Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

DENKTANK 2017

Tien oplossingen voor de arbeidsmarkt van de toekomst

Home
Eindrapport
Analyse
Oplossingen
Deelnemers
Partners

Elma Dujso

Susanne Boers

TalentenMapp

Dankzij het gebruik van TalentenMapp heeft Oscar na zijn studie passend werk kunnen vinden bij een werkgever die inzicht heeft in wat Oscar kan en waar hij goed in is. TalentenMapp zorgt ervoor dat informatie over Oscar niet meer instituut-gebonden is, maar juist persoonsgericht. Elke betrokken partij, waaronder zijn school en zijn nieuwe werkgever, deelt relevante informatie over Oscar, inclusief Oscar zelf. Hierdoor ziet zijn werkgever direct (en op een heel overzichtelijke manier) wat Oscars vaardigheden zijn, wat hij kan en wil, en wat voor ondersteuningsbehoeften hij heeft. En ook welke regelingen op hem van toepassing zijn. Oscar kan op deze manier zijn talenten en wensen presenteren en zijn nieuwe werkgever hoeft niet door organisatorische rompslomp heen om achter relevante informatie te komen.

Aanleiding

Jongeren met een arbeidsbeperking kunnen door veel partijen worden onder- steund bij het vinden en behouden van werk. Elke betrokken partij houdt een eigen dossier bij. [10] Hierdoor raakt infor- matie versnipperd of wordt niet goed overgedragen. De jongeren zelf hebben geen dossier. Voor werkgevers is één overzichtelijk dossier, met daarin alle relevante informatie over de jongeren en informatie van alle partijen, cruciaal. [11]

Oplossing

TalentenMapp is een centrale plek waar werkgevers alle relevante informatie vinden die nodig is om jongeren met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Het kan door alle betrokken partijen gebruikt worden en is niet instituut- gebonden. Jongeren hebben zeggenschap over dit dossier of wijzen een verantwoordelijke aan. Het dossier bevat talenten, regelingen en ondersteunings- behoeften van de jongeren, en contact- gegevens van betrokkenen. Een grote uitdaging is de privacy-waarborging.

Impact

TalentenMapp is een doorbraak in de matching van werkgevers en geschikte kandidaten. Het vergroot het perspectief op werk voor 272.000 jongeren met een arbeidsbeperking, waarvan in 2016 maar één op de drie werk had.[12] Toenemende arbeidsparticipatie leidt tot een vermindering van kosten voor sociale zekerheid. Daarnaast wordt het welzijn van de jonge- ren vergroot en leidt het tot meer waardering voor deze groep. Er zal ook een maatschappelijke besparing plaatsvinden, want er hoeft slechts een enkel systeem te worden aangeschaft in plaats van een systeem per instelling. De kans op dubbele documentatie wordt hiermee verkleind.

Gezocht

Onderwijsinstellingen, gemeenten, werk- gevers, jobcoaches en een IT-partij die een pilot willen doen met dit nieuwe systeem.

[10] De Nationale DenkTank, interviews met onderwijsinstellingen en ge- meenten, 2017
[11] De Nationale DenkTank, interviews met werkgevers, 2017
[12] CBS (2017), Statline, arbeidsdeelname

AzCademy
De Inspraakmakers
Doneer je netwerk
Het contractneutraal sociaal stelsel
Pinsioen
ReflectEerder
Taalbootcamp
TalentenMapp
ToThePoint
Wat Is Werk

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2022

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.