Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

Vluchtelingen voor de Klas (NDT’16) – Eerste deelnemer heeft een baan

05-04-2018
Interview met Ottilia Kasbergen, alumna Nationale DenkTank 2016

Aanleiding

De Nationale DenkTank van 2016 ging over het beroepsonderwijs van de toekomst. Onder andere de volgende drie problemen werden geconstateerd op basis van het onderzoek. Het project ‘Vluchteling voor de Klas’ pakt meerdere problemen tegelijk aan. Mbo-instellingen kampen met een docententekort voor Engels, sinds dit een belangrijk keuzevak is geworden in het mbo. Daarnaast is de docentpopulatie weinig etnisch gevarieerd. Veel mbo-studenten worden daardoor nooit onderwezen door iemand die op hen lijkt. De inzet van goed opgeleide docent-vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië of Turkije kan dit probleem het hoofd bieden. Ten derde zijn er in ons land veel statushouders met relevante werkervaring in hun land van herkomst, die graag aan het werk zouden gaan, maar de mogelijkheden of juiste certificering missen.

Oplossing

“Vluchtelingen voor de Klas”. Vluchtelingen voor de Klas gaat de drie problemen gezamenlijk tegen. Het werd bedacht en opgezet door Jorim Tielbeek, Ottilia Kasbergen en Houssam Boutaïbi. Het was een van de ideeën van de Nationale DenkTank 2016 die het eindrapport als oplossing helaas niet heeft gehaald. Toch besloten deze DenkTank-deelnemers ermee aan de slag te gaan, en met succes. Samen met The Mobile Educators, Gemeente Amsterdam, Refugee Start Force en ROC Amsterdam werd dit DenkTank-idee realiteit. Op initiatief van de DenkTankers deden stichting The Mobile Educators en online community Refugee Start Force een subsidieaanvraag bij de gemeente Amsterdam. De subsidie werd toegekend om twintig statushouders naar een baan in het beroepsonderwijs begeleiden. De statushouders, veelal van Syrische komaf, hebben in hun vaderland al als docent Engels gewerkt. Tijdens het bijscholingstraject hebben zij kennisgemaakt met en intensief les gekregen in alle aspecten van het Nederlandse onderwijs (didactiek, processen, cultuur en context). Deze bijscholing, in combinatie met een docentstage, bereidt hen voor op het behalen van een pedagogisch didactisch getuigschrift als docent in het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs.

Impact

Het eerste traject van Vluchteling voor de Klas is succesvol afgerond. 18 deelnemers ontvingen in december 2017 hun certificaat. De certificaten getuigen van deelname aan de lessen ter introductie in het Nederlandse onderwijssysteem, gecombineerd met een stage aan een mbo-instelling in Amsterdam. De kersverse gecertificeerde docenten zullen nu gaan solliciteren naar een baan als docent Engels aan een mbo, nog meer stagelopen of een vervolgopleiding volgen. Maar er is nog meer goed nieuws. Eén van de deelnemers, Ammar, is inmiddels aangenomen bij het ROC Amsterdam. Hij zal daar bij de Horeca-opleidingen Engels onderwijzen. Ammar heeft ervaren dat het helpt om stagegelopen te hebben in Nederland: voorheen solliciteerde hij al vele malen op een onderwijspositie, maar hij werd altijd afgewezen. Na zijn stage lukte het direct.

Vervolg

Niet alle oud-deelnemers vinden na het traject zo eenvoudig een baan. Daarom hebben initiatiefnemers Jorim Tielbeek, Henk Frencken (van The Mobile Educators), Houssam Boutaïbi en Ottilia Kasbergen besloten hen nog langer te begeleiden. Zij zullen hen hulp bieden bij het solliciteren, en faciliteren het uitwisselen van ervaringen en kansen onder de oud-deelnemers. Ook hebben zij een kerngroep van 5 ‘alumni-deelnemers’ samengesteld die zal ondersteunen in de realisering van de doelen van het project.

Gerelateerd nieuws

02 mei 2022

Manager Fondsenwerving & Partnerschappen gezocht!

07 april 2022

De Nationale DenkTank van het onderwijs: “Rebuilding Education”

18 februari 2022

Amsterdamse politici in debat over de onderwijsoplossingen van NDT’21

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2022

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Blog Nationale DenkTank – Deel 3: De Herfstschool MiniDenkTank 2017 – Presentatie alumni 15-jarig bestaan Prins Claus L...
Scroll naar bovenzijde
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.