Direct naar content

Passende zorg
Passende controle

Kwartiermakers voor het verankeren van groene zorg

Aanleiding

Er mist duurzaamheidsmandaat in de zorgsector. De zorgsector heeft de afgelopen jaren ingezet op vergroening; met veel urgentie zijn talloze groene initiatieven, green teams, bijeenkomsten en events georganiseerd. De (vrijwillige) inzet van deze zorgprofessionals heeft ervoor gezorgd dat duurzaamheid plek heeft gekregen in het Integraal Zorgakkoord (IZA), waarin wordt verwezen naar de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 (GDDZ3.0). Alle ambitie en kennis is aanwezig om de duurzaamheidsdoelen te halen. Echter moeten we duurzame doelstellingen gaan verankeren, want als het aan de gemiddelde zorgbestuurder ligt, gebeurt het niet als het niet moet.

Oplossing

In 2026 lopen het IZA en de GDDZ3.0 af en een opvolging hiervan is nog niet duidelijk. Wij zullen handelen als kwartiermaker om de continuïteit van de zorgverduurzaming te waarborgen door deze te verankeren in de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (WKKGZ). Met deze wet kan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) haar ambitie, vertaald in het Meerjarenbeleid 2024-2027, vervullen om de rol op te pakken van duurzaamheidsinspecteur bij zorginstellingen. De IGJ kan dan middels deze wijziging met de zorgsector in gesprek over de bestaande toetsingskaders en hoe duurzaamheid hier het best in kan worden opgenomen.

Impact

  • Als kwartiermaker streven wij naar het verankeren van duurzaamheid in de zorg.
  • Door IGJ aan te wijzen als enige inspecteur krijgt de zorgsector één aanspreekpunt voor duurzaamheid. Vervolgens kan de IGJ de zorginstellingen in contact brengen met de juiste duurzame initiatieven, platforms en organisaties.
  • De zorgsector heeft de kennis om de toetsingskaders op te stellen met de IGJ.

Toekomstperspectief

In 2050 heeft de zorg haar klimaatafdruk verkleind. De inspectie heeft duurzaamheid geïntegreerd in haar werkwijze en is het voornaamste aanspreekpunt. Hierdoor gaat de zorgsector om gezondheid bevorderen en niet alleen om verzorgen, een systeemverandering die er ook voor heeft gezorgd dat de hoeveelheid (klimaat)patiënten is afgenomen. Alle zorg is passend en dus ook vanuit huis, ondersteund met de digitale transformatie. Hergebruik van zorgmateriaal is de norm, waardoor de zorgkosten zijn gedaald. De zorgsector heeft bewerkstelligd dat er bij leveranciers continu vraag is naar circulaire zorgmaterialen.

Gezocht

Wij willen samen met de Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd, het Ministerie van VWS en de zorgsector tot een overeenkomst komen over de rol van de IGJ als controleur op duurzaamheid in de WKKGZ. Specifiek zoeken wij:

  • VWS-ambtenaren met duurzaamheid in de portefeuille.
  • IGJ-ambtenaren met groene ambities.
  • Zorgsector-actoren met kennis van duurzaamheid monitoren.