Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

DENKTANK 2017

Tien oplossingen voor de arbeidsmarkt van de toekomst

Home
Eindrapport
Analyse
Oplossingen
Deelnemers
Partners

Simone van Dijk

Lana Askari

De Inspraakmakers

Het is maandagochtend en de eerste vergadering zit er alweer op. Melle voelt zijn telefoon trillen: een nieuw bericht. Het is zijn vertegenwoordiger bij de cao- onderhandelingen, Amira. Melle ontvangt een korte vragenlijst waarin Amira vraagt om tien arbeidsvoorwaarden te sorteren op volgorde van wat hij belangrijk vindt. Melle geeft onder andere aan extra vrije tijd het belangrijkst te vinden en pensioen het minst belangrijk. Aan het einde van de week krijgt hij opnieuw een melding van Amira. Het blijkt dat de meerderheid van zijn collega’s heeft aangegeven extra vrije tijd óók het belangrijkst te vinden en dat dit dus de inzet van de komende cao- onderhandelingen zal zijn. Melle vindt het fijn om te weten dat met hulp van de Inspraakmakers zijn stem gehoord wordt.

Aanleiding

Slechts 20% van de werkenden is lid van een vakbond.[19]Bepaalde groepen, zoals jongeren en werknemers met een flexibele arbeidsrelatie, zijn minder vaak lid van de vakbond omdat zij zich niet vertegenwoordigd voelen. Ook de representatie van de leden van de vakbond naar de vertegenwoordigers toe is vaak indirect en ondoorzichtig.

Oplossing

De Inspraakmakers is een digitaal hulpmiddel waarmee vertegenwoordigers van de vakbond, eventueel in samenwerking met de werkgever,
in direct contact staan met alle werkenden, leden en niet-leden. Via een digitale vragenlijst kunnen vertegenwoordigers inventariseren wat er onder de werkenden leeft, en de resultaten terugkoppelen.

Impact

De Inspraakmakers zorgen voor de emancipatie van werkenden die nu niet direct vertegenwoordigd worden. Dit is in het bijzonder relevant voor de 2,8 miljoen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie. De Inspraakmakers bieden hen de kans hun beperkte bestaanszekerheid via de vakbond te verbeteren. Dit hernieuwt ook de legitimiteit van de vakbond.

Gezocht

Vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers om de Inspraakmakers te implementeren. Een softwarebedrijf dat de benodigde software beschikbaar stelt.

[19] Analyse De Nationale DenkTank (2017); CBS (2017), “Meer vrouwen, minder mannen vakbondslid”, ww.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/43/ meer-vrouwen-minder-mannen-vak- bondslid

AzCademy
De Inspraakmakers
Doneer je netwerk
Het contractneutraal sociaal stelsel
Pinsioen
ReflectEerder
Taalbootcamp
TalentenMapp
ToThePoint
Wat Is Werk

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2022

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.