Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

DENKTANK 2015

Leer Wijzer: 10 oplossingen voor het leren van de toekomst

Home
Eindrapport
Analyse
Oplossingen
Deelnemers
Partners

Rosa Stapel

EduBox

7 april 2017. Het is weer tijd: vandaag komt de EduBox. Leraar Harold loopt meteen naar de koffiekamer om te kijken of de doos al is bezorgd. Hij vindt het altijd een mooi moment te kijken wat er deze keer in de doos zit, samen met zijn collega’s. Die kijken namelijk wat meer de kat uit de boom als het gaat om vernieuwing, maar ze komen nu wel regel- matig even bij hem in de klas kijken als hij weer een nieuwe app of lesmethode uitprobeert. Harold heeft onlangs zelf ook contact opgenomen met EduBox, om te kijken op welke manier zijn workshopreeks “Morele dilemma’s in de brugklas” opgenomen kan worden in de eerstvolgende editie van de EduBox. Op die manier kunnen naast zijn collega’s ook andere scholen zijn ideeën gebruiken in de klas.

Aanleiding

Goede scholen zijn lerende scholen, die openstaan voor nieuwe ideeën om hun onderwijs telkens te verbeteren. Hoewel het overgrote deel van de leraren openstaat voor onderwijsvernieuwing, zijn er slechts enkelen die een proactieve houding hebben in het doorvoeren van deze innovaties.[1] De verspreiding van goede ideeën gaat traag – het is een moeilijke opgave om een idee bij veel scholen te krijgen – en er is nauwelijks verspreiding van best practices tussen scholen onderling.[2] Daarnaast missen scholen een overzicht van het totale aanbod en hebben ze weinig tijd om op zoek te gaan naar vernieuwingen die goed bij hen passen.

Oplossing

De EduBox wordt elk kwartaal bezorgd op scholen met een abonnement. De inhoud van deze box varieert van een les burgerschap in spelvorm, tot een leen-3D-printer met vouchers voor een workshop. EduBox waarborgt de kwaliteit door geschikte partners te selecteren. Dit zijn in eerste instantie ontwikkelaars van onderwijsmateriaal en op termijn ook leraren die hun best practices willen delen. Scholen die enthousiast zijn over de inhoud, kunnen via EduBox contact opnemen met de ontwikkelaars voor verdere samenwerking.

Impact

De EduBox maakt een snellere en breder gedragen verspreiding van onderwijsvernieuwingen en innovaties mogelijk.[3] Door de EduBox kunnen leraren en scholen op een laagdrempelige manier in aanraking komen met nieuwe ideeën en ervaringen onderling met elkaar delen.

Gezocht

Samen met reeds betrokken partijen voor de distributie en kwaliteitscontrole, worden enthousiaste partners voor de inhoud van de box en scholen die mee willen doen aan een pilot-versie van de EduBox gezocht.

Referenties

[1] Deze observatie kan verklaard worden door de Technology Adoption Lifecycle van Moore (1991). Dit model beschrijft de verspreiding van technologie naar verschillende typen mensen. Verspreiding gaat makkelijk in de eerste fase waarin types innovators en early adopters ermee aan de slag gaan, maar de stap naar het bereiken van de vroege meerderheid (zo’n 34% van de mensen, vgl. de ontvankelijke, maar passieve leraar) is lastig.

[2] Maar weinig initiatieven bereiken veel scholen. Van de 250 innovatieve initiatieven wordt slechts een 4% op meer dan 10% van het primair of voortgezet onderwijs gebruikt. De Nationale DenkTank. (2015) Samenvatting Analysefase, p.22. Beschikbaar via website NDT.

[3] Idem als noot 1

Baby Wijzer
De BrugklasBonus
De Lerarenbrigade
Docentencoschap
EduBox
FlipFilm
LerenderWijs
Make & Meet Challenge
OnzeLes
Vrijheid van schoolbestuur

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • De Nationale DenkTank 2020

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2019 nationale denktank - website door draad
Scroll naar bovenzijde
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.