In de analysefase brengt de Nationale DenkTank de belangrijkste knelpunten rondom het thema in kaart
De Samenvatting Analysefase offline lezen?
SAMENVATTING ANALYSEFASE
In 2017 is het thema van de Nationale DenkTank ‘Iedereen perspectief op werk’. In augustus 2017 is een groep van 22 deelnemers en 12 expertdeelnemers aan de slag gegaan met de vraag hoe we in Nederland een inclusieve arbeidsmarkt kunnen creëren waarin iedereen kan meedoen.
De expertdeelnemers hebben een gevarieerde achtergrond: zo zijn er experts vanuit een jongerenpanel voor mensen met een arbeidsbeperking, twee experts op het gebied van immigratie op de Nederlandse arbeidsmarkt, en is er een expert op het terrein van arbeidsmarktbeleid vanuit het ministerie.
In het analyserapport presenteert de Nationale DenkTank 2017 haar bevindingen die ze tijdens de zogeheten analysefase heeft opgedaan. Het document is te downloaden via de link die naast deze tekst staat. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van de analyses of geïnteresseerd zijn om met ons mee te denken over oplossingen, neem dan contact op via info@nationale-denktank.nl.
Aida Kidane
MSc. Geneeskunde - Universiteit Leiden
Abel Hemmelder
Msc. Sustainable Business and Innovation - Universiteit Utrecht
Ties Ammerlaan
MSc. Beleidseconomie - Universiteit van Amsterdam
Sjoerd Oppenheim
MA Researchmaster Wijsbegeerte - Universiteit van Amsterdam
Susanne Boers
MSc. Medische Antropologie en Sociologie - Universiteit van Amsterdam
Siri de Vrijer
MA Europese Geschiedenis (Europaeum) - Universiteit Leiden, Sorbonne en Oxford
Simone van Dijk
MSc. Research Master Social Sciences - Universiteit van Amsterdam
Sabrine van Rossum
MSc. Engineering and Policy Analysis - Technische Universiteit Delft
Quirine van Eeden
LLM Encyclopedie en Filosofie van het Recht - Universiteit Leiden
Nadeche Seugling
PhD Innovatie, Ambidexterity, Ondernemen - vanuit HR en organisatieperspectief - Heinrich Heine Universiteit, Dsseldorf
Lena Hartog
MSc. Sociologie - Universiteit van Amsterdam
Laura Dijkink
MSc. Mechanical Engineering - Technische Universiteit Delft
Lana Askari
PhD Social Anthropology with Visual Media - University of Manchester
Jurriaan Parie
MSc. Mathematical Sciences - Universiteit Utrecht
Julie Hooft Graafland
MSc. Economics - Barcelona Graduate School of Economic
Jojanneke Hendriks
MSc. Strategic Management - Radboud University
Iris van der Pol
MSc. Logic - Universiteit van Amsterdam
Gabriel van Rosmalen
BA Nederlandse Taal & Cultuur - Universiteit Utrecht
Floris Rijssenbeek
BA Geschiedenis - Universiteit van Amsterdam
Charlotte van Woerden
MA Recht & ICT - Rijksuniversiteit Groningen
Bastiaan Meinders
MSc. Filosofie - Universiteit van Tartu
Elma Dujso
Phd Political and Social Sciences - European University Institute
Jaarlijks investeert het Elise Mathilde Fonds in een betere maatschappij door steun aan zo’n 1000 uiteenlopende initiatieven.
Centrum voor Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel (CAOP) is als onafhankelijke stichting het kennis- en dienstencentrum op het gebied van arbeidszaken in het publieke domein. Het CAOP adviseert en ondersteunt meer dan tweehonderd opdrachtgevers in onder andere de rijksoverheid, onderwijs en de zorg. Ook ondersteunt het CAOP vijf leerstoelen én beheert het CAOP een groot aantal sectorfondsen in het publieke domein.
wil dat haar studenten en medewerkers verder kijken: verder dan het eigenbelang, het eigen vakgebied, verder dan het bekende, verder dan het hier en nu. De VU stelt kennis en experts beschikbaar voor inhoudelijke ondersteuning van de Nationale DenkTank.
streeft naar meer aandacht voor de wetenschappelijke mening in het maatschappelijk debat. Stichting de Nationale DenkTank ontstond tijdens de 5e Avond van Wetenschap & Maatschappij. Het bestuur van W&M vormt de Raad van Advies van de Nationale DenkTank en adviseert het bestuur bij strategische keuzes en het vinden van ondersteuning voor de jaarlijkse opdracht.
is een adviesbureau voor maatschappelijke vraagstukken en ondersteunt de stichting en de Nationale DenkTank bij het vergroten van impact van de gekozen oplossingen, met speciale aandacht voor het slim betrekken van maatschappelijke stakeholders.
is een van de grote universiteiten van Amsterdam en biedt de deelnemers aan de Nationale DenkTank een werkplek tijdens de onderzoeksperiode. Daarnaast stelt zij kennis en experts beschikbaar voor inhoudelijke ondersteuning van de Nationale DenkTank.
is een onderzoeks- en adviesbureau dat kennis, expertise en mankracht inzet bij het opzetten, uitvoeren en analyseren van het onderzoek van de jaarlijkse DenkTank.
wil een brug slaan tussen wetenschap en samenleving door middel van bijeenkomsten, lezingen en een breed netwerk. De KHMW is een belangrijke netwerkpartner van de Nationale DenkTank, en ieder jaar wordt het ExpertForum bij hen gehouden in het Hodshonhuis in Haarlem.
De Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie werkt aan een inclusieve en duurzame samenleving vanuit de overtuiging dat een betere wereld ontstaat als mensen elkaars belangen dienen. Hiervoor ondersteunen wij innovatieve praktijkprojecten en excellent wetenschappelijk onderzoek binnen de thema’s Inclusiviteit, Circulaire Economie en Innovatie & Vernieuwing.
School of Creative Leadership biedt een executive, parttime leiderschapsprogramma aan internationaal toptalent en organiseert samen met de Nationale DenkTank de Herfstweek. Daarnaast huisvest zij het projectbureau van de stichting.
is het grootste strategisch adviesbureau ter wereld. McKinsey begeleidt de jaarlijkse DenkTank tijdens de onderzoeksperiode en traint de deelnemers.
FNO vindt dat een kwetsbare gezondheid een waardevol leven niet in de weg mag staan. Daarom zetten wij ons in voor het vergroten van kansen, op meer gezondheid, kwaliteit van leven en toekomstperspectief.
Het VSO behartigt de belangen van werkgevers in het publieke domein. De belangenbehartiging is gericht op het in stand houden en verder verbeteren van de omstandigheden waaronder de organisaties in het publieke domein opereren. Met elkaar gaan zij over ruim 900.000 werknemers. Dit zijn alle werknemers uit de verschillende sector-CAO’s bij elkaar opgeteld. Het VSO heeft een dagelijks en algemeen bestuur waarin de werkgevers uit de overheidssectoren zijn vertegenwoordigd. Het VSO vervult een platformfunctie voor sectorwerkgevers en fungeert als centraal informatiepunt.
ING is een grote werkgever (circa 13.500 werknemers in Nederland en 52.000 wereldwijd) en een organisatie die altijd in transitie zal zijn omdat haar omgeving altijd zal veranderen. In de veranderende arbeidsmarkt dienen werknemers en werkgevers mee te groeien. ING investeert in vakmanschap en vitaliteit van medewerkers, zodat deze wendbaar, weerbaar, onafhankelijk en tegelijk ‘aantrekkelijk’ zijn voor de interne en externe arbeidsmarkt. Met programma’s zoals: Kies je Koers’, ‘Step Up Performance Management’ en ‘Think Forward Leadership Experience’ geeft ING invulling aan modern werkgeverschap.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) werkt aan eerlijk, gezond en veilig werk in Nederland. Werk en bestaanszekerheid voor iedereen: samen werken voor samen leven. Iedereen moet de kans krijgen om mee te doen en zich te ontwikkelen. Mensen moeten zelf kunnen bijdragen aan hun eigen toekomst. Als het tegenzit zorgt het ministerie voor een vangnet, en als je met pensioen gaat voor een inkomen. Dat kan alleen in een land waar mensen er voor elkaar zijn. De bewindslieden zijn onder meer verantwoordelijk voor het arbeidsmarktbeleid, inclusief migratie en vrij verkeer van werknemers, uitkeringen en re-integratie, inkomensbeleid, het combineren van arbeid en zorg, arbeidsomstandighedenbeleid en inspectie daarop.