Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

DENKTANK 2016

Samen leren – 10 oplossingen voor het beroepsonderwijs van de toekomst

Home
Eindrapport
Analyse
Oplossingen
Deelnemers
Partners

Aydan Figaroa

Wouter van Dijk

StagiAirport

StagiAirport zorgt ervoor dat studenten de kans krijgen die ze verdienen, op een stage en daarmee op een baan. Wanneer studenten ongeacht hun afkomst, religie en seksuele voorkeur kunnen laten zien wat zij in zich hebben, hebben niet alleen de student en de onderwijsinstelling daar voordeel van, maar juist ook de bedrijven. Want hierdoor hebben zij een grotere kans om de juiste kandidaat te vinden, met díe kwaliteiten die zij zoeken. En dit gaat dan alleen nog maar over het effect op de korte termijn. Wanneer bedrijven en instellingen gaan beseffen dat de vooroordelen die zij hebben helemaal niet waar hoeven te zijn, zal het imago van veel studenten met een andere achtergrond ontzettend verbeteren in de maatschappij. Daardoor zullen deze studenten na hun studie, stages en ervaringen weer meer kans krijgen op een baan.

Job Stoit, Applicatieontwikkelaar, Noorderpoort

Aanleiding

Momenteel zien we dat studenten met een Arabische of Afrikaanse naam vijftig procent minder kans hebben om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek dan hun medestudenten.[1] Dit betekent dat wanneer je toevallig Achmed of Fatima heet, het veel lastiger wordt om je verplichte stage binnen het mbo of hbo te voltooien. Tegelijkertijd geven (leer)bedrijven aan dat ze het vaak lastig vinden om een geschikte kandidaat te vinden voor een vacature.

Oplossing

StagiAirport voorziet in zowel de behoefte van leerbedrijven om gekoppeld te worden aan geschikte kandidaten, als in een oplossing voor het probleem dat sommige studenten systematisch buiten de boot vallen. Op het online matchingsysteem StagiAirport kunnen studenten een profiel aanmaken en worden ze op basis van hun vaardigheden en ambities gekoppeld aan een vacature, waarna ze vervolgens uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Bedrijven hoeven dus niet zelf actief op zoek te gaan naar geschikte kandidaten, want kandidaten worden al op basis van hun competenties aan de vacature gelinkt.

Impact

StagiAirport bespaart veel tijd omdat het systeem de eerste selectie verzorgt. Leerbedrijven maken na de sollicitatiegesprekken zelf de keuze voor de meest geschikte kandidaat. Omdat StagiAirport alleen kijkt naar de capaciteiten van de student, en niet naar andere zaken, zoals afkomst, hebben alle studenten een even gelijke kans op het vinden van een stage.

Gezocht

Leerbedrijven en studenten die mee willen denken over de criteria voor matching.

[1] L. Blommaert, F. van Tubergen, and M. Coenders, “Implicit and Explicit Interethnic Attitudes and Ethnic Discrimination in Hiring,” Social Science Research 41, no. 1 (2012): 61–73.

#DareToDream
Hack Je Les
Klaar voor de Start!
MBO-HAVO uitwisseling
Plan Je Money
Pre-Pabo
Samen Sterk
StagiAirport
Talent voor de Klas
WIJS onderWIJS

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Keizersgracht 102
1015 CV Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023
  • Privacybeleid alumni
  • Privacybeleid algemeen

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
InstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.