Op donderdag 7 november heeft Samet Özcan (deelnemer NDT ’20) aan tafel deelgenomen aan de Woontop Jongerenhuisvesting in het Pakhuis de Zwijger. Samen met o.a. wethouder Ivens (Wonen en Openbare Ruimte) en Gemeente Amsterdam is er deze avond besproken hoe jongeren de problemen op de woningmarkt ervaren en is er geëvalueerd of er verbeteringen mogelijk zijn. Een onderwerp wat nauw raakt aan het thema van de Nationale DenkTank 2020 over middengroepen in Nederland (met als deelonderwerpen de woningmarkt, arbeidsmarkt, grip op financiën en onbehagen in de samenleving).
Jongeren en middengroepers in de knel op de woningmarkt
Tijdens deze avond kwamen ook de problemen van de middengroepen aan bod, namelijk dat er te weinig huizen überhaupt beschikbaar zijn, dat de beschikbare huizen te duur zijn en dat de doorstroom stokt op de woningmarkt. Mede door het feit dat bepaalde groepen mensen in te grote huizen blijven wonen verloopt de ‘woning carrière’ van een jongere en middengroeper niet zoals het hoort.
Samet: “We zien dat er groepen mensen zijn die worden vergeten, door de overheid, door de gemeentes. Een daarvan zijn de jongeren. Verder zien we ook dat middengroepen vergeten worden op de woningmarkt. Dat heeft natuurlijk een aantal redenen. Ik denk dat we hier moeten zitten om de oorzaken van die redenen aan te pakken.”
Een nieuw systeem voor jongeren
Louana Coljé, Bestuurslid Centrale Studentenraad ROC van Amsterdam, kampte het probleem aan dat veel MBO-studenten niet in aanmerking komen voor studentenwoningen. Sommige complexen zijn alleen toegankelijk voor HBO- of WO studenten.
Een mogelijke oplossing voor jongerenhuisvesting werd genoemd door Sanne van der Lelij van de Gemeente Amsterdam. Zij vertelt over een soort puntensysteem, wat per 1 juli 2021 het voor jongeren – die al een tijd in Amsterdam wonen – makkelijker moet maken om een woning te vinden. Samet werd direct gevraagd om zijn visie op dit nieuwe systeem:
Samet:“Ik denk dat dit zeker een innovatief systeem is, en beter zal werken dan het huidige systeem. Wel moet ik hierbij zeggen dat je een klein probleem aanpakt binnen de woningmarkt zelf. We zien dat ook andere groepen op zoek zijn naar een andere woning, maar niet verder kunnen groeien binnen hun ‘wooncarrière. We zien dat ouderen nog in te grote huizen wonen, ze hebben dan vier of vijf kamers voor een gezin van twee. Ik denk dat we dan daar ook naar moeten kijken.”
Hoe zit het met Samet’s persoonlijke huisvesting?
In het programma was ook aandacht voor de persoonlijke woonsituatie van de aanwezigen. Samet woont nu tijdelijk met 9 andere DenkTankers in een studentenhotel in Amsterdam. Hij vertelt:“Stel dat ik op zoek moet gaan naar een woning voor mezelf. Voor sociale huur in Amsterdam heb je een wachtlijst van tien jaar. Tegelijkertijd heb je ook echt een netwerk nodig om überhaupt een huis te vinden waar je samen kan wonen met anderen. Mocht je een eigen appartement willen in de vrije sector ben je al vrij snel boven de 1.000 euro kwijt aan woonlasten.”
Bekijk de hele Woontop Jongerenhuisvesting
Tijdens de Woontop konden kijkers thuis vragen stellen en reageren op stellingen. De gehele uitzending is terug te kijken via deze link. Het programma werd georganiseerd door de Gemeente Amsterdam, tevens themapartner van de Nationale DenkTank 2020.
Volg de Eindpresentatie live
De Nationale DenkTank 2020 is momenteel bezig met oplossingen die het voor middengroepen in Nederland makkelijker maakt om aan een geschikte woning te vinden. Deze oplossingen zullen de deelnemers op 15 december presenteren tijdens de Eindpresentatie.
Nieuwsgierig naar de oplossingen of wil je Samet vaker aan het woord zien? Ook jij kan op dinsdag 15 december digitaal aanwezig zijn bij de Eindpresentatie van de Nationale DenkTank 2020. Lees meer.