Op Valentijnsdag viel bij alle leden van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en Stichting De Nationale DenkTank een bijzondere bundel op de deurmat: Onze Tijd. In dit boekwerk reflecteren koppels van de Nationale DenkTank en de Hollandsche Maatschappij in een briefwisseling op de vraag ‘Is alles liefde?’ Een tijdloos vraagstuk, waarover in meer dan vijftig brieven in Onze Tijd twee generaties met elkaar in gesprek gaan. ‘Bedenk dat ik minstens zo eigenwijs ben als jij, maar waarschijnlijk iets meer gelouterd door levenservaringen. Ik geef het dus niet op met jou te blijven discussiëren.’ – aldus Johan Lugtenburg (1942) aan Deborah Klaassen (1984).
De leden van Stichting De Nationale DenkTank en de Hollandsche Maatschappij zijn door dit initiatief op een boeiende manier in de gelegenheid gesteld nader met elkaar kennis te maken. Uit de enthousiaste reacties blijkt dat dit doel is bereikt. Zo lezen we de wens van Kees Briët (1944) dat ‘het einde van dit gezamenlijke project niet tevens het einde van ons contact zal zijn’, waar Jorieke Casteleijn (1985) beslist mee instemt.
Maar de ambitie van Onze Tijd reikt verder. In een tijd waarin we nauwelijks stilstaan om dieper met elkaar in gesprek te gaan, laat het project zien dat ontmoetingen tussen verschillende generaties een waardevolle dialoog op kunnen leveren: ‘Nu ik wat ouder word, voel ik het als een voorrecht levenservaring met anderen te kunnen
delen. En het leuke is dat je daarbij ook heel veel van de ander leert, ook als die veel jonger is.’, aldus Kees Briët.
Bovendien bieden dergelijke gesprekken ruimte voor reflectie op maatschappelijke thema’s en problemen die kenmerkend zouden zijn voor onze tijd. Zoals Diederik Laman Trip (1946) optekent: ‘Het ontbreekt de jeugd aan een fundamentele grens, waar je fatsoenshalve niet overheen gaat. Maar wie gaat die grens stellen? Jullie generatie?’ De overbrugging van een ogenschijnlijke generatiekloof werpt een verhelderend licht op dergelijke bespiegelingen.
Volgende uitgave
Na deze succesvolle start, ambieert Onze Tijd jaarlijks een bundel briefwisselingen uit te brengen, waarin elke uitgave een ander thema centraal stelt. Uiteindelijk zouden deze bundels ook landelijk kunnen worden uitgegeven: ter inspiratie voor jong en oud om meer met elkaar in gesprek te treden. Onze Tijd is een voorbeeld van de mogelijkheden die het netwerk van de Hollandsche en Jonge Maatschappij te bieden heeft.