Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

DENKTANK 2017

Tien oplossingen voor de arbeidsmarkt van de toekomst

Home
Eindrapport
Analyse
Oplossingen
Deelnemers
Partners

Aida Kidane

Charlotte van Woerden

Taalbootcamp

Adina is in de zomer van 2025 naar Nederland gevlucht. Ze wil zo snel mogelijk de Nederlandse taal leren om zo een baan te vinden en een nieuw leven in Nederland op te bouwen. Daarom meldt ze zich aan voor Taalbootcamp bij een taalschool in haar buurt. Taalbootcamp is een intensief traject waarbij ze in tien weken de Nederlandse taal op B1-niveau leert én de regionale arbeidsmarkt leert kennen. Ze zit in een groep met vijf andere nieuwkomers die zich in dezelfde uitgangspositie bevinden. Met hen vormt Adina haar eerste professionele netwerk in Nederland. Na voltooiing van het taaltraject en het behalen van het staatsexamen op B1-niveau, vindt ze met passende begeleiding van Taalbootcamp een stage bij haar droombedrijf. Binnen- kort hoort ze of ze door kan groeien naar een volledige baan.

Aanleiding

Op dit moment is het taalonderwijs voor nieuwkomers verspreid over enkele jaren. In deze tijd kunnen nieuwkomers niet actief meedoen op de arbeidsmarkt en zijn ze afhankelijk van de bijstand. Uit het taalonderwijs voor expats blijkt dat het mogelijk is om met een intensief taaltraject, in een periode van minder dan drie maanden, op taalniveau B1 te komen. Zo valt er dus veel tijd te winnen.

Oplossing

Taalbootcamp brengt kansrijke nieuwkomers in een periode van tien weken op taalniveau B1: het benodigde taalniveau voor het inburgeringsexamen. Ook kunnen nieuwkomers tijdens de Taalbootcamp hun eerste professionele netwerk in Nederland opbouwen met andere talent- volle nieuwkomers. Daarnaast koppelt Taalbootcamp partners aan deelnemers voor een vervolgtraject, bestaande uit een studie, stage- of werkplek.

Impact

Taalbootcamp helpt gemotiveerde nieuwkomers die op een intensieve manier kunnen en willen leren een kickstart te maken in Nederland. Het voorkomt dat zij lange tijd aan de rand van de arbeids- markt blijven staan omdat ze de taal nog niet beheersen. Met Taalbootcamp voelen gemotiveerde nieuwkomers zich deel- genoot van de maatschappij, en wordt bovendien de periode verkort waarin zij afhankelijk zijn van de bijstand.

Gezocht

Taalscholen die een taalbootcamp willen ontwikkelen. Gemeenten die een pilot van Taalbootcamp willen financieren. Gemotiveerde deelnemers.

AzCademy
De Inspraakmakers
Doneer je netwerk
Het contractneutraal sociaal stelsel
Pinsioen
ReflectEerder
Taalbootcamp
TalentenMapp
ToThePoint
Wat Is Werk

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2022

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.