Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

Uitreiking eindrapport ‘Optimaal Digitaal’

13-12-2019

Gisteren presenteerde de Nationale DenkTank 2019 haar visie en 10 oplossingen voor een optimale digitale samenleving. Als afsluiting van de presentatie werd het eindrapport ‘Optimaal Digitaal’ in ontvangst genomen door vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid: respectievelijk Marleen Stikker, Madeleine de Cock Buning, en Maarten Schurink.

   

De onderzoeksvraag en de resultaten uit de analysefase vormen de basis voor de oplossingen die in het eindrapport staan. Met elke oplossing wil de Nationale DenkTank 2019 bijdragen aan een optimaal digitale samenleving. Die optimalisaties passen binnen de vier thema’s en de drie kernwaarden zoals beschreven in de visie. Lees de analyses, achtergrondinfo en visie van de Nationale DenkTank 2019

Bij alle oplossingen geldt dat het verbeteren van de digitale samenleving alleen kan plaatsvinden als alle betrokken partijen zich hiervoor inzetten. De Nationale DenkTank 2019 richt zich daarom tot het bedrijfsleven, de wetenschap, onderwijsinstellingen, de overheid, vakbonden, opiniemakers, maatschappelijke organisaties en fondsen, alsook tot techbedrijven en burgers.

Download het Eindrapport in PDF

10 oplossingen voor een optimale digitale samenleving

Hieronder vind je alle oplossingen nog eens op een rij. Heb je energie gekregen om aan de slag te gaan met (één van) de oplossingen? We kunnen jouw hulp goed gebruiken. Op onze website vind je de contactgegevens van de deelnemers per oplossing.

1 Nationaal Coördinator Digitale Zorg
Digitale uitwisseling van gegevens in de zorg verdient onverdeelde aandacht door één hoofdverantwoordelijke, die als kwartiermaker de digitale zorg coördineert.

2 Vinger van het scherm
Vinger van het scherm draait om begeleiding voor kinderen en ouders over gezond schermgebruik, middels richtlijnen voor consultatiebureaus en schoolartsen.

3 PhoneForest
PhoneForest is een installatie waarin men gezamenlijk de telefoon kan ophangen om focus en menselijk contact te stimuleren. Ga voor meer informatie naar phoneforest.nl.

4 De DigiTafel
De DigiTafel maakt digitale hulp laagdrempelig en wordt lokaal aangeboden waardoor het een brug slaat tussen het aanbod van hulp en de hulpvragers.

5 Donata
Donata is een app waar jij je eigen data kunt doneren aan maatschappelijke organisaties, om er zo voor te zorgen dat jouw data bijdraagt aan een maatschappelijk doel. Ga voor meer informatie naar donata.io.

6 Verlicht
Verlicht gebruikt dynamische lichttechnologie in lichtinstrumenten om mensen in hun eigen omgeving te laten ontprikkelen. Het is net zo rustgevend en fascinerend als natuurlijke fenomenen.

7 InstantZorg
InstantZorg is een platform dat contact met een ervaringsdeskundige faciliteert, zodat je snel en betrouwbaar antwoord krijgt op relevante zorgvragen. Ga voor meer informatie naar instantzorg.org

8 TeRECHT
TeRECHT spant een rechtszaak aan om overmatige dataverzameling te stoppen en zo een precedent te scheppen voor toekomstige privacyschendingen en bewustzijn te vergroten.

9 Data to the People
Data to the People is een beleidsvisie met concrete interventies om publieke waarden beter te waarborgen bij datatransacties, dataconcentratie en data-inzet.

10 Toegankelijkste Website van het Jaar Award
Een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de website die het meest toegankelijk is voor mensen met een functiebeperking.

Gerelateerd nieuws

02 juni 2022

Kennismaking thema ‘Biodiversiteit’ tijdens Voorjaarsdag 2022

01 juni 2022

Mickey Huibregtsen: ‘Niet twijfelen, gewoon gaan doen’

31 mei 2022

Vacature meeloopstage communicatie & contentcreatie

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2022

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Persbericht: Doneer met één druk op de knop je eigen gezondheidsdata aan een... Terugblik op de Eindpresentatie (door Féline Scheijmans)
Scroll naar bovenzijde
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.