Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

DENKTANK 2015

Leer Wijzer: 10 oplossingen voor het leren van de toekomst

Home
Eindrapport
Analyse
Oplossingen
Deelnemers
Partners

Sarah van Ierlant

Docentencoschap

6 juni 2017. Gisteren kreeg Jonas zijn masterdiploma natuurkunde. Vannacht heeft hij bijna niet kunnen slapen, omdat hij vandaag hoort of hij in aanmerking komt voor het Docentencoschap. Bij het openen van zijn mail stuit hij gelukkig op positief nieuws. Hij mag beginnen aan de zomerschool. In de mail staat ook de naam van de ervaren docent die hem de komende twee jaar zal begeleiden en on the job tot leraar zal opleiden. Verder krijgt hij informatie over de vier andere beginnende docenten, waarmee hij in een ontwikkelteam lessen zal leren ontwikkelen, uitvoeren en evalueren. Tot slot vindt hij in de bijlage een formulier van de school waar hij aan de slag gaat. Deze vraagt zijn bankgegevens, zodat zijn  eerste salaris meteen gestort kan worden. Het is nu echt: hij heeft een baan als docent!

Aanleiding

Goede docenten zijn cruciaal voor goed onderwijs. De huidige eerstegraads lerarenopleiding, bedoeld voor studenten met een masterdiploma in een relevant vakgebied, is echter niet populair bij succesvolle academici.[1] De opleiding kost een extra jaar studie en collegegeld, en levert geen inkomen op. Door de onderzoeksgerichte opzet en beperkte begeleiding tijdens stages, sluit de opleiding bovendien slecht aan op de onderwijspraktijk en de voorkennis van de student.

Oplossing

Het Docentencoschap is een herziening van de eerstegraads lerarenopleiding naar een betaald specialisatietraject on the job. Na een zomerschool over de basisvaardigheden van het lerarenberoep, leren starters in twee jaar, onder intensieve begeleiding van een ervaren docent, het vak in de praktijk. In ontwikkelteams leren ze gezamenlijk lessen ontwikkelen en vindt scholing plaats.

Impact

Door de praktijkbegeleiding in het Docentencoschap, zijn leraren beter opgeleid én vermindert de hoge uitval (25% in de eerste 2 jaar) onder jonge docenten.[2], [3] Door gemakkelijkere instroom, betaalde opleiding ‘on the job’ en scholing in de ontwikkelteams, wordt het aantrekkelijker voor academici om het onderwijs in te gaan.

Gezocht

Een eerstegraadsopleiding met ambitie, óf een opleidingsinstituut voor de zomer- cursus. Daarnaast scholen om les te geven en ervaren docenten om dit te begeleiden.

Referenties

[1] Expertinterviews en De Nationale DenkTank. (2015) Samenvatting Analysefase, beschikbaar via website NDT. Mini-enquête onder doelgroep.

[2] HELMS-LORENZ, M. (2014), Factsheet uitstroom van beginnende leraren, Platform Beleidsinformatie, 13 november 2015.

[3] HELMS-LORENZ, M.; VAN DE GRIFT, W.; MAULANA, R., (2015), ‘Longitudinal effects of induction on teaching skills and attrition rates of beginning teachers’, School Effectiveness and School Improvement.

Baby Wijzer
De BrugklasBonus
De Lerarenbrigade
Docentencoschap
EduBox
FlipFilm
LerenderWijs
Make & Meet Challenge
OnzeLes
Vrijheid van schoolbestuur

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.