Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

Samet Özcan (NDT’20) op Woontop Jongerenhuisvesting in Pakhuis de Zwijger

24-11-2020

Op donderdag 7 november heeft Samet Özcan (deelnemer NDT ’20) aan tafel deelgenomen aan de Woontop Jongerenhuisvesting in het Pakhuis de Zwijger. Samen met o.a. wethouder Ivens (Wonen en Openbare Ruimte) en Gemeente Amsterdam is er deze avond besproken hoe jongeren de problemen op de woningmarkt ervaren en is er geëvalueerd of er verbeteringen mogelijk zijn. Een onderwerp wat nauw raakt aan het thema van de Nationale DenkTank 2020 over middengroepen in Nederland (met als deelonderwerpen de woningmarkt, arbeidsmarkt, grip op financiën en onbehagen in de samenleving). 

Jongeren en middengroepers in de knel op de woningmarkt

Tijdens deze avond kwamen ook de problemen van de middengroepen aan bod, namelijk dat er te weinig huizen überhaupt beschikbaar zijn, dat de beschikbare huizen te duur zijn en dat de doorstroom stokt op de woningmarkt. Mede door het feit dat bepaalde groepen mensen in te grote huizen blijven wonen verloopt de ‘woning carrière’ van een jongere en middengroeper niet zoals het hoort.

Samet: “We zien dat er groepen mensen zijn die worden vergeten, door de overheid, door de gemeentes. Een daarvan zijn de jongeren. Verder zien we ook dat middengroepen vergeten worden op de woningmarkt. Dat heeft natuurlijk een aantal redenen. Ik denk dat we hier moeten zitten om de oorzaken van die redenen aan te pakken.”

Een nieuw systeem voor jongeren

Louana Coljé, Bestuurslid Centrale Studentenraad ROC van Amsterdam, kampte het probleem aan dat veel MBO-studenten niet in aanmerking komen voor studentenwoningen. Sommige complexen zijn alleen toegankelijk voor HBO- of WO studenten.

Een mogelijke oplossing voor jongerenhuisvesting werd genoemd door Sanne van der Lelij van de Gemeente Amsterdam. Zij vertelt over een soort puntensysteem, wat per 1 juli 2021 het voor jongeren – die al een tijd in Amsterdam wonen – makkelijker moet maken om een woning te vinden. Samet werd direct gevraagd om zijn visie op dit nieuwe systeem:

Samet:“Ik denk dat dit zeker een innovatief systeem is, en beter zal werken dan het huidige systeem. Wel moet ik hierbij zeggen dat je een klein probleem aanpakt binnen de woningmarkt zelf. We zien dat ook andere groepen op zoek zijn naar een andere woning, maar niet verder kunnen groeien binnen hun ‘wooncarrière. We zien dat ouderen nog in te grote huizen wonen, ze hebben dan vier of vijf kamers voor een gezin van twee. Ik denk dat we dan daar ook naar moeten kijken.”

Hoe zit het met Samet’s persoonlijke huisvesting?

In het programma was ook aandacht voor de persoonlijke woonsituatie van de aanwezigen. Samet woont nu tijdelijk met 9 andere DenkTankers in een studentenhotel in Amsterdam. Hij vertelt:“Stel dat ik op zoek moet gaan naar een woning voor mezelf. Voor sociale huur in Amsterdam heb je een wachtlijst van tien jaar. Tegelijkertijd heb je ook echt een netwerk nodig om überhaupt een huis te vinden waar je samen kan wonen met anderen. Mocht je een eigen appartement willen in de vrije sector ben je al vrij snel boven de 1.000 euro kwijt aan woonlasten.”

Bekijk de hele Woontop Jongerenhuisvesting

Tijdens de Woontop konden kijkers thuis vragen stellen en reageren op stellingen. De gehele uitzending is terug te kijken via deze link. Het programma werd georganiseerd door de Gemeente Amsterdam, tevens themapartner van de Nationale DenkTank 2020.

Volg de Eindpresentatie live

De Nationale DenkTank 2020 is momenteel bezig met oplossingen die het voor middengroepen in Nederland makkelijker maakt om aan een geschikte woning te vinden. Deze oplossingen zullen de deelnemers op 15 december presenteren tijdens de Eindpresentatie.

Nieuwsgierig naar de oplossingen of wil je Samet vaker aan het woord zien? Ook jij kan op dinsdag 15 december digitaal aanwezig zijn bij de Eindpresentatie van de Nationale DenkTank 2020. Lees meer.

Gerelateerd nieuws

13 december 2022

Zaadzekerheid, vliegende ecologen en meetbaar natuurinclusief bouwen: zo komt Nederland de biodiversiteitscrisis te boven

19 oktober 2022

De Nationale DenkTank legt belangrijkste knelpunten bloot voor biodiversiteitsverlies- en herstel ervan

19 september 2022

Uitnodiging Expertforum Biodiversiteit

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Beleidsvoorstel Data to the People (NDT’19) nu ook in het Engels data to the people Stichting bizzerd.work (NDT’17) aan de slag met Maatschappelijke Diensttijd...
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.