Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

DENKTANK 2015

Leer Wijzer: 10 oplossingen voor het leren van de toekomst

Home
Eindrapport
Analyse
Oplossingen
Deelnemers
Partners

Jonas Voorzanger

FlipFilm

22 januari 2017. Natuurkundelerares Lena denkt na over de lessen die zij komende week gaat geven. Zij scrollt door het curriculumoverzicht op FlipFilm en bekijkt welke video’s beschikbaar zijn voor quantummechanica. Zij selecteert de video die haar collega’s het beste vinden en stuurt deze naar haar leerlingen om thuis te bekijken. Lena kan daardoor de tijd die zij eerst besteedde aan klassikale uitleg, nu besteden aan persoonlijke aandacht in de klas en hulp bij verwerkingsopdrachten. Woensdagmiddag heeft Lena vrij om aan eigen lesmateriaal te werken. Zij besluit om een video over kernfusie te maken, het onderwerp van haar scriptie. Leerlingen in heel Nederland kunnen door FlipFilm haar enthousiaste uitleg zien.

Aanleiding

Klassikale uitleg gevolgd door individueel huiswerk is inefficiënt, want juist bij het verwerken van nieuwe kennis hebben leerlingen behoefte aan interactie en begeleiding. Indien leerlingen thuis videolessen bekijken, kan de lestijd gebruikt worden door leerlingen om in groepjes verwerkingsopdrachten te maken, begeleid door de leraar. Deze onderwijsvorm, flipping the classroom, is effectief, maar wordt helaas weinig toegepast.[1] De belangrijkste barrière is dat geschikte lesvideo’s nu moeilijk vindbaar zijn.

Oplossing

FlipFilm is een online platform waar alle leerdoelen binnen een curriculum, overzichtelijk in een netwerk zijn weergegeven. Alle lesvideo’s op FlipFilm zijn gekoppeld aan een leerdoel en voorzien van een betrouwbare kwaliteitsbeoordeling.

Impact

FlipFilm zorgt ervoor dat docenten in heel Nederland hun krachten kunnen bundelen en daardoor tijd overhouden voor persoonlijke aandacht in de klas. Daarnaast stelt FlipFilm leerlingen in staat om video’s te bekijken die aansluiten bij hun eigen leerstijl, waardoor leren leuker wordt.

Gezocht

Makers van goede lesvideo’s, partijen die kunnen ondersteunen met het netwerk van leerdoelen en partijen die het online platform kunnen bouwen en onderhouden.

Referenties

[1] BISHOP, J.L., VERLEGER, M.A.(2013, June). The flipped classroom: A survey of the research, ASEE National Conference Proceedings, Atlanta, GA.

Baby Wijzer
De BrugklasBonus
De Lerarenbrigade
Docentencoschap
EduBox
FlipFilm
LerenderWijs
Make & Meet Challenge
OnzeLes
Vrijheid van schoolbestuur

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.