Elk jaar presenteert De Nationale DenkTank een rapport over een urgent maatschappelijke kwestie met daarin een gedegen probleemanalyse en frisse adviezen. De jaarlijkse onderzoeksthema’s vallen binnen de categorieën ‘zorg & gezondheid’, ‘leren & onderwijs’, ‘duurzaamheid’ en ‘sociale innovatie’.
Hieronder vind je per jaar deze eindrapporten. Daarin is ook de informatie over de deelnemers en themapartners van dat jaar te lezen.
DenkTank 2022
Hoe keren we het tij in de biodiversiteitscrisis? In 2022 onderzoekt de DenkTank hoe we biodiversiteit kunnen herstellen en verbeteren door het handelen van burgers, binnen de bouw, binnen de voedselproductieketen en met de overheid in de rol van aanjager en voorloper.
DenkTank 2021
In 2021 boog de Nationale DenkTank zich over de kwaliteit van het primair en voortgezet onderwijs in Nederland. De onderzoeksvraag luidde: ‘Hoe dragen we bij aan een duurzame verbetering van de kwaliteit van en de kansengelijkheid binnen het primair en voortgezet onderwijs?’
DenkTank 2020
Betaalbaar wonen in de buurt van je werk, grip op financiën – ook in de toekomst, een met een diploma op zak een blijvend en stabiel perspectief op de arbeidsmarkt. Ooit een gegeven, nu voor steeds meer Nederlanders nauwelijks haalbaar. Hoe versterken we welzijn en welvaart en verhogen we regie voor middengroepen, in stad en regio, nu en later?

DenkTank 2019
De Nationale DenkTank 2019 richtte zich op het vraagstuk “Hoe realiseren we een digitale samenleving die gezond, weerbaar, eerlijk en inclusief is?”. Een actueel thema dat de nodige denk- en verbeeldingskracht nodig had.

DenkTank 2018
De ambitie van de Rijksoverheid is om de Nederlandse economie volledig circulair te laten zijn in 2050. De Nationale DenkTank 2018 zet zich graag in om deze transitie succesvol te helpen vormgeven. De onderzoeksvraag voor de Nationale DenkTank 2018 is: ‘Hoe versnellen we de transitie naar een circulaire metropool?’

DenkTank 2017
De Nationale DenkTank 2017 gaat aan de slag met het thema Iedereen perspectief op werk. De voorlopige onderzoeksvraag luidt: "Hoe kunnen we de kansen die de arbeidsmarkt van de toekomst biedt zo stimuleren en benutten dat iedereen in Nederland perspectief heeft op werk en een bijdrage kan leveren aan onze samenleving?"

DenkTank 2016
De Nationale DenkTank 2016 onderzoekt het Het Leren van de Toekomst, met de focus op het beroepsonderwijs. De onderzoeksvraag luidt: “Hoe kan het leren in Nederland worden georganiseerd en gefaciliteerd, zodat het talent van de individuele student tot bloei komt en het leren beter aansluit bij de veranderende samenleving en arbeidsmarkt?” Binnen dit thema zal de Nationale DenkTank zich richten op het kwalificerend onderwijs en de aansluiting van leren op werken.

DenkTank 2015
De Nationale DenkTank 2015 deed onderzoek naar Het Leren van de Toekomst. De onderzoeksvraag is: “Hoe kunnen we het leren in Nederland zo organiseren en faciliteren, dat het talent van de individuele leerling tot bloei komt en dat het leren beter aansluit bij de permanent veranderende omgeving?” Binnen dit thema zal de Nationale DenkTank zich richten op de ontwikkeling van het jonge kind en het primair en voortgezet onderwijs.

DenkTank 2014
De Nationale DenkTank 2014 onderzocht de kansen, mogelijkheden en bedreigingen van Big Data. Alles wat we doen wordt opgeslagen. Wat je koopt, wie je vrienden zijn, waar je rijdt bijvoorbeeld. Deze gegevens worden gebruikt om jou te helpen en te beïnvloeden. Maar hoe kan Big Data worden gebruikt om Nederland mobieler, gezonder en socialer te maken?

DenkTank 2013
Het thema van de Nationale DenkTank 2013 was ?Zorg voor gezondheid?, met als hoofdvraag: Hoe bevorderen we in de Nederlandse gezondheidszorg dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig functioneren, daar verantwoordelijkheid voor nemen en aanspraak maken op de zorg en ondersteuning die maatschappelijke waarde oplevert?

DenkTank 2012
De Nationale DenkTank 2012 onderzocht hoe Nederland meer duurzame oplossingen in de voedselketen kan realiseren, op een manier die economisch haalbaar is en welke partijen daarbij het voortouw moeten nemen.

DenkTank 2011
De Nationale DenkTank 2011 onderzocht mogelijkheden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Tekorten op de arbeidsmarkt dreigen, maar tegelijkertijd stellen nieuwe generaties werknemers andere eisen aan de arbeidsorganisatie en -omstandigheden. Hoe kunnen we in Nederland een vernieuwing in arbeidsorganisatie, arbeidsrelaties en werkomgeving tot stand brengen?

DenkTank 2010
Uit onderzoek blijkt dat het vertrouwen in overheidsinstellingen, uitvoeringsorganisaties en bedrijven afneemt. Ook wetenschappelijke autoriteiten genieten geen vanzelfsprekend vertrouwen meer. De Nationale DenkTank van 2010 onderzocht: Hoe kunnen publieke instituties het vertrouwen terugwinnen?

DenkTank 2009
Hoe kunnen consumenten worden gemotiveerd om te kiezen voor een energiezuinige leefstijl? Dat was de vraag voor de Nationale DenkTank 2009. De DenkTank kwam met 22 adviezen en 54 besparingsmethodes die energiebesparing voor consumenten makkelijker, goedkoper en leuker maken.

DenkTank 2008
De Nationale DenkTank 2008 ging over de leefstijl van jongeren. Berichten over comazuipen en jonge kinderen met overgewicht geven maatschappelijke zorgen. De onderzoeksvraag van de DenkTank was: hoe kunnen jongeren gestimuleerd worden om voor een gezonde leefstijl te kiezen?

DenkTank 2007
De Nationale DenkTank 2007 onderzocht hoe het onderwijs de behoeften van de samenleving en de wensen van de student zo goed mogelijk op elkaar kan afstemmen. Hoe kunnen we bijvoorbeeld een tekort aan werknemers in technische vakken opvangen, het docententekort waardoor het onderwijs verslechtert oplossen en de maatschappelijke kosten voor misstappen en studievertraging verlagen?

DenkTank 2006
In 2006 deed de Nationale DenkTank onderzoek naar de zorg voor chronisch zieken in Nederland. Door de vergrijzing nemen de komende jaren zowel de kosten als de werkdruk sterk toe. Hoe blijft de zorg toegankelijk en van hoge kwaliteit?