Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

Doekle Terpstra bij NDT: maak beroepsonderwijs aantrekkelijker

18-08-2016

De jaarlijkse zomerschool van de Nationale DenkTank 2016 is deze week begonnen, dat dit keer gaat over de uitdagingen in het beroepsonderwijs. Een van de thema’s is het dreigende lerarentekort in het middelbaar beroepsonderwijs, waar veel leraren binnen enkele jaren met pensioen gaan: de gemiddelde leeftijd van docenten in het middelbaar beroepsonderwijs is momenteel vijftig jaar en op sommige mbo’s is het zelfs 56 jaar. De Nationale DenkTank zal zich daarom in de komende vier maanden onder meer over dit prangende vraagstuk buigen en met oplossingen komen.

Een van de sprekers tijdens de zomerschool is Doekle Terpstra, aanjager van het Techniekpact 2020 en het Zorgpact. Hij heeft zijn visie op de vergrijzing in het mbo: “Het docentschap in het beroepsonderwijs moet anders ingestoken worden om het voor meer mensen aantrekkelijk te maken. Een circulaire carrière, waarbij mensen hun werk in het bedrijfsleven afwisselen met het leraarschap, moet de norm worden. Ik kijk uit naar de oplossingen van de jonge DenkTankers, want wie kunnen daar beter mee komen dan de studenten zelf.” Terpstra geeft vandaag zijn lezing. De DenkTank kan helpen een ander carrièreperspectief te creëren zodat werken op het MBO en HBO aantrekkelijker wordt. Terpstra: “Ook zou er gekeken moeten worden naar de flexibiliteit in het opleiden van leraren.”

Het leren van de toekomst 
De Nationale DenkTank 2016 bestaat uit een team van studenten met zeer uiteenlopende studieachtergronden: van geschiedenis tot biologie, en van economie tot geneeskunde. Ook doen twintig studenten uit het MBO en HBO mee aan het project, die hun praktijkervaring meebrengen. Gedurende vier maanden onderzoeken ze samen ‘Het leren van de toekomst’. De hoofdvraag luidt: ‘Hoe komen we in Nederland tot beroepsonderwijs dat de student stimuleert tot een blijvende persoonlijke ontwikkeling om te kunnen werken en leven in een permanent veranderende samenleving?’ Gedurende het voorjaar heeft directeur Cassandra Hensen zich al in de situatie verdiept. “Ik ben erg positief verrast door het maatwerk in het beroepsonderwijs, maar ben ook geschrokken van de hoge gemiddelde leeftijd van docenten. Wat moet er gebeuren als zij over een jaar of acht massaal met pensioen gaan?” zegt Hensen. “In december presenteren we ons eindrapport met ideeën en oplossingen voor het beroepsonderwijs. De DenkTank creëert oplossingen die we doorgeven aan onderwijsinstellingen, de overheid en het bedrijfsleven.”

Deelgenoten Nationale DenkTank 2016 
Dit jaar heeft de Nationale DenkTank een unieke samenwerking met elf MBO-scholen en de twee HBO’s Windesheim en Hogeschool Utrecht. Samen vertegenwoordigen zij ruim 180.000 studenten. De andere themapartners van de Nationale DenkTank 2016 zijn: Het Platform Bèta Techniek, het ministerie van OCW en Van Dijk – Studystore. Zij stellen hun expertise ter beschikking gedurende het gehele project.

Gerelateerd nieuws

22 juni 2023

Persbericht – Saskia Selen is de nieuwe directeur van De Nationale DenkTank

25 mei 2023

David Peters (NDT’06) over de KHMW

08 mei 2023

Update ‘Tijd voor biodiversiteit’ NDT’22

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Keizersgracht 102
1015 CV Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023
  • Privacybeleid alumni
  • Privacybeleid algemeen

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
InstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
MiniDenkTank 2016: e-Health & Azielzoekerspeuters Zonnebaden en sparren over onderwijs met Doekle Terpstra
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.