u expert binnen dit thema en bent u graag betrokken bij de DenkTank dit jaar? We horen graag van u! Neem contact op via info@nationale-denktank.nl.
Oproep aan onze alumni: wie wil helpen een “DenkTanken tijdens Coronacrisis”- brainstormavond te faciliteren? Geef dit eveneens door via info@nationale-denktank.nl!