Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

DENKTANK 2015

Leer Wijzer: 10 oplossingen voor het leren van de toekomst

Home
Eindrapport
Analyse
Oplossingen
Deelnemers
Partners

Richard van den Berg

LerenderWijs

2 juni 2017. Meneer Jorritsma overlegt met mevrouw Willems. Afgelopen jaar zijn ze gestart met een programma op school, om in hun lessen meer aandacht te geven aan persoonsvorming en socialisatie. Dat is nog best lastig, want het betekent lesgeven met een andere mindset. De afgelopen weken onderzochten zijn leerlingen vanuit het perspectief van een andere planeet de aarde. Eva en haar team waren bewoners van Venus, een planeet zonder water. Het viel Eva op dat er op aarde wel erg Roekeloos met water wordt omgegaan. Op Venus zouden ze dat vreemd vinden. Na afloop bedenkt Eva dat zij graag verder wil nadenken over duurzaam watergebruik. Dit inzicht kan zij mooi meenemen in haar leerling-ouder-leraargesprek over haar vervolgopleiding. Welke dat wordt? Eva weet het nog niet, maar zij ziet het keuzemoment vol vertrouwen tegemoet.

Aanleiding

Het onderwijs focust onterecht eenzijdig op ‘holle’ kennisoverdracht. Kinderen in staat stellen zich persoonlijk te verbinden aan leerstof en hun eigen plek te vinden in de samenleving, blijven onderbelichte kwesties. Steeds meer signalen duiden op negatieve gevolgen hiervan. Zo piekert één op de vijf kinderen te veel. Ze ervaren prestatiedruk, hebben hoge verwachtingen van zichzelf en mogen niet ‘falen’.[1] Hoewel meerdere partijen pleiten voor meer aandacht voor persoonsvorming en socialisatie in onderwijs, is grootschalige verandering uitgebleven.[2]

Oplossing

LerenderWijs brengt een groep – zie ook het pamflet onderaan deze pagina – van twaalf tot vijftien maatschappelijke spelers, waaronder leraren en onderwijsonderzoekers, eens per twee maanden samen. Deze coalitie onderneemt actie op het gebied van de school- en lespraktijk, lerarenopleidingen en maatschappelijke bewustwording. Startpunt is een pilot, met een hervormingsprogramma op vijf scholen, die de taakopvatting van leraren en de lesinvulling verruimt.

Impact

Over twee jaar maken persoonsvorming en socialisatie integraal deel uit van  de lespraktijk en is het curriculum van de lerarenopleiding blijvend veranderd. Leerlingen worden, door het onderwijs, zelf- en omgevingsbewuster en kunnen met meer (zelf)vertrouwen omgaan met veranderingen.

Gezocht

Maatschappelijke partners die dit gedachtegoed delen en actie willen ondernemen op de genoemde punten.

Verdieping

Uitgebreidere informatie over deze oplossing vindt u in dit pamflet.

Referenties

[1] OBDEIJN, L.; OTTENS, A. (2015) Amsterdamse jongeren piekeren te veel. Het Parool. 21 oktober. Beschikbaar via: http://www.parool.nl.

[2] Onderwijsraad. (2013) Een smalle kijk op onderwijskwaliteit. Beschikbaar via: www.onderwijsraad.nl.

Baby Wijzer
De BrugklasBonus
De Lerarenbrigade
Docentencoschap
EduBox
FlipFilm
LerenderWijs
Make & Meet Challenge
OnzeLes
Vrijheid van schoolbestuur

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.