Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

DENKTANK 2017

Tien oplossingen voor de arbeidsmarkt van de toekomst

Home
Eindrapport
Analyse
Oplossingen
Deelnemers
Partners

Bastiaan Meinders

Wat Is Werk

Luuk heeft 24 jaar bij een bank gewerkt als hij boventallig wordt verklaard en in de WW terecht komt. Na 113 sollicitatiebrieven heeft hij nog steeds geen werk gevonden en ziet hij het vinden van betaald werk somber in. Na al die jaren hetzelfde werk te hebben gedaan zou hij graag een van de schaars betaalde functies willen hebben bij de voedselbank. Helaas is dit erg lastig omdat er nauwelijks betaalde functies zijn, en Luuk hier geen werkervaring in heeft. In 2025 is de sollicitatieplicht vervallen, waardoor hij in een vrijwilligersfunctie toch bij kan dragen aan het werk van de voedselbank. Hij krijgt veel energie van zijn collega’s, van het contact met leveranciers en het helpen van mensen. Luuk voelt zich meteen een stuk beter en merkt dat zijn werk erkend wordt door de gemeente: hij hoeft geen sollicitatiebrieven meer te schrijven, brieven die hem alleen maar frustratie opleverden.

Aanleiding

Het aantal werkloze 55-plussers is groot: 117.000 ouderen hebben op dit moment geen betaald werk en maken aanspraak op de WW of de bijstand.[14] Daarbij hebben zij een sollicitatieplicht. De kans dat ouderen weer een betaalde baan vinden is echter klein. De kans dat een 55-plusser vanuit de WW aan betaald werk komt is slechts 10%, en voor 60-plussers is dit zelfs nog maar 3%.[15] Doordat ouderen moeten blijven solliciteren (met weinig kans op succes) raken ze ontmoedigd[16], terwijl ze graag een zinvolle bijdrage willen leveren aan de maatschappij.

Oplossing

Wat Is Werk biedt 55-plussers perspectief op zinvol werk. De sollicitatieplicht voor 55-plussers in de bijstand wordt ver- vangen door de voorwaarde om vrijwilligerswerk op te pakken voor minimaal 10 uur in de week. De deelnemers worden verder volledig vrijgelaten in de keuze van vrijwilligerswerk, en dus de invulling van deze 10 uur. Zo bepalen zij zelf wat voor hun zinvol werk is.

Impact

Door het vervangen van de sollicitatie- plicht zal er een onnodige stressfactor weggehaald worden bij 117.000 ouderen met een uitkering. Vrijwilligerswerk leidt in 76% van de gevallen tot een verlaging van stress en in 78% tot verhoging van de ervaren gezondheid.[17] Er kunnen veel zorgkosten bespaard worden omdat uitkeringsgerechtigden verantwoordelijk zijn voor 58% van de totale kosten in de geestelijke gezond- heidszorg.[18]

Gezocht

Avontuurlijke gemeenten om een inspiratievoorbeeld en een kosten-batenanalyse op te zetten. 55-plussers met een uitkering die op vrijwillige basis aan een pilot mee willen doen.

[14] NRC (2017), Ouderen zijn vaker en langer werkloos www.nrc.nl/ nieuws/2017/03/17/arbeidsmarkt-ou- deren-zijn-vaker-en-langer-werkloos- eenvijfde-werklozen-is-55-jaar-of- ouder-7422167-a1550774
[15] Rijksoverheid, De arbeidsmarktpo- sitie van vijftigplussers in 2016, een werkdocument, www.rijksoverheid. nl/binaries/rijksoverheid/documen- ten/publicaties/2016/06/07/bijla- ge-2-de-arbeidsmarktpositie-van-vijf- tigplussers-in-2016-werkdocument/ bijlage-2-de-arbeidsmarktposi- tie-van-vijftigplussers-in-2016-werk- document.pdf
[16] Dorenbos (2017), Het zelfrespect van werklozen onder druk
[17] UnitedHealth Group (2013) Doing good is good for you
[18] Einerhand (2017) Psychische klachten en de arbeidsmarkt, //esb. nu/esb/20031394/psychische-klach- ten-en-de-arbeidsmarkt

AzCademy
De Inspraakmakers
Doneer je netwerk
Het contractneutraal sociaal stelsel
Pinsioen
ReflectEerder
Taalbootcamp
TalentenMapp
ToThePoint
Wat Is Werk

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Keizersgracht 102
1015 CV Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023
  • Privacybeleid alumni
  • Privacybeleid algemeen

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
InstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.