Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

Lerarenbrigade krijgt pilot in Amsterdam

20-05-2016

Half april was de Lerarenbrigade, oplossing van de Nationale DenkTank 2015, volop in de media. In Amsterdam werd een voorstel bij de gemeenteraad neergelegd om in 2017 met een pilot te starten van dit idee. Wij vroegen Frank Westhoek, deelnemer aan de Nationale DenkTank 2015 en één van de bedenkers van de Lerarenbrigade, het hemd van het lijf over deze ontwikkelingen!

Hoe is het met de Lerarenbrigade gegaan na afloop van de Nationale DenkTank 2016?

De LerarenBrigade is ontwikkeld door heel veel in gesprek te gaan met leerkrachten, schoolleiders en onderwijsexperts. Na afloop van de DenkTank was het zaak te onderzoeken hoe de LerarenBrigade geïmplementeerd kon worden. In december en januari ben ik met diverse partijen in gesprek gegaan. Zo heb ik met individuele schoolbesturen gesproken en hebben we de oplossing ook besproken met de vaste Kamercommissie voor Onderwijs, toen we daar met een afvaardiging van de Nationale DenkTank 2016 in januari te gast waren.

Uiteindelijk ben ik in gesprek geraakt met een aantal personen binnen de Gemeente Amsterdam. De fractievoorzitter van D66 bleek erg enthousiast te zijn over het idee. Ook de wethouder toonde interesse. Uiteindelijk heeft dit alles geleid tot een initiatiefvoorstel in de Amsterdamse gemeenteraad. Dit voorstel is ingediend door alle coalitiepartijen samen, dus met de politieke steun zit het wel goed: die pilot gaat er komen!

De uitwerking daarvan moet ten dele nog vorm krijgen. In het initiatiefvoorstel wordt de gemeente verzocht om een tweejarige pilot te draaien op drie scholen.

afbeelding lerarenbrigade

Heb jij zelf nog te maken met de uitwerking van de pilot? Hoe?

Uiteindelijk is de uitwerking van de pilot aan de gemeenteraad en aan de gemeente zelf, maar ik zal het zeker niet laten om af en toe nog eens mee te denken! Uiteindelijk is de exacte vorm wat mij betreft niet het belangrijkste, het gaat vooral om de basisprincipes van de LerarenBrigade: een duurzame verbetering van onderwijs voor de leerlingen die dit het hardste nodig hebben, door middel van een aanpak vanuit de leerkrachten zelf.

Hoe is het om te zien dat je idee zo opgepakt wordt en breed uitgemeten wordt in de media?

Dat is natuurlijk ontzettend gaaf! Het is bijzonder om te zien dat je als student via deelname aan de Nationale DenkTank echt al een impact op de maatschappij kan hebben. Dat het idee vervolgens ook breed uitgelicht wordt in de media is natuurlijk een extra mooi compliment.

Maar uiteindelijk gaat het hier niet om. Recent liet een rapport van de Onderwijsinspectie weer zien hoe de kansengelijkheid in het Nederlandse onderwijssysteem onder druk staat. Met de LerarenBrigade hebben wij geprobeerd een bijdrage te leveren aan het bedenken van oplossingen om álle kinderen in Nederland de kans te bieden zich optimaal te ontplooien. Ik ben blij dat via een pilot een groep Amsterdamse kinderen deze kans nu zal krijgen. Mocht de pilot succesvol zijn, ga ik mij hard inzetten om de LerarenBrigade ook verder te verspreiden naar andere steden!

Gerelateerd nieuws

02 juni 2022

Kennismaking thema ‘Biodiversiteit’ tijdens Voorjaarsdag 2022

01 juni 2022

Mickey Huibregtsen: ‘Niet twijfelen, gewoon gaan doen’

31 mei 2022

Vacature meeloopstage communicatie & contentcreatie

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2022

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Voorjaarsdag 16 april 2016 OnzeLes gelanceerd!
Scroll naar bovenzijde
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.