Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

DenkTank-oplossing uitgelicht: Deelgoed (NDT’18)

01-07-2021

De grootste negatieve milieu-impact wordt veroorzaakt door de aanschaf van nieuwe spullen. De Nationale DenkTank 2018 ontdekte dat kinderen gemiddeld 238 stuks speelgoed hebben, waarvan ze er maar 12 gebruiken. Hierbij kwam een groot knelpunt voor de transitie naar de circulaire economie aan het licht: de aversie die mensen hebben tegen leasen.

In een onderzoek van de NDT’18 kwam naar voren dat 93% van de participanten nooit iets leaset – met uitzondering van auto’s –, en dat de voornaamste reden daarvoor is dat zij liever zelf een product bezitten. DenkTanker Eva Peet vond dit een mooie uitdaging om al op jonge leeftijd het delen en leasen van producten onder de aandacht te brengen én tegelijkertijd de speelgoedberg een kopje kleiner te maken. Zie hier de geboorte van de DenkTank-oplossing Deelgoed.

Deelbomen

Na haar deelname aan de DenkTank is Eva, samen met haar medestudent Bo Wong, Deelgoed in de vorm van een eigen start-up gaan uitwerken. Deze onderneming zet zich in om ook kinderen te betrekken in de transitie naar een circulaire economie, door het delen van speelgoed leuk en makkelijk te maken. Het eerste product dat ontstaan is uit Deelgoed, is de Deelboom. Op de Deelboom laat je een mooi product – bijvoorbeeld een stuk speelgoed –  dat je zelf niet meer gebruikt achter, of neem je een mooi product van een ander mee dat jij een tweede leven wil geven. Zo wordt delen het nieuwe normaal!

‘Aangezien de kinderen van nu de leiders van morgen zijn, willen wij kinderen nu al betrekken in de transitie naar een circulaire economie door het delen van speelgoed leuk en makkelijk te maken.’

Deelbomen worden gemaakt van mooi, duurzaam hout uit de Bollenstreek. Eva en Bo hebben een leuke samenwerking met hun leveranciers die de Deelbomen voor hen maken: sociale werkplaats GGZ Rivierduinen en lokale duurzame houtleverancier Bollenstreekhout. Zij helpen elkaar ook op andere manieren: op dit moment maken Eva en Bo een animatie voor Bollenstreekhout, in ruil voor een aantal Deelbomen.

Deelgoed en impact

Er is veel aandacht voor de Deelbomen geweest in de lokale media. Zo stond in 2019 de allereerste Deelboom op de Building Holland conferentie in de RAI en presenteerde Eva op de bijeenkomst SHARE Meets hoe Nederland de brug kan slaan naar de circulaire economie. Daar hebben uiteindelijk de Gemeente Haarlemmermeer, Dura Vermeer en Schiphol de eerste Deelbomen aangeschaft. In 2020 plaatste de bibliotheek in Atena nog eens zeven Deelbomen op verschillende scholen en bibliotheken in de regio.

‘Omdat de Deelboom al op meer dan tien openbare plekken binnen en buiten de Randstad staat, hebben we inmiddels veel families weten te bereiken. Kinderen en ouders ruilen, doneren of pakken hun speelgoed van de Deelboom, in plaats van iets nieuws aan te schaffen. Het exacte aantal is lastig in te schatten, maar er is altijd een goede stroom van speelgoed dat wordt achtergelaten en meegenomen. Het toekomstbeeld van Deelgoed is dat er zó veel Deelbomen staan op openbare plekken, dat delen het nieuwe normaal is geworden,’ aldus Eva en Bo.

Meer lezen over Deelgoed?

  • Ga naar de website van Deelgoed.
  • Volg de LinkedIn-pagina van Deelgoed.

Gerelateerd nieuws

22 juni 2023

Persbericht – Saskia Selen is de nieuwe directeur van De Nationale DenkTank

25 mei 2023

David Peters (NDT’06) over de KHMW

08 mei 2023

Update ‘Tijd voor biodiversiteit’ NDT’22

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Keizersgracht 102
1015 CV Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023
  • Privacybeleid alumni
  • Privacybeleid algemeen

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
InstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Kijkje in de keuken bij… CrossOver Twintig jonge denkers zetten zich in voor onderwijs in Nederland
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.