Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

DENKTANK 2015

Leer Wijzer: 10 oplossingen voor het leren van de toekomst

Home
Eindrapport
Analyse
Oplossingen
Deelnemers
Partners

Anne van Heijst

Baby Wijzer

5 januari 2018. Peter wordt wakker van de geluiden van zijn zoontje Jayden, die inmiddels vijf maanden oud is. Peter weet dat Jayden zich in een cruciale levensfase bevindt, waarin zijn hersenen zich in rap tempo ontwikkelen. Omdat hij zijn zoon wil ondersteunen in zijn ontwikkeling, voert Peter een leuke en leerzame activiteit uit tijdens het aankleden. Hij vindt een kort versje op de BabystAPP en speelt het af. “Ik pak mijn truitje, een hand in de mouw, en nog een keer. Omhoog die handen allebei. Ik heb mijn truitje aan, goed van mij.” Jayden lacht en brabbelt, terwijl Peter terugpraat. De app herinnert Peter bovendien aan de Baby Wijzer, vijf tips waarbij contact met je baby centraal staat. Deze tips zijn: aankijken, praten, spelen, rust en vasthouden.

Aanleiding

Kinderen beginnen al met leren voordat ze naar school gaan. Ga maar na: kinderen maken de belangrijkste hersenontwikkeling door tussen het eerste en vierde levensjaar. In deze jaren worden de fundamenten voor latere sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling gelegd.[1] 60% van de Nederlanders is zich hier echter niet van bewust.[2]De informatie die ouders krijgen van verloskundigen en consultatiebureaus, gaat dan ook nauwelijks over de ontwikkeling van baby’s en peuters, terwijl ouders hier juist een ondersteunende rol in spelen.[3], [4]

Oplossing

De Baby Wijzer is een landelijke bewustwordingscampagne die, naast informatie over de ontwikkelingspiek van het jonge kind, vijf praktische en essentiële tips biedt ter ondersteuning van deze ontwikkeling. Onderdeel van de campagne is een app die helpt van dagelijkse bezigheden leermomenten te maken.

Impact

De Baby Wijzer maakt Nederland bewust van het belang van de ontwikkelingsperiode van kinderen tussen de nul tot vier jaar en helpt ouders en verzorgers op een speelse manier te investeren in de latere ontwikkeling van kinderen.

Gezocht

Producenten en verkopers van producten voor jonge kinderen, landelijke oudercommissies en andere partijen die de Baby Wijzer landelijk op de kaart willen zetten.

Verdieping

Referenties


[1] Voorbeelden van recent neurologisch onderzoek naar ontwikkelingsstimulering zijn de verschillende babylabs in Amsterdam (http://www.hoelerenbabies.nl/), Leiden (http://www.babylab-leiden.nl/) en Utrecht (http://babylab.wp.hum.uu.nl/) en Eveline Crone’s Brain Laboratory in Leiden dat onderzoek doet naar de ontwikkeling van adolescenten 12-25 jaar. (http://www.brainanddevelopmentlab.nl/)

[2] 60% van de Nederlanders gaf in onze enquête aan zich niet bewust te zijn van deze processen in de eerste twee tot vier jaar, Newcom Bevolkingsenquête Nationale DenkTank 2015.

[3] Gemiddeld gaat slechts 10% van de informatie van de verloskundige en 6% van de informatie van het consultatiebureau in brede zin over ontwikkeling van kinderen. De Nationale DenkTank. (2015) Samenvatting Analysefase, beschikbaar via website NDT. Groeigids 0-4 jaar (2015) en interviews met diverse verloskundigen en jeugdartsen consultatiebureaus.

[4] SHONKOFF, J. en PHILIPS, D. (2000) From Neurons to Neighborhoods: The Science of Childhood Development. 1stEd Washington D.C.: National Academy Press.

Baby Wijzer
De BrugklasBonus
De Lerarenbrigade
Docentencoschap
EduBox
FlipFilm
LerenderWijs
Make & Meet Challenge
OnzeLes
Vrijheid van schoolbestuur

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.