Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

DENKTANK 2014

Big Data In Zicht: 10 oplossingen voor maatschappelijke impact met Big Data

Home
Eindrapport
Analyse
Oplossingen
Deelnemers
Partners

Youssef el Bouhassani

Big Data Academy

2020: De eerste twintig deelnemers van de Big Data Academy (BDA) hebben na vijf jaar een reünie. Na hun bètastudies zijn ze als eersten van Nederland op de BDA opgeleid tot data scientist. Ze halen herinneringen op aan het mediaspektakel dat ze destijds ondergingen, zo vernieuwend was de opleiding.

Inmiddels is de BDA uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende instituten ter wereld met 240 afgestudeerden per jaar. De huidige specialisatietrajecten zijn niet meer te vergelijken met de algemene scholing waar de opleiding mee begon. Eén ding is wel hetzelfde gebleven, en dat is het gezamenlijke traject van alle deelnemers om met de beschikbare data een maatschappelijk vraagstuk aan te pakken.

Zo ontwikkelde deze eerste groep BDA-alumni een Big Data-toepassing voor diabetespatiënten. Twee van de deelnemers hebben er een bedrijf voor opgericht. De rest van de eerste lichting blijkt aan de slag te zijn bij commerciële partijen, overheidsinstanties en ideële organisaties.

Aanleiding

Big Data kan Nederland veel opleveren. Ons land heeft echter in 2018 een verwacht tekort van 8000 data scientists.1Op dit moment zijn universiteiten bezig met het opzetten van Big Data-opleidingen, maar op de korte termijn kunnen deze opleidingen het probleem niet oplossen. Het nationale tekort is groter dan deze opleidingen kunnen opvullen en ook de aansluiting met het bedrijfsleven ontbreekt.2Tegelijkertijd zijn studenten en werknemers met een bètaprofiel in potentie goede data scientists. Zij hebben namelijk vaak affiniteit met wiskunde en statistiek, kunnen programmeren en worden opgeleid om hun inzichten effectief te kunnen communiceren.3

Impact

Onder begeleiding van ervaren data scientists werken streng geselecteerde bètastudenten gedurende tien weken aan concrete bedrijfsproblemen.4 Zij leren om te gaan met data en bedrijfsmatige beslissingen mede daarop te baseren. Door de Big Data Academy op termijn in zes steden op te zetten, zijn er in 2020 duizend extra data scientists opgeleid.

Gezocht

Organisaties die data scientists zoeken en willen helpen de eerste Big Data Academy te realiseren, universiteiten die een Big Data Academy kunnen faciliteren en getalenteerde bètastudenten voor de opleiding.

Verdieping

Download de PDF met de aanvullende informatie van deze oplossing

Update

Na afloop van de Nationale DenkTank 2014 is de Big Data Academy omgedoopt tot LINK Datascience. In het voorjaar van 2015 vond een eerste pilot plaats bij SAS, structureel partner van de Nationale DenkTank. In het najaar van 2015 vond het eerste volledige programma plaats, ook bij SAS. Meer weten over hoe het er nu voor staat? Stuur dan een mail naar Youssef en Bouhassani!

Referenties

1 Nationale DenkTank 2014, Samenvatting Analysefase, www.nationaledenktank.nl. Gebaseerd op CBS data, Kerncijfers 2009-2013 OCW en de Marktmonitor 2013 van ICT Nederland

2 Nationale DenkTank 2014, Samenvatting Analysefase, www.nationaledenktank.nl. Gebaseerd op curricula universiteiten en expertinterviews

3 Idem

4 Duur van tien weken is gebaseerd op vier (deels) vergelijkbare initiatieven: http://www.thedataincubator.com/ (6 weken), http://www.s2ds. org/ (5 weken), http://insightdatascience. com/ (6 weken) en http:// dssg.io/ (3 maanden)

Algemeen GezondheidsDossier
Big Data Academy
Buurt in Beeld
BuurtBuddy
Datalogus
DataWijzer
Flexibus
Hack je Hokje
Op weg met Dataverkeer
Pacmed

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.