Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

DENKTANK 2015

Leer Wijzer: 10 oplossingen voor het leren van de toekomst

Home
Eindrapport
Analyse
Oplossingen
Deelnemers
Partners

Jonas Voorzanger

OnzeLes

3 december 2017. Aan het einde van de les opent Anna de app OnzeLes. Zij geeft aan dat haar leraar, meneer Jansen, iets te snel door de tussenstappen ging. Later die dag bekijkt meneer Jansen de feedback van Anna’s klas. Hij denkt terug aan vorig jaar, toen hij het nog spannend vond leerlingen om hun mening te vragen. Ondertussen heeft hij gemerkt dat ze met nuttige tips komen, bijvoorbeeld om meer context te bieden bij zijn uitleg. Tijdens de lunchpauze benadert hij zijn collega Tine, want zij krijgt veel waardering voor haar lesopzet en vraagt zelfs leerlingen met haar mee te denken over de inhoud van de les. Later die week merkt Anna dat meneer Jansen aansprekender vertelt en dat zij de les beter kan volgen.

Aanleiding

Leerlingen krijgen zelden de mogelijkheid om structureel mee te denken over hoe de les verbeterd kan worden.[1] Dat is zonde, want meedenken verhoogt de motivatie, verbetert het leerproces en stimuleert de professionele ontwikkeling van leraren.[2] Hoe mooi zou het zijn als tweeënhalf miljoen leerlingen actief meedenken over de verbetering van lessen in Nederland?[3]

Oplossing

Het OnzeLes-programma stimuleert een open verbetercultuur, door leerlingen constructieve feedback te laten geven. Op geïnteresseerde scholen worden leraren getraind in het vragen om en ontvangen van leerlingenfeedback. De gratis app OnzeLes helpt hierbij, door leerlingen ge- makkelijk en snel feedback te laten geven. In het vervolgtraject van OnzeLes wordt de leraar getraind om, op basis van de uitkomsten van de feedback-app, het gesprek met zijn leerlingen aan te gaan. Zij worden op deze manier uitgenodigd zelf actief invulling te geven aan de les.

Impact

OnzeLes kan leraren over de drempel helpen om leerlingenfeedback te gebruiken voor het verbeteren van hun lessen. Door leerlingen te betrekken bij het verbeterproces kan de aansluiting op hun belevingswereld verbeteren, evenals de relatie tussen leerling en leraar en de motivatie van de leerlingen.

Gezocht

Leraren die met hun leerlingen mee willen doen aan een pilot om OnzeLes verder vorm te geven. Investeerders, feedbacktrainers en softwareontwikkelaars om een ondersteunende app te ontwikkelen.

Verdieping
Referenties

[1] Uit onze verkennende gesprekken tijdens de ontwikkeling van OnzeLes blijkt dat feedbackmomenten niet (structureel) worden ingelast, dat de gestelde vragen niet aansluiten op de belevingswereld van leerlingen of dat resultaten niet worden teruggekoppeld aan de leerlingen. Verder vrezen veel leraren de kritiek van puberende leerlingen.

[2] GADELLA, N., HEESWIJK, I., HENDRIKS, S., SCHAAPVELD, A., SEPPELWOOLDE, A., VERMEULEN, M., VREUGENHIL, A.(2012). Mondelinge feedback en leerlingmotivatie in de klas. ; POERTNER S., MASSETTI M.K. (1996). The Art of Giving and Receiving Feedback. VAN DER KOOI, A. (2015) ; Leerlingenfeedback op de basisschool, Nivoz Forum.

[3] Centraal Bureau voor de Statistiek, 2015. Schatting leerling-populatie op basis van CBS-gegevens over primair en voortgezet onderwijs. Database te raadplegen via: www.cbs.nl

Baby Wijzer
De BrugklasBonus
De Lerarenbrigade
Docentencoschap
EduBox
FlipFilm
LerenderWijs
Make & Meet Challenge
OnzeLes
Vrijheid van schoolbestuur

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.