Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

Toegankelijkheid websites Nationale DenkTank wordt aangepakt

20-02-2020

De Nationale DenkTank 2019 boog zich over het vraagstuk: hoe realiseren we een digitale samenleving die eerlijk, gezond, weerbaar en inclusief is. Deelnemers Ottalie Westerink en Lotfy Hassan vonden dat hier iets aan moest veranderen en bedachten de oplossing ‘Meest Toegankelijke Website Award’. Helaas zijn de websites van de Nationale DenkTank www.nationale-denktank.nl en ndt19.nl zelf ook niet goed toegankelijk. Goed nieuws: Draad – internetbureau en structurele partner van de Nationale DenkTank – gaat hier binnenkort verandering in brengen!

WCAG-norm

Wereldwijd is door belangenverenigingen de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG-norm) ontwikkeld als internationale standaard voor toegankelijke websites. Bij commerciële partijen en IT-leveranciers ziet men weinig bewustzijn en urgentie om toegankelijker te worden. Hierdoor zijn mensen met een beperking vaak uitgesloten van het zelfstandig gebruiken van websites en webwinkels.

Ruim 800.000 Nederlanders zijn niet in staat een scherm of muis te gebruiken. Een schermlezer biedt voor deze mensen in theorie een uitkomst. Maar omdat veel webwinkels niet goed gestructureerd zijn, bijvoorbeeld door verkeerd gebruik van kopjes of het verkeerd inrichten van invoervelden bij formulieren, kunnen mensen met een functiebeperking deze websites nog steeds niet goed gebruiken.

Web Accessibility Award

In maart lanceren initiatiefnemers Lotfy Hassan en Ottalie Westerink, deelnemers van de Nationale DenkTank 2019, de Web Accessibility Award. Dit is een jaarlijkse online publieksprijs voor de meest toegankelijke webshop in Nederland. Ottalie en Lotfy zullen de komende maanden het belang van digitale toegankelijkheid en de (commerciële) voordelen benadrukken. Daarnaast willen ze bedrijven informeren over de concrete stappen om aan hun toegankelijkheid te werken.

Meer lezen

We betreuren het zelf dat onze websites nu nog niet op het gewenste niveau zijn wat betreft toegankelijkheid. De komende weken gaat internetbureau Draad aan de slag met het verbeteren van de toegankelijkheid voor onze websites nationale-denktank.nl en ndt19.nl. We zullen stap voor stap te werk gaan en updates delen.

Lees meer over de oplossing ‘Meest toegankelijk website award’.

Bekijk het artikel van deelnemers Lotfy Hassan en Bruno Verdam uit het Financieel Dagblad van 9 december 2019: Maak webwinkels ook toegankelijk voor mensen met een beperking

(Afbeelding header: blog q42)

Gerelateerd nieuws

13 december 2022

Zaadzekerheid, vliegende ecologen en meetbaar natuurinclusief bouwen: zo komt Nederland de biodiversiteitscrisis te boven

19 oktober 2022

De Nationale DenkTank legt belangrijkste knelpunten bloot voor biodiversiteitsverlies- en herstel ervan

19 september 2022

Uitnodiging Expertforum Biodiversiteit

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2022

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Plym de Jong (NDT’19): ‘Je leert zoveel meer dan in je studie’ De oplossingen van de Nationale DenkTank 2019: next steps
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.