Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Pers
  • Contact
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank

Denktank 2017

Tien oplossingen voor de arbeidsmarkt van de toekomst

HomeEindrapportAnalyseOplossingenDeelnemersPartners
Bekijk oplossing
Bekijk oplossing
Bekijk oplossing
Bekijk oplossing
Bekijk oplossing
Bekijk oplossing
Bekijk oplossing
Bekijk oplossing
Bekijk oplossing
Bekijk oplossing
Voorwoord

Met een beetje geluk leven we spoedig in een maatschappij waarin iedereen perspectief heeft op zinvol, zeker werk en alles wat dat biedt.

Het Eindrapport 2017 offline lezen?

Download PDF
Bestel boekje

Voorwoord

Wie stelt dat de Nederlandse arbeidsmarkt sterk aan het veranderen is, maakt zich al bijna schuldig aan een cliché. Toch is het waar. Meer dan een derde van de banen is inmiddels flexibel, veel taken veranderen door robotisering en digitalisering, en werk houdt zich steeds minder aan nationale grenzen. Daarnaast is er een groeiende tweedeling ontstaan tussen de mensen die hun voordeel doen met deze ontwikkelingen en mensen die er met name de nadelen van ondervinden.

Tegen deze achtergrond besloot de Nationale DenkTank zich in 2017 te buigen over de vraag: hoe bieden we in 2025 iedereen in Nederland perspectief op werk? Vier maanden lang hebben de DenkTank-deelnemers zich gestort op deze kwestie. In dit eindrapport leest u de resultaten van dat proces.

De deelnemers schetsen hun visie op het Nederland van 2025, waar de arbeidsmarkt een gelijk speelveld is met een sterk sociaal vangnet eronder. Baanzekerheid heeft ruim baan gemaakt voor werkzekerheid, nieuwkomers krijgen actieve begeleiding naar werk en kunnen sociaal meedoen, en technologische ontwikkelingen nemen routinematige taken over zodat meer mensen zich kunnen ontplooien in uitdagendere bezigheden. Het tweede deel van het rapport presenteert de tien oplossingen waarmee de DenkTank die visie dichterbij wil brengen. Een aantal zijn praktisch en kunnen met een vliegende start beginnen. Anderen vergen een lange adem en dagen ons uit om politiek, cultureel of institutioneel nieuwe perspectieven te verkennen.

Die nieuwe perspectieven zijn meer dan welkom. Het doel van de Denk- Tank was immers om buiten de gebaande paden te treden. We zullen hun oplossingen beoordelen op merites en politieke haalbaarheid. Ze kunnen ons hoe dan ook inspireren bij wat we al doen om de toekomst met open vizier tegemoet te treden. Aan de ene kant werken we aan concrete manieren om de negatieve verschillen tussen flexibele en vaste werkers te verkleinen, en om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voldoende werk en zekerheid te bieden. Aan de andere kant weten we dat we er daarmee nog niet zijn, en klinkt de wens om de instituties op de arbeidsmarkt radicaal te moderniseren. We denken daarom ook na over nieuwe visies op de sociale zekerheid en over de toekomst van werk zelf. Zo vullen de pragmaticus en de visionair, de denkers en de doeners, ‘wat willen we doen’ en ‘waar doen we het voor’, elkaar aan.

De oplossingen van de Nationale DenkTankers voorzien in beide behoeften, en ik verheug me erop te zien hoe zij die in de praktijk gaan brengen. Met een beetje geluk leven we spoedig in een maatschappij waarin iedereen perspectief heeft op zinvol, zeker werk en alles wat dat biedt.

Bernard ter Haar
Directeur-generaal Sociale Zekerheid en Integratie, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Visie

Werk loont; niet alleen in de vorm van individueel inkomen, maar ook in de vorm van zingeving, waardering en bestaanszekerheid. Voor iedereen.

Het Eindrapport 2017 offline lezen?

Download PDF
Bestel boekje

Visie

EEN BRIEF UIT 2025

In 2017 ging het goed met Nederland. Er was sprake van krapte op de arbeidsmarkt en steeds meer mensen hadden perspectief op werk. Toch bleek dat een aantal doelgroepen structureel achterbleef bij de rest van Nederland. Daarom boog de Nationale DenkTank zich dat jaar over de vraag hoe wij iedereen perspectief op werk konden bieden.

Niet iedereen had een gelijke kans op werk. Mensen met een arbeidsbeperking werden minder vaak aangenomen omdat er enkel gekeken werd naar hun beperkingen, en niet naar hun talenten. Nederlanders met een multiculturele achtergrond ondervonden vooroordelen als zij wilden toetreden tot de arbeidsmarkt: ‘Liever Mark dan Mohammed’ was een van de onderliggende redenen voor de hoge werkloosheid in deze groep. De participatiesamenleving was ingericht om iedereen mee te laten helpen en voor elkaar te laten zorgen, maar vrijwilligerswerk en mantelzorg werden niet op dezelfde manier gewaardeerd als betaald werk.

Het wél hebben van betaald werk betekende echter nog geen garantie voor bestaanszekerheid of voor zinvol werk. Expertdeelneemster Dagmar bijvoorbeeld, die graag in de zorg wilde gaan werken, kon niet van baan veranderen zonder de bestaanszekerheid van haar andere baan op te geven. Flexwerkers en zzp’ers hadden weinig inspraak in hun arbeidsvoorwaarden omdat vakbonden hen niet representeerden. Bovendien hadden zij weinig sociale zekerheden omdat deze verbonden waren aan een vast contract. Mensen waren zich ervan bewust dat technologische ontwikkelingen voor grote veranderingen zouden gaan zorgen in de manier waarop het werk was ingericht, maar er waren nog geen concrete ideeën over de aanpak hiervan. Veelal oudere werknemers, die niet meekwamen met deze veranderingen, werden weg-geautomatiseerd, terwijl er tegelijkertijd nauwelijks werd nagedacht over het inzetten van technologie om het perspectief op werk voor iedereen te verbeteren.

In 2025 is het perspectief op werk voor deze kwetsbare groepen aanzienlijk vergroot. Er is een samenleving gecreëerd waarin iedereen een plek heeft en waarbinnen praktische oplossingen hebben geleid tot een structurele verandering van de arbeidsmarkt. Nu, in 2025, is bestaanszekerheid losgekoppeld van werk en van vaste contracten. Sociale zekerheden zijn niet alleen maar weggelegd voor mensen met een vast contract, en de flexibilisering van de arbeidsmarkt wordt niet langer gekenmerkt door een race to the bottom. Ieders bestaanszekerheid wordt gegarandeerd door participatie in de samenleving. Hierdoor is er meer ruimte voor zingeving en zelfontplooiing. De waarde van werk is niet meer gelinkt aan loon, maar aan de maatschappelijke bijdrage. Vrijwilligers, mantelzorgers en huisvaders en -moeders geven werkenden de ruimte om zich te focussen op hun baan. De informele economie ondersteunt op deze manier de formele economie, en wordt zo meer gewaardeerd. In 2025 worden mensen beloond voor informeel werk en wordt hun bestaanszekerheid gegarandeerd, terwijl zij een bijdrage leveren aan de participatiesamenleving.

Iedereen heeft nu een gelijke startpositie als het gaat om perspectief op werk. Men is zich bewust geworden van het feit dat er waardevol arbeidspotentieel verloren gaat als men blijft denken in beperkingen en stigma’s. Formele en informele netwerken zijn eerlijker verdeeld, en mensen ondersteunen elkaar in het bieden van perspectief op werk door hun netwerk voor elkaar open te stellen. Hierdoor hebben mensen die eerder een afstand tot de arbeidsmarkt hadden, nu meer kans om betrokken te worden in de inclusieve arbeidsmarkt.

In 2025 wordt zinvol werk gezien als een basisrecht. Hierin is technologie een oplossing voor het bieden van zinvol werk. Dankzij automatisering wordt routinewerk overgenomen en blijft er ruimte voor creativiteit en diepgang. Technologische ontwikkeling heeft de groei van de economie gestimuleerd en daarmee zijn de dienstensector en de creatieve sector opgebloeid. Niet langer wordt technologie slechts ingezet om de mens te vervangen, maar wordt er juist gekeken naar hoe die de mens kan dienen en de samenleving versterken. Mensen zoals Dagmar kunnen nu zelf invullen op welke manier zij willen bijdragen aan de samenleving zonder hun bestaanszekerheid op te geven. Zekerheden zijn niet langer afhankelijk van het soort contract dat men heeft of het soort werk dat men doet. Succes in werk en waarde van werk worden niet langer gedefinieerd door wat je ervoor betaald krijgt. Iedereen profiteert van een inclusieve samenleving, en de vraag ‘Wat zou werk moeten zijn?’ wordt veel breder beantwoord. Werk loont; niet alleen in de vorm van individueel inkomen, maar ook in de vorm van zingeving, waardering en bestaanszekerheid. Voor iedereen.

Aanleiding & onderzoeksvraag

De vraag is of er niet een andere inrichting nodig is om voldoende perspectief op bestaanszekerheid te bieden voor iedereen.

Het Eindrapport 2017 offline lezen?

Download PDF
Bestel boekje

Aanleiding & onderzoeksvraag

‘Het gaat té goed op de arbeidsmarkt: tekort aan personeel’.[1]‘Laagste werkloosheid in zes jaar’.[2] Als we naar de krantenkoppen kijken van het afgelopen jaar gaat het goed met de Nederlandse arbeidsmarkt. De Nederlandse economie trekt aan en het aantal werklozen wordt alleen maar kleiner.[3] [4] Toch profiteert niet iedere Nederlander hiervan. Zo heeft meer dan 50% van de mensen met een arbeidsbeperking geen betaald werk, en sluit 80% van de zelfstandigen geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af vanwege de hoge kosten die daarmee gepaard gaan.[5][6]

De Nationale DenkTank 2017 heeft zich ten doel gesteld dat het Nederland van 2025 een inclusieve arbeidsmarkt heeft waaraan iedereen kan meedoen. Om dit te helpen realiseren heeft de Nationale DenkTank zich de afgelopen maanden gericht op vier specifieke doelgroepen die moeite hebben om mee te komen op de Nederlandse arbeidsmarkt: jongeren met een chronische arbeidsbeperking, nieuwkomers en multiculturele Nederlanders, mensen die onvrijwillig en langdurig een flexibele arbeidsrelatie hebben, en mensen van wie het werk verdwijnt of verandert ten gevolge van automatisering en robotisering. De deelnemers werden bijgestaan door expertdeelnemers die actief meedachten over de richting van het onderzoek, de analyses en de oplossingen, en zo een essentiële bijdrage leverden. De Nationale DenkTank is aan de slag gegaan met de hoofdvraag:

Hoe bieden we in 2015 iedereen in Nederland perspectief op werk?

Wij zien werk niet alleen als een middel voor het genereren van inkomsten, maar ook als een manier om sociale erkenning te verwerven. Mensen ontlenen in zekere mate hun identiteit aan zowel betaald als onbetaald werk. Op dit moment wordt bestaanszekerheid voor een deel vanuit de bijstand en andere uitkeringen geregeld, maar vooral vanuit werk en contractvorm. De vraag is of er niet een andere inrichting nodig is om voldoende perspectief op bestaanszekerheid te bieden voor iedereen. De Nationale DenkTank 2017 richt zich daarom in dit rapport niet alleen op het bieden van perspectief op een baan, maar ook op het bieden en garanderen van bestaanszekerheid zonder dat dit per definitie aan werk is gekoppeld.

[1] www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/hetgaat-te-goed-op-de-arbeidsmarkt-tekort-aan-personeel
[2] www.ad.nl/politiek/laagste-werkloosheid-in-zes-jaar~a23c4201/
[3] CBS (2017), Statline, Bbp, productie en bestedingen; kwartalen, mutaties, nationale rekeningen
[4] CBS (2017), Statline, Arbeidsdeelname en werkloosheid per maand
[5] TNO(2017), Zelfstandigen enquête arbeid
[6] CBS (2016), Met arbeidshandicapvaak niet actief op de arbeidsmarkt. www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/29/met-arbeidshandicap-vaak-niet-actief-op-arbeidsmarktgeraadpleegd op 26 september 2017

Thema`s & leeswijzer

Met elke oplossing wil de Nationale Denktank 2017 bijdragen aan de verbetering van de arbeidsmarkt.

Het Eindrapport 2017 offline lezen?

Download PDF
Bestel boekje

Thema`s & leeswijzer

Tijdens de analysefase hebben de deelnemers van de Nationale DenkTank 2017 intensief onderzoek gedaan naar verschillende aspecten van de Nederlandse arbeidsmarkt. Het volledige analyserapport, aangevuld met een korte samenvatting van de belangrijkste bevindingen, is te vinden op: nationale-denktank.nl/jaarlijkse-denktank/analyse-2017/.

De onderzoeksvraag en de resultaten uit de analysefase vormen de basis voor de oplossingen die in dit eindrapport staan. Met elke oplossing wil de Nationale DenkTank 2017 bijdragen aan de verbetering van de arbeidsmarkt. Die verbeteringen passen binnen de volgende vijf thema’s:

  • toetreding tot de arbeidsmarkt
  • vernieuwde sociale zekerheid
  • uitgaan van kracht van kwetsbare groepen
  • anticiperen op veranderingen op de arbeidsmarkt
  • samenwerking stimuleren

Bij alle oplossingen geldt als uitgangspunt dat het verbeteren van de arbeidsmarkt alleen kan plaatsvinden als álle betrokken partijen hier samen aan werken. De Nationale DenkTank 2017 richt zich daarom tot werkgevers, werkenden, toetreders tot de arbeidsmarkt, onderwijsinstellingen, de overheid, vakbonden, opiniemakers, maatschappelijke organisaties, fondsen, kennisinstellingen en brancheverenigingen. Bij elke oplossing staat op de titelpagina genoemd aan welke thema’s deze gekoppeld is, hoe de oplossing bijdraagt aan de onderzoeksvraag en welke partijen de Nationale DenkTank 2017 graag bij de oplossing wil betrekken.

Aanbevelingen

Iedereen perspectief op werk

Het Eindrapport 2017 offline lezen?

Download PDF
Bestel boekje

Aanbevelingen

Met de tien uitgewerkte oplossingen wil de Nationale DenkTank 2017 laten zien op welke manieren we in 2025 iedereen in Nederland meer perspectief op werk kunnen bieden. Daarnaast moet er volgens de Nationale Denk- Tank 2017 gekeken worden naar inclusieve technologie, de obstakels voor het MKB, een positiever taalsysteem voor nieuwkomers, en het consumentvriendelijk maken van inclusiviteit.  

1. ‘Er zou meer aandacht moeten komen voor het verbeteren van perspectief op werk door middel van technologie.’

Kansen van inclusieve technologie
Technologie biedt vele kansen in het toegankelijker maken van werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar wordt in Nederland echter nog weinig gebruik van gemaakt. Vooral omdat ontwikkelaars en bedrijfsleven de potentie ervan niet zien. Er zou meer aandacht moeten komen voor het verbeteren van perspectief op werk door middel van technologie. Zo heeft de Nationale DenkTank een ontwikkelaar van vertaaltechnologie succesvol gekoppeld aan een werkplaats met nieuwkomers. Door de inzet van die technologie wordt de taalbarrière overbrugd en kunnen nieuwkomers sneller aan het werk. Dat is een mooi voorbeeld om met behulp van technologie meer mensen perspectief te bieden op werk.

2. ‘Om de groei van kleine ondernemingen mogelijk te maken zouden financiële risico’s moeten worden verkleind.’

Obstakels voor het MKB
Het midden- en kleinbedrijf is de banenmotor van de Nederlandse economie. Binnen deze groep ondernemers zit ambitie om te groeien, maar toch lukt dat vaak niet. Een belangrijke reden hiervoor is het risico op te hoge kosten, zoals loondoorbetaling bij ziekte. Om de groei van kleine ondernemingen mogelijk te maken zouden dit soort financiële risico’s moeten worden verkleind. Dat zal leiden tot een groei van bedrijven en economie. En daarmee heeft het ook een direct positief effect op de werkgelegenheid in Nederland.

3. ‘Een ‘wortel’ ontbreekt. Hierdoor benutten veel nieuwkomers niet hun volledige potentieel.’

Een positiever taalsysteem voor nieuwkomers
Een hoog taalniveau vergroot het perspectief op werk voor nieuwkomers. Nieuwkomers worden op dit moment niet gestimuleerd om zo snel mogelijk dat taalniveau te bereiken. Er is enkel een ‘stok’: het krijgen van een boete en het terugbetalen van een lening. Een ‘wortel’ ontbreekt. Hierdoor benutten veel nieuwkomers niet hun volledige potentieel. De Nationale Denk- Tank adviseert om een positieve prikkel in te voeren, met als doel dat nieuwkomers sneller kunnen inburgeren, vaker een diploma halen en daarmee hun perspectief op werk vergroten.

4. ‘Consumenten zouden bewust moeten kiezen voor producten en diensten van bedrijven die mensen met een arbeidsbeperking in dienst hebben.’

Consumentvriendelijke inclusiviteit
Slechts 17% van de werkgevers neemt mensen met een arbeidsbeperking in dienst. Het bedrijfsleven is dus nog niet inclusief genoeg. Op dit moment zijn maatregelen en campagnes vooral gericht op werkgevers. De consument kan echter een belangrijke rol spelen: door middel van hun koopgedrag. Er zou een verandering van mindset moeten worden gestimuleerd bij consumenten om – net als met duurzame producten is gebeurd – bewust te kiezen voor producten en diensten van bedrijven die mensen met een arbeidsbeperking in dienst hebben. Inclusieve bedrijven dus.

In de analysefase brengt de Nationale DenkTank de belangrijkste knelpunten rondom het thema in kaart

De Samenvatting Analysefase offline lezen?

Download PDF

SAMENVATTING ANALYSEFASE

In 2017 is het thema van de Nationale DenkTank ‘Iedereen perspectief op werk’. In augustus 2017 is een groep van 22 deelnemers en 12 expertdeelnemers aan de slag gegaan met de vraag hoe we in Nederland een inclusieve arbeidsmarkt kunnen creëren waarin iedereen kan meedoen.

De expertdeelnemers hebben een gevarieerde achtergrond: zo zijn er experts vanuit een jongerenpanel voor mensen met een arbeidsbeperking, twee experts op het gebied van immigratie op de Nederlandse arbeidsmarkt, en is er een expert op het terrein van arbeidsmarktbeleid vanuit het ministerie.

In het analyserapport presenteert de Nationale DenkTank 2017 haar bevindingen die ze tijdens de zogeheten analysefase heeft opgedaan. Het document is te downloaden via de link die naast deze tekst staat. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van de analyses of geïnteresseerd zijn om met ons mee te denken over oplossingen, neem dan contact op via info@nationale-denktank.nl.

Aida Kidane

MSc. Geneeskunde - Universiteit Leiden

Abel Hemmelder

Msc. Sustainable Business and Innovation - Universiteit Utrecht

Ties Ammerlaan

MSc. Beleidseconomie - Universiteit van Amsterdam

Sjoerd Oppenheim

MA Researchmaster Wijsbegeerte - Universiteit van Amsterdam

Susanne Boers

MSc. Medische Antropologie en Sociologie - Universiteit van Amsterdam

Siri de Vrijer

MA Europese Geschiedenis (Europaeum) - Universiteit Leiden, Sorbonne en Oxford

Simone van Dijk

MSc. Research Master Social Sciences - Universiteit van Amsterdam

Sabrine van Rossum

MSc. Engineering and Policy Analysis - Technische Universiteit Delft

Quirine van Eeden

LLM Encyclopedie en Filosofie van het Recht - Universiteit Leiden

Nadeche Seugling

PhD Innovatie, Ambidexterity, Ondernemen - vanuit HR en organisatieperspectief - Heinrich Heine Universiteit, Dsseldorf

Lena Hartog

MSc. Sociologie - Universiteit van Amsterdam

Laura Dijkink

MSc. Mechanical Engineering - Technische Universiteit Delft

Lana Askari

PhD Social Anthropology with Visual Media - University of Manchester

Jurriaan Parie

MSc. Mathematical Sciences - Universiteit Utrecht

Julie Hooft Graafland

MSc. Economics - Barcelona Graduate School of Economic

Jojanneke Hendriks

MSc. Strategic Management - Radboud University

Iris van der Pol

MSc. Logic - Universiteit van Amsterdam

Gabriel van Rosmalen

BA Nederlandse Taal & Cultuur - Universiteit Utrecht

Floris Rijssenbeek

BA Geschiedenis - Universiteit van Amsterdam

Charlotte van Woerden

MA Recht & ICT - Rijksuniversiteit Groningen

Bastiaan Meinders

MSc. Filosofie - Universiteit van Tartu

Elma Dujso

Phd Political and Social Sciences - European University Institute

Centrum voor Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel (CAOP) is als onafhankelijke stichting het kennis- en dienstencentrum op het gebied van arbeidszaken in het publieke domein. Het CAOP adviseert en ondersteunt meer dan tweehonderd opdrachtgevers in onder andere de rijksoverheid, onderwijs en de zorg. Ook ondersteunt het CAOP vijf leerstoelen én beheert het CAOP een groot aantal sectorfondsen in het publieke domein.

De Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie werkt aan een inclusieve en duurzame samenleving vanuit de overtuiging dat een betere wereld ontstaat als mensen elkaars belangen dienen. Hiervoor ondersteunen wij innovatieve praktijkprojecten en excellent wetenschappelijk onderzoek binnen de thema’s Inclusiviteit, Circulaire Economie en Innovatie & Vernieuwing.

School of Creative Leadership biedt een executive, parttime leiderschapsprogramma aan internationaal toptalent en organiseert samen met de Nationale DenkTank de Herfstweek. Daarnaast huisvest zij het projectbureau van de stichting.

FNO vindt dat een kwetsbare gezondheid een waardevol leven niet in de weg mag staan. Daarom zetten wij ons in voor het vergroten van kansen, op meer gezondheid, kwaliteit van leven en toekomstperspectief.

Het VSO behartigt de belangen van werkgevers in het publieke domein. De belangenbehartiging is gericht op het in stand houden en verder verbeteren van de omstandigheden waaronder de organisaties in het publieke domein opereren. Met elkaar gaan zij over ruim 900.000 werknemers. Dit zijn alle werknemers uit de verschillende sector-CAO’s bij elkaar opgeteld. Het VSO heeft een dagelijks en algemeen bestuur waarin de werkgevers uit de overheidssectoren zijn vertegenwoordigd. Het VSO vervult een platformfunctie voor sectorwerkgevers en fungeert als centraal informatiepunt.

ING is een grote werkgever (circa 13.500 werknemers in Nederland en 52.000 wereldwijd) en een organisatie die altijd in transitie zal zijn omdat haar omgeving altijd zal veranderen. In de veranderende arbeidsmarkt dienen werknemers en werkgevers mee te groeien. ING investeert in vakmanschap en vitaliteit van medewerkers, zodat deze wendbaar, weerbaar, onafhankelijk en tegelijk ‘aantrekkelijk’ zijn voor de  interne en externe arbeidsmarkt. Met programma’s zoals: Kies je Koers’, ‘Step Up Performance Management’ en ‘Think Forward Leadership Experience’ geeft ING invulling aan modern werkgeverschap.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan een sociaal en economisch krachtig Nederland in Europa met werk en bestaanszekerheid voor iedereen. De bewindslieden zijn onder meer verantwoordelijk voor het arbeidsmarktbeleid, inclusief migratie en vrij verkeer van werknemers, uitkeringen en re-integratie, inkomensbeleid, het combineren van arbeid en zorg enarbeidsomstandighedenbeleid en inspectie daarop. Vanuit het ministerie van SZW zijn vier directies betrokken: Directie Sociale Zekerheid en Integratie (SZ&I), Directie Arbeidsmarkt en Sociaal-Economische Aangelegenheden (ASEA), Directie Stelsel en Volksverzekeringen (S&V) en Directie Participatie en Decentrale Voorzieningen (PVD).

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • De Nationale DenkTank 2018

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

fatwinlili

© copyright 2018 nationale denktank - website door draad
Scroll naar bovenzijde
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.