Hoe eigentijds is de KHMW? En wat is de waarde ervan? Ik sprak David Peters (NDT’06) erover, die net als Marit Tanke (NDT’08) net is toegetreden als maatschappelijk lid.
David: ‘Het is een mengeling van gevoelens die ik had toen ik na lange tijd weer in het Hodshon huis binnenstapte voor een kennismakingsavond. Je doet een stap terug in de historie. Aan de muur hangt een groepsfoto die daar is genomen met op die foto Nobelprijswinnaars Hendrik Antoon Lorentz, Marie Curie, Niels Bohr en Albert Einstein. Als natuurkundige doet me dat wat, het is mooi om die historie te voelen. Naast ontzag voor deze geschiedenis is het ook een instituut met erg weinig jonge mensen. Er zijn wetenschappers en directeuren van allerlei disciplines betrokken maar op het gebied van verjonging en diversiteit is voor de KHMW, net als voor de Nationale DenkTank (qua diversiteit), werk aan de winkel Ook een van de redenen dat ze de Nationale DenkTank hebben gevraagd om kandidaten voor te dragen. In het dagelijkse leven valt het me op dat ik steeds vaker aan tafel zit met mensen die jonger zijn dan ik. Nou, zacht gezegd, dat heb ik bij de KHMW juist helemaal niet. Ik heb ook het idee dat ik een van de weinigen ben die nog een oppas moet regelen voor z’n kinderen bij traditionele jaarlijkse samenkomsten als het ‘aspergediner’. Het type mensen dat ik tot nu toe heb ontmoet is heel interessant en de onderwerpen die besproken worden zijn gelukkig heel erg van nu en worden ook heel concreet gemaakt. Zo sprak ik met een wetenschapper die mij van alles kon vertellen over wat de klimaatverandering gaat betekenen voor de rivierendelta. Het is, net als in mijn tijd bij de DenkTank, een enorm netwerk dat zich heel toegankelijk en geïnteresseerd voor je ontvouwt. Er hangt een ‘doing good’ sfeer en iedereen is nieuwsgierig.
Het zijn ontmoetingen die ik niet zo snel heb tijdens mijn werk en die behalve heel aangenaam ook heel nuttig zijn. Het scherpt mijn geest en het is een hele snelle manier om inspiratie en brokjes informatie te krijgen over dilemma’s waar ik in de dagelijkse praktijk tegenaan loop. Zo merk ik in mijn werk – ik hou me bezig met de energietransitie- dat veel wet- en regelgeving nog gestoeld is op de oude wereld van de fossiele industrie.
Tijdens een gesprek bij de KHMW met een wetenschapper kwamen we snel tot de kern van mijn dilemma en heb ik op een snelle manier kennis en inzicht gekregen in het Brusselse wetgevingstraject. Het lijkt daarin echt wel wat op de denktankperiode. Het scherpt je geest en maakt het voor mij makkelijker om zinvolle dingen te doen in de praktijk. Ik denk dat het goed is dat de Nationale DenkTank heel veel verschillende netwerken ontsluit voor DenkTankers. Belangrijk daarbij is wel dat het heel diverse netwerken zijn zodat je als DenkTanker de hele samenleving spreekt. De KHMW mag dan ouderwets lijken, het is een organisatie met heel veel nieuwsgierige mensen met veel kennis bij elkaar die graag de brug slaat tussen wetenschap en de maatschappij. Een mooie match voor mij maar zeker ook voor alle andere DenkTankers en toekomstige DenkTankers.’
David Peters (NDT’06) over de KHMW
Update ‘Tijd voor biodiversiteit’ NDT’22

Zaadzekerheid, vliegende ecologen en meetbaar natuurinclusief bouwen: zo komt Nederland de biodiversiteitscrisis te boven
Nieuwsbrief
Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.