100 jaar Vrije School, een mijlpaal om bij stil te staan! Op vrijdag 20 september bezochten een kleine 3000 docenten vanuit heel Nederland om die reden het Waldorf Onderwijs Festival in de Fabrique in Maarssen. Fuuk van der Scheer en Wouter de Waart, deelnemers van de Nationale DenkTank 2019 verzorgden een interactieve workshop over digitalisering in het onderwijs.
Workshop digitalisering in het onderwijs
Terwijl de zaal langzaam vol liep was er voor de aanwezigen de gelegenheid om via de smartphone aan te geven waar men aan denkt bij het woord digitalisering. Deze input verscheen vervolgens live op de beamer. Fun fact: de gemiddelde docent is digitaal ontzettend vaardig, want al snel werd ontdekt dat je het woordveld kon beïnvloeden door meerdere malen dezelfde input te geven en jouw input daarmee een prominente plek te geven. Zo was er één docent die hoogstpersoonlijk 7x de woorden ‘kunstzinnige mogelijkheden’ toevoegde, om op deze manier zijn collega’s te inspireren digitalisering op een positieve manier te bekijken. Een nuance die in onze ogen perfect aansloot bij de rest van de sessie…
Digitalisering onlosmakelijk verbonden met de maatschappij
Met een overvolle zaal met 55 docenten werd uiteindelijk afgetrapt. Fuuk en Wouter vertelden kort over hun eigen digitale ervaringen op de basisschool (denk aan computerlokalen en de bombastische intrede van het allereerste smartboard) en legde uit over welke vraag de Nationale DenkTank 2019 zich buigt. Toen het duidelijk was voor beide kanten met wie ze van doen hadden, was het tijd voor discussie. Via vijf stellingen lieten de docenten horen hoe zij denken over digitalisering in het onderwijs. Een docent moet digitaal vaardig zijn. Iedere school moet verplicht een leerlijn digitale geletterdheid aanbieden. De school is hoofdverantwoordelijke voor het mediawijs maken van kinderen.
Pikant gevormde stellingen die naast verdeeldheid ook veel eensgezindheid lieten zien. Een docent moet digitaal vaardig zijn tot op het niveau dat hij of zij begrijpt op welke manier de kinderen met elkaar communiceren en wat voor nieuwe uitdagingen dat met zich meebrengt, zo concludeerde de zaal. Docenten hoeven zich niet verplicht bij te scholen, maar moeten wel het gesprek blijven kunnen stimuleren. De school is er immers om kinderen te leren hoe ze zich moeten verhouden tot de maatschappij en digitalisering is daar inmiddels een onomstotelijk onderdeel van geworden. Daarnaast waren de aanwezigen het met elkaar eens dat vrije scholen digitaal en online niet krampachtig buiten de deur moeten houden, maar op een goede manier moeten inpassen binnen de visie en de lesmethode. Als toegift werd genoemd dat de vrije school dé instantie is die helpt met het vormen van het morele onderwijs kompas.
Veel discussie, heel veel passie en ontzettend veel nieuwe inzichten. Als het aan Wouter en Fuuk lag had deze sessie nog drie keer zo lang mogen duren. De Nationale DenkTank faciliteert (en participeert) graag in het voeren van het gesprek en we hopen in de toekomst vaker een bijdrage te kunnen leveren aan dit soort prachtige evenementen.
Meer lezen
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van de Nationale DenkTank 2019
Lees meer over het Waldorf onderwijs festival