Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

DENKTANK 2017

Tien oplossingen voor de arbeidsmarkt van de toekomst

Home
Eindrapport
Analyse
Oplossingen
Deelnemers
Partners

Jojanneke Hendriks

Laura Dijkink

Het contractneutraal sociaal stelsel

‘Hartelijk dank voor je tijd: we komen zo snel mogelijk bij je terug met de uitkomst van dit sollicitatiegesprek.’ Vincent sluit de deur achter de sollicitant. Na een achttal sollicitaties te hebben afgenomen is het nu tijd om de balans op te maken. Hij heeft de hele dag gesprekken gehad voor een openstaande vacature, met een breed scala aan gegadigden: van starters tot ervaren professionals, en van zelfstandigen tot mensen die vast in dienst willen komen. Gelukkig hoeft hij geen rekening te houden met de contractvorm waarin de werknemers in dienst komen, omdat alle opties hem even- veel kosten. Vincent kan zich nu volledig richten op de kennis en vaardigheden van de kandidaten, en vervolgens de meest geschikte kiezen.

Aanleiding

In het huidige stelsel hangt bestaans- zekerheid van werkenden in belangrijke mate samen met het vaste contract. Dit betekent dat flex-contractanten en zelfstandigen minder bestaanszekerheid genieten, omdat zij geen vast contract hebben. Haaks hierop staat dat juist deze twee groepen interessant zijn voor werkgevers vanwege de lage risicokosten (geen doorbetaling bij ziekte of transitievergoeding).

Oplossing

Het contractneutraal stelsel wil een gelijk speelveld creëren via twee hoofdwegen. Ten eerste een basiscontract voor werken- den dat de kosten voor een werkgever per werkende gelijk maakt, ongeacht de arbeidsrelatie. Ten tweede draagt een ondernemer via een inkomensverzekering bij aan de sociale zekerheid en mag hij, net als werknemers, daar een beroep op doen. Elke reparatie aan het sociale stelsel die we in de toekomst doen, moet toewerken naar deze contract-neutrale vorm, zodat we uiteindelijk een nieuw stelsel hebben. Als DenkTank willen wij op basis van onze visie concrete eerste stappen aandragen voor dit contractneutraal stelsel:

1) recht op zelfstandigenaftrek koppelen aan het afsluiten van een arbeidsonge- schiktheidsverzekering.
2) de transitievergoeding herinrichten naar een individueel ontwikkelingsbudget ten behoeve van arbeidsmobiliteit.

Impact

Als we een gelijk speelveld creëren waar- binnen elke werkende bestaanszekerheid heeft, ongeacht de contractvorm, verdwijnt de concurrentie op basis van arbeidsvoorwaarden. Als DenkTank willen wij hieraan bijdragen met concrete ideeën voor het ophanden zijnde sociaal akkoord.

Gezocht

Kamer- en gemeenteraadsleden, ambtenaren, economen en zowel grote als kleine werknemers-, werkgevers- en zzp-organisaties.

AzCademy
De Inspraakmakers
Doneer je netwerk
Het contractneutraal sociaal stelsel
Pinsioen
ReflectEerder
Taalbootcamp
TalentenMapp
ToThePoint
Wat Is Werk

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2022

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Scroll naar bovenzijde
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.