Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

DENKTANK 2015

Leer Wijzer: 10 oplossingen voor het leren van de toekomst

Home
Eindrapport
Analyse
Oplossingen
Deelnemers
Partners

Laura de Adelhart Toorop

De BrugklasBonus

1 juni 2020: het Spliet College in Almere heeft vandaag de diploma-uitreiking van de leerlingen uit de eerste brede brugklas. Vol trots spreekt de rector alle leerlingen persoonlijk toe. Dankzij de BrugklasBonus kan hij uitdagend en gepersonaliseerd onderwijs aan alle brugklassers aanbieden. Zo vertelt hij over Yael. Zij kreeg in groep acht een vmbo-T-advies, maar heeft ontzettend veel geleerd van haar brugklasgenoten. Daardoor kon zij twee jaar later doorstromen naar de havo en heeft zij nu met prachtige cijfers haar havo-diploma gehaald. Volgend jaar zit ze weer in dezelfde zaal, maar dan om haar brugklasgenoten te feliciteren met hun vwo-diploma. De rector ziet het plein vol stralende ouders en leerlingen en is blij dat sinds de brede brugklas alle kinderen zich op hun eigen niveau kunnen ontplooien.

Aanleiding

In Nederland worden kinderen al op hun twaalfde ingedeeld op vmbo-, havo- of vwo-niveau. Na drie jaar zit echter 40% van de leerlingen op een ander niveau dan het basisschooladvies.[1] Brede brugklassen geven leerlingen meer tijd om zich te ontplooien vóór de definitieve niveau-indeling. De afgelopen jaren zien we echter een sterke afname van het aantal brede brugklassen.[2]

Oplossing

De BrugklasBonus keert deze trend. Deze bonus, waarmee scholen kwalitatief hoogstaand en gedifferentieerd onderwijs in de brede brugklas kunnen financieren, wordt berekend op basis van schooladviezen. Hoe meer niveauvariatie in een klas, hoe hoger de bonus. Zo krijgen laatbloeiers meer tijd zich te ontplooien, kunnen achterstandsleerlingen zich langer optrekken aan sterke leerlingen en wordt sociale segregatie beperkt. Dit zorgt voor een betere niveau-indeling en ontwikkeling van burgerschap voor álle leerlingen, zonder dat sterke leerlingen hier nadeel van ondervinden.[3]

Impact

Van alle OESO-landen slaagt het Nederlandse onderwijs er het slechtst in sociale ongelijkheid te beperken.[4] Meer brede brugklassen bevorderen burgerschap en kansengelijkheid. Zo krijgen meer kinderen de kans om een hoger opleidingsniveau te bereiken, met positieve economische en sociale gevolgen.

Gezocht

Maatschappelijke partners die de BrugklasBonus helpen invoeren.

Verdieping

Uitgebreidere informatie over deze oplossing leest u in deze beleidsnotitie.

Referenties

[1] TIMMERMANS, A. C., KUYPER, H. & VAN DER WERF, M. P. C. (2013).Schooladviezen en onderwijsloopbanen. Voorkomen, risicofactoren en gevolgen van onderen overadvisering. Groningen: GION.

[2] Inspectie van het onderwijs (2008-2014): 12% heterogene brugklassen. Inspectie van het onderwijs (2013): 6% heterogene brugklassen

[3] HANUSHEK & WÖSZMANN (2006) Does Educational tracking affect performance and inequality? Differences indifferences evidence across countries; VAN DE WERFHORST, ELFFERS & KARSTEN (2015) Onderwijsstelsels vergeleken: leren, werken en burgerschap; HORN (2013) Diverging performances: the detrimental effects of early educational selection on equality of opportunity in Hungary.

[4] SCHMIDT, W.H. et al. (2015) The Role of Schooling in Perpetuating Educational Inequality An International Perspective. Educational Researcher. 44.7. p.371-386.

Baby Wijzer
De BrugklasBonus
De Lerarenbrigade
Docentencoschap
EduBox
FlipFilm
LerenderWijs
Make & Meet Challenge
OnzeLes
Vrijheid van schoolbestuur

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Keizersgracht 102
1015 CV Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023
  • Privacybeleid alumni
  • Privacybeleid algemeen

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
InstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.