Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

Minister Cramer: “Schroom niet met jullie oplossingen; er zijn geen taboes.”

08-10-2009

Bron: www.vrom.nl

Nationale DenkTank: de klimaatdoelen zijn haalbaar

08-10-2009

Hoe kunnen we Nederlanders stimuleren om voor hernieuwbare energie en energie-efficiente oplossingen te kiezen? 20 topstudenten van de Nationale DenkTank 2009 zoeken het antwoord. Ze presenteerden hun eerste analyses woensdag 7 oktober aan minister Cramer.

Nederlanders willen best energie besparen, zo blijkt uit de eerste verkenningen. Maar de verschillen onderling tussen bevolkingsgroepen zijn groot. Zo kiezen vooral vrouwen van 34-plus met een eigen woning en een 2 keer modaal inkomen graag voor energiebesparing, terwijl jonge mannelijke huurders dat minder belangrijk vinden.

Ook tussen stad en land is er verschil. Zo is het gasverbruik in de stad toegenomen, maar op het platteland juist gedaald is. En stedelingen besparen minder elektriciteit dan mensen buiten de stad.

In 6 jaar terugverdiend

Wat beweegt mensen tot het overstappen op duurzame energiebronnen? ‘Dat blijft een moeilijk punt’, zei Cramer. De DenkTank ondekte dat consumenten best willen besparen als ze hun investeringen maar binnen 7 jaar terugverdienen. Duurt het langer, dan haken de meeste mensen af.

Als ieder huishouden 6391 euro investeert in energiebesparende maatregelen (zoals isolatie), dan haalt Nederland de klimaatdoelen, zo blijkt uit berekeningen. Dat geld verdient een huishouden in 6 jaar terug: 1058 euro per jaar.

Geen taboes

De bewindsvrouw is heel benieuwd naar de oplossingen van de DenkTankers. ‘Toen ik aantrad als minister was het een andere tijd. Er was in het kabinet voor sommige maatregelen geen draagvlak. Nu is het tijd om de touwtjes aan te trekken. Dus schroom niet met jullie oplossingen; er zijn geen taboes.’ Cramer ziet in de bestaande bouw de grootste mogelijkheden om energie te besparen.

Definitieve oplossingen

De studenten van de DenkTank zijn uit 200 kandidaten geselecteerd. Ze komen uit verschillende delen van het land en hebben een diverse achtergrond. In augustus zijn ze gestart met een intensieve zomerschool. De analysefase is net afgerond. De definitieve oplossingen volgen nog. Cramer ontvangt die in december en neemt ze dan mee naar de klimaattop in Kopenhagen.

De ministeries van VROM, EZ, EnergieNed en Netbeheer Nederland zijn de hoofdsponsoren van de DenkTank.

Nationale DenkTank op bezoek bij minister Cramer

Gerelateerd nieuws

13 december 2022

Zaadzekerheid, vliegende ecologen en meetbaar natuurinclusief bouwen: zo komt Nederland de biodiversiteitscrisis te boven

19 oktober 2022

De Nationale DenkTank legt belangrijkste knelpunten bloot voor biodiversiteitsverlies- en herstel ervan

19 september 2022

Uitnodiging Expertforum Biodiversiteit

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Andy Hobsbawm luidt oplossingsfase Nationale DenkTank 2009 in DenkTank werkt samen met De Nationale Dialoog
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.