Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

DENKTANK 2016

Samen leren – 10 oplossingen voor het beroepsonderwijs van de toekomst

Home
Eindrapport
Analyse
Oplossingen
Deelnemers
Partners

Vivian Hemmelder

Joris Tieleman

Victorine van Alphen

WIJS onderWIJS

Toen ik een brugpieper van dertien jaar oud was, was ik niet gemotiveerd voor onderwijs en niet geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling. Nu ben ik afgestudeerd op het hbo en heb ik de ambitie om een universitaire master af te ronden. Ik denk dat de komende jaren een substantieel deel van de beroepsbevolking omgeschoold zal moeten worden, sommigen zelfs tijdens meerdere keren in hun carrière. Daar wil ik op voorbereid zijn. Zelfs als ik ‘uitgestudeerd’ ben, wil ik de kans hebben om mezelf en mijn eigen talenten te kunnen ontwikkelen. Daarom is WIJS OnderWIJS ontzettend relevant én nodig, ook in het belang van de huidige beroepsbevolking.

Marty van der Scheur, Oefentherapie Cesar, CIOS Arnhem

Aanleiding

De wereld verandert in een steeds sneller tempo. Scholieren van nu zullen, als ze straks 38 jaar zijn, tien tot veertien verschillende banen gehad hebben.[1] Zeker 65 procent van hen zal een baan krijgen die nu nog niet eens bestaat. Dit betekent dat ook volwassenen zullen moeten blijven leren. Daar ligt een taak voor het beroepsonderwijs.

Oplossing

WIJS OnderWIJS heeft als doel om een ‘leven lang leren’ voor iedereen mogelijk te maken. Met als basis deze vier pijlers:

1. Een sectoroverschrijdende financiering, zodat iedereen – ongeacht het arbeidscontract – de kans krijgt om zich te ontwikkelen.
2. Onderwijs beter inrichten voor volwassenen door het aanbod, de duur en de inhoud aan te passen.
3. Onderwijs en certificering loskoppelen, zodat elke vorm van leren, ook via anderen of online methodes, gecertificeerd kan worden.
4. Een eind aan de bestuurlijke versplintering maken, door de samenhang, kwaliteit en volledigheid van het ‘leven lang leren’ onder te brengen binnen één platform.

Bekijk hier een kort filmpje waarin WIJS OnderWIJS wordt uitgelegd.

Impact

WIJS OnderWIJS helpt een flexibele arbeidsmarkt vorm te geven, zodat burgers zelfredzaam kunnen zijn. De groeiende tweedeling tussen kansarm en kansrijk op de arbeidsmarkt wordt afgeremd, en periodes van werkloosheid worden korter. Iedereen krijgt de kans om het beste uit zichzelf te halen.

Gezocht

Politici, ambtenaren en opleiders met lef, die zich serieus willen inzetten voor de Nederlandse beroepsbevolking.

[1] Hamer, Mariëtte, Lezing Mariëtte Hamer tijdens zomerschool Nationale DenkTank, SER, 18 augustus 2016

#DareToDream
Hack Je Les
Klaar voor de Start!
MBO-HAVO uitwisseling
Plan Je Money
Pre-Pabo
Samen Sterk
StagiAirport
Talent voor de Klas
WIJS onderWIJS

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Keizersgracht 102
1015 CV Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023
  • Privacybeleid alumni
  • Privacybeleid algemeen

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
InstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.