Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

Data to the people, juist nu!

07-05-2020

Onafhankelijkheid, dat is wat het internet de mensheid moest brengen. Helaas is deze droom geen werkelijkheid geworden. Het internet heeft een prominente plek in de samenleving verworven. Maar hebben wij, de gebruikers, nog de controle over dit internet en de data die in de informatiesamenleving worden gegenereerd? Of zijn dat andere partijen geworden, die daardoor ook bepalen hoe wij ons leven inrichten? Het is tijd voor een concreet beleidsvoorstel. Met trots presenteren we: Data to the people.

Nieuw! Beleidsvoorstel Data to the people

Elsbeth van den Hazel en Sem Nouws (NDT ’19) hebben na afloop van de DenkTank het beleidsdocument Data to the people geschreven. Een oplossing die voortkomt uit hun deelname aan de Nationale DenkTank 2019 met als thema: Hoe realiseren we een digitale samenleving, die gezond, weerbaar, inclusief en eerlijk is? Tijdens de DenkTank kwamen ze erachter dat te weinig concreet beleid bestaat als het aankomt op de ethische kant van de digitale samenleving. Hoewel de media steeds meer aandacht heeft voor het onderwerp, zeker in deze tijd van de coronacrisis, blijft het een complex thema, waar maar een kleine groep experts goed van op de hoogte is. Veel partijen erkennen de noodzaak voor concrete beleidsmaatregelen, maar niemand zet de eerste stap. Daar brengt Data to the people verandering in!

Van huidige situatie tot concrete interventies

In dit beleidsdocument geven Elsbeth en Sem eerst een korte schets van de huidige situatie van de digitale samenleving. Vanuit deze schets is het mogelijk om de negatieve kanten te duiden én om concrete beleidsmaatregelen voor te stellen om zo de huidige situatie te verbeteren. Hun droom? Leven in een samenleving met gelijke machtsverhoudingen tussen dataverzamelaars en internetgebruikers waarbij de saamhorigheid van de gebruikers onderling in stand blijft.

infographic data to the people

Lees het beleidsvoorstel Data to the people

Bekijk het volledige beleidsvoorstel (PDF).

Download de factsheet (PDF).

 

Ga in gesprek met Elsbeth van den Hazel en Sem Nouws

Elsbeth en Sem hopen middels Data to the people beleidsmakers, politici en adviesraden te inspireren met concrete beleidsvoorstellen die de discussie rondom data verder brengen. Naast het bieden van inspiratie gaan zij ook graag actief in gesprek of discussie met belanghebbende partijen om hun analyses en voorstellen nader toe te lichten.

Heb je ideeën voor implementatie? Of wil je graag in contact komen met Sem en Elsbeth? Het duo is bereikbaar per mail via e.vandenhazel@nationale-denktank.nl en s.nouws@nationale-denktank.nl.

Elsbeth van den Hazel (NDT’19)
Sem Nouws (NDT’19)

Gerelateerd nieuws

13 december 2022

Zaadzekerheid, vliegende ecologen en meetbaar natuurinclusief bouwen: zo komt Nederland de biodiversiteitscrisis te boven

19 oktober 2022

De Nationale DenkTank legt belangrijkste knelpunten bloot voor biodiversiteitsverlies- en herstel ervan

19 september 2022

Uitnodiging Expertforum Biodiversiteit

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Voorjaarsdag 2020: virtuele themaverkenning vogel afbeelding Ontwerpbureau IJsfontein nieuwe structurele partner van de Nationale DenkTa...
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.