Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

Vluchtelingen gaan docententekort tegen

03-02-2017

Door Jorim Tielbeek – Het project Vluchtelingen voor de Klas kan nu echt van start! Op initiatief van DenkTankers Jorim Tielbeek, Ottilia Kasbergen en Houssam Boutaïbi deden stichting The Mobile Educators en online community Refugee Start Force een subsidieaanvraag bij de gemeente Amsterdam. Met de inmiddels toegekende subsidie zullen zij twintig statushouders naar een baan in het beroepsonderwijs begeleiden.

De statushouders die mee zullen doen aan dit bijscholingstraject, veelal van Syrische komaf, hebben in hun vaderland al als leraar gewerkt. Bij The Mobile Educators zullen zij kennismaken met en intensief les krijgen in alle aspecten van het Nederlandse onderwijs (didactiek, processen, cultuur en context). Dit zal hen voorbereiden op het halen van een pedagogisch didactisch getuigschrift als docent in het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs. Het ROC van Amsterdam en ROC TOP te Amsterdam hebben al hun interesse uitgesproken om de deelnemers van dit traject na afronding een baan aan te bieden. Zij kampen met een docententekort; het vak Engels is één van de tekortvakken sinds Engels een belangrijk keuzevak is geworden in het mbo.

Een heersend docententekort en vele statushouders met relevante werkervaring die graag in onze maatschappij aan het werk gaan. ‘Vluchtelingen voor de Klas’ pakt op eenvoudige wijze twee vraagstukken in één keer aan. Het idee is simpel. Zo simpel zelfs, dat je je zou kunnen afvragen waarom dit nog niet op grote schaal gebeurt. Het idee is echter niet altijd even enthousiast ontvangen en heeft zowel binnen als buiten de DenkTank op kritiek gestuit. ‘Zijn vluchtelingen die recent uit oorlogsgebied komen echt wel geschikt om hier voor de klas te staan?’, vroeg men zich af. Even leek het idee door moeilijkheden op het gebied van taal en mogelijke psychische bagage te stagneren. Deze zorg is terecht, want docenten staan onder hoge druk. Door een uitgebreide screening en selectie kan echter worden ingezet op statushouders die sociaal-psychologisch goed functioneren. Inmiddels is het eerste traject in Amsterdam gestart en zullen twintig statushouders binnenkort aan hun bijscholing beginnen.

Wilt u meer inhoudelijke informatie over dit project of wilt u meer weten over het proces van idee tot implementatie? Dan kunt u contact opnemen met Jorim Tielbeek (J.Tielbeek@nationale-denktank.nl).

Gerelateerd nieuws

09 februari 2021

DenkTankers NDT’20 spreken op Blauwe Kamer evenement van de KHMW

28 januari 2021

DenkTankers NDT’20 spreken op webinar ‘Kracht van de Regio’

17 december 2020

Terugblik op een knallende Eindpresentatie NDT’20

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • De Nationale DenkTank 2020

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2019 nationale denktank - website door draad
Interview met Jurre Plantinga van De Issuemakers, structureel partner van de... ‘De Nationale DenkTank kan het verschil maken’
Scroll naar bovenzijde
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.