De grootste negatieve milieu-impact wordt veroorzaakt door de aanschaf van nieuwe spullen. De Nationale DenkTank 2018 ontdekte dat kinderen gemiddeld 238 stuks speelgoed hebben, waarvan ze er maar 12 gebruiken. Hierbij kwam een groot knelpunt voor de transitie naar de circulaire economie aan het licht: de aversie die mensen hebben tegen leasen.
In een onderzoek van de NDT’18 kwam naar voren dat 93% van de participanten nooit iets leaset – met uitzondering van auto’s –, en dat de voornaamste reden daarvoor is dat zij liever zelf een product bezitten. DenkTanker Eva Peet vond dit een mooie uitdaging om al op jonge leeftijd het delen en leasen van producten onder de aandacht te brengen én tegelijkertijd de speelgoedberg een kopje kleiner te maken. Zie hier de geboorte van de DenkTank-oplossing Deelgoed.
Deelbomen
Na haar deelname aan de DenkTank is Eva, samen met haar medestudent Bo Wong, Deelgoed in de vorm van een eigen start-up gaan uitwerken. Deze onderneming zet zich in om ook kinderen te betrekken in de transitie naar een circulaire economie, door het delen van speelgoed leuk en makkelijk te maken. Het eerste product dat ontstaan is uit Deelgoed, is de Deelboom. Op de Deelboom laat je een mooi product – bijvoorbeeld een stuk speelgoed – dat je zelf niet meer gebruikt achter, of neem je een mooi product van een ander mee dat jij een tweede leven wil geven. Zo wordt delen het nieuwe normaal!
‘Aangezien de kinderen van nu de leiders van morgen zijn, willen wij kinderen nu al betrekken in de transitie naar een circulaire economie door het delen van speelgoed leuk en makkelijk te maken.’
Deelbomen worden gemaakt van mooi, duurzaam hout uit de Bollenstreek. Eva en Bo hebben een leuke samenwerking met hun leveranciers die de Deelbomen voor hen maken: sociale werkplaats GGZ Rivierduinen en lokale duurzame houtleverancier Bollenstreekhout. Zij helpen elkaar ook op andere manieren: op dit moment maken Eva en Bo een animatie voor Bollenstreekhout, in ruil voor een aantal Deelbomen.
Deelgoed en impact
Er is veel aandacht voor de Deelbomen geweest in de lokale media. Zo stond in 2019 de allereerste Deelboom op de Building Holland conferentie in de RAI en presenteerde Eva op de bijeenkomst SHARE Meets hoe Nederland de brug kan slaan naar de circulaire economie. Daar hebben uiteindelijk de Gemeente Haarlemmermeer, Dura Vermeer en Schiphol de eerste Deelbomen aangeschaft. In 2020 plaatste de bibliotheek in Atena nog eens zeven Deelbomen op verschillende scholen en bibliotheken in de regio.
‘Omdat de Deelboom al op meer dan tien openbare plekken binnen en buiten de Randstad staat, hebben we inmiddels veel families weten te bereiken. Kinderen en ouders ruilen, doneren of pakken hun speelgoed van de Deelboom, in plaats van iets nieuws aan te schaffen. Het exacte aantal is lastig in te schatten, maar er is altijd een goede stroom van speelgoed dat wordt achtergelaten en meegenomen. Het toekomstbeeld van Deelgoed is dat er zó veel Deelbomen staan op openbare plekken, dat delen het nieuwe normaal is geworden,’ aldus Eva en Bo.
Meer lezen over Deelgoed?
- Ga naar de website van Deelgoed.
- Volg de LinkedIn-pagina van Deelgoed.