Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

DENKTANK 2017

Tien oplossingen voor de arbeidsmarkt van de toekomst

Home
Eindrapport
Analyse
Oplossingen
Deelnemers
Partners

Sabrine van Rossum

Jurriaan Parie

ToThePoint

1 maart 2025. Marieke is in haar zelf- rijdende auto op weg naar haar werk en heeft nog genoeg tijd om haar dag voor te bereiden. Machines en algoritmes doen de repetitieve werkzaamheden die mensen eeuwenlang zelf moesten uitvoeren. Dat is fijn. Maar de keerzijde daarvan is dat Marieke zich haar hele leven lang moet blijven ontwikkelen, want ze kan er niet meer op vertrouwen dat zij de kennis die zij tijdens haar opleiding heeft opgedaan, haar hele leven kan inzetten. Gelukkig is elke werkplek ook een leerplek. Op haar werk leert Marieke veel van collega’s en ontwikkelt ze via online en offline modules gemakkelijk nieuwe vaardigheden. Met

ToThePoint houdt ze bij hoe ze zich ontwikkelt, met welke collega’s ze samen kennis opdoet en welk traject haar voorbereidt op de toekomst. Je constant blijven ontwikkelen is niet meer iets exclusiefs; het is de norm.

Aanleiding

Door automatisering en robotisering zal in 2020 de samenstelling van 60% van de nu bestaande banen zijn veranderd.[13] Werkenden bewegen onvoldoende mee met deze verandering. Dit komt door een gebrek aan gevoel van eigenaarschap over hun ontwikkeling en omdat ze niet goed weten waarin ze zich moeten ontwikkelen. Ook mist het sociale aspect van leren op de werkvloer.

Oplossing

ToThePoint is een persoonlijk, gericht en sociaal leerpuntensysteem dat op een toekomstbestendige manier werkenden helpt zich te ontwikkelen op de werkvloer, aan de hand van een eigen profiel. De hoeveelheid punten hangt af van de waar- de van de ontwikkeling in de toekomst. Bovendien stimuleert het leerpunten- systeem om samen met collega’s te ontwikkelen, zowel online als offline.

Impact

ToThePoint maakt van de werkcultuur een ontwikkelcultuur: werkenden ontwikkelen zich makkelijker in hun werk, blijven duurzaam inzetbaar en krijgen beter inzicht in de manier waarop ze zich kunnen ontplooien binnen het bedrijf waar ze werken. ToThePoint geeft werkenden inzicht in hoe duurzaam inzetbaar ze zijn, waardoor het aantal werkenden dat tijdig nieuwe talenten ontwikkelt toeneemt. Hierdoor zal de arbeidsmobiliteit binnen een bedrijf verbeteren, en vervolgens de arbeids- mobiliteit in het hele land. Bedrijven kunnen zo sneller aan geschikt personeel komen waardoor de productiviteit in Nederland kan stijgen.

Gezocht

Bedrijven die hun werkenden graag 35 duurzaam inzetbaar willen houden en die ToThePoint willen co-creëren en/of een pilot willen starten.

[13] Randstad (2015), Mobility on the labour market

AzCademy
De Inspraakmakers
Doneer je netwerk
Het contractneutraal sociaal stelsel
Pinsioen
ReflectEerder
Taalbootcamp
TalentenMapp
ToThePoint
Wat Is Werk

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2022

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.