Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

DENKTANK 2015

Leer Wijzer: 10 oplossingen voor het leren van de toekomst

Home
Eindrapport
Analyse
Oplossingen
Deelnemers
Partners

Jaco van der Veen

Milan van Manen

Vrijheid van schoolbestuur

Het is 2020. Een schoolleider in Assen is gefrustreerd. Ze is al drie jaar bezig met het verbeteren van het onderwijs op haar school: ze probeert leraren gezamenlijk vakken te laten ontwerpen. Hiervoor dienen zij uitgeroosterd te worden. Het regionale schoolbestuur waar haar school onder valt, ziet de noodzaak van haar ideeën echter niet in. De school scoort volgens het bestuur voldoende op de eindexamenresultaten, dus waarom nog investeren in de kwaliteit van het onderwijs? De schoolleider doet een aanvraag om uit het schoolbestuur te treden, iets wat sinds kort juridisch mogelijk is. De Raad van Toezicht schrikt daarvan en werpt zich op als bemiddelaar tussen het bestuur en de school. Na overleg zegt het schoolbestuur de schoolleider alle steun toe die zij nodig heeft om het onderwijs verder te verbeteren. De school trekt daarop de aanvraag tot uittreding in.

Aanleiding

Het is voor schoolleiders, die aan het hoofd staan van een school, moeilijk om vernieuwingen door te voeren. Zij ervaren vaak weerstand vanuit het overkoepelende schoolbestuur. Op deze manier kunnen schoolleiders geen gebruikmaken van de grondwettelijke vrijheid van onderwijs, die veel ruimte biedt voor innovatie op scholen. Zonde, want uit analyses blijkt dat goed leiderschap cruciaal is voor onderwijsverbetering.[1]

Oplossing

De vrijheid van schoolbestuur maakt het wettelijk mogelijk dat een school zich afsplitst van een bestuur. De school kan zich aansluiten bij een ander bestuur, op voorwaarde dat de onderwijskwaliteit op orde is en de medezeggenschapsraad instemt.

Impact

De stevigere positie van de school maakt een gelijkwaardig gesprek tussen schoolleiding en bestuur mogelijk. Bij besturen ontstaat een prikkel om beter te luisteren naar de behoefte van individuele scholen. In de praktijk zal een wisseling van bestuur weinig voorkomen, omdat zoiets voor beide partijen nadelen kent. Komen bestuur en school er toch niet uit? Dan kan een overstap voor beide partijen een oplossing bieden.

Gezocht

Schoolbesturen die bereid zijn bestaande scholen in hun organisatie op te nemen en partijen die dit voorstel politiek willen steunen.

Verdieping

Uitgebreidere informatie over deze oplossing vind u in deze beleidsnotitie.

Referenties

[1] Expertinterviews en De Nationale DenkTank. (2015) Samenvatting Analysefase, pp. 22, 26-27. Beschikbaar via website NDT.

Baby Wijzer
De BrugklasBonus
De Lerarenbrigade
Docentencoschap
EduBox
FlipFilm
LerenderWijs
Make & Meet Challenge
OnzeLes
Vrijheid van schoolbestuur

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • De Nationale DenkTank 2020

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2019 nationale denktank - website door draad
Scroll naar bovenzijde
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.