AMSTERDAM – Op 16 augustus is de Nationale DenkTank 2021 officieel van start gegaan. Twintig jonge denkers met diverse (studie)achtergronden doen vier maanden onderzoek naar de teruglopende kwaliteit van het (primair en voortgezet) onderwijs in Nederland, en bedenken hier concrete en impactvolle oplossingen voor. Met behulp van experts, professionals, ervaringsdeskundigen en partners zetten zij zich in om het onderwijs vooruit te helpen.

Beeld: Joost Keet
De DenkTank 2021 werd feestelijk geopend door Hidde Nuijten, docent aardrijkskunde en beter bekend als meester Hidde, die door middel van rappen en vloggen aansluit op de leefwereld van zijn leerlingen: “Ik ben continu op zoek naar manieren van lesgeven waarmee ik verbinding met mijn leerlingen maak. Dat is mijn manier om kennis over te brengen. Niet alleen over aardrijkskunde, maar ook over het leven zelf.” Naast die van Nuijten maken de deelnemers de komende maanden kennis met de perspectieven van verschillende leerkrachten, schoolleiders, schoolbestuurders, leerlingen en andere partijen uit het onderwijsveld.
Subthema’s Nationale DenkTank 2021
In Nederland kan een kwart van de 15-jarige leerlingen niet op basisniveau lezen[1]. En haakt dertig procent van de beginnende leraren binnen vijf jaar weer af[2]. Daarnaast zijn de kwaliteitsverschillen tussen scholen bijzonder groot: in 2017 liet de Inspectie van Onderwijs zien dat een kind op de ene basisschool een vwo-niveau kan halen, terwijl het op een andere basisschool niet verder komt dan vmbo-t-niveau[3]. Deze schoolverschillen zijn onveranderd, en de gevolgen van de coronacrisis komen daar nog eens bovenop. De Nationale DenkTank 2021 zet zich daarom in voor de verbetering van het Nederlandse onderwijs (po en vo) en richt zich op de volgende vier subthema’s:
- Professionele cultuur binnen ecosysteem school: Hoe kunnen schoolbesturen de professionele cultuur binnen de school bevorderen zodat leraren en leerlingen zich maximaal kunnen ontplooien?
- Waardering beroep leraar: Hoe versterken we de positie van de leraar op een duurzame manier zodat het primaire beroep beoefend blijft, met name waar de nood het hoogst is?
- Kennisuitwisseling en innovatie: Hoe kunnen scholen en besturen beschikbare kennisbronnen en beschikbare middelen effectief inzetten om het kwaliteitsverschil tussen scholen te verkleinen?
- Doorontwikkeling onderwijssysteem: Hoe kunnen aanpassingen in het onderwijssysteem ervoor zorgen dat noodzakelijke verandering duurzaam plaatsvindt?
Brede BrugklasBonus (NDT’15)
Het is niet de eerste keer dat de Nationale DenkTank haar tanden zet in een vraagstuk over onderwijs, zie bijvoorbeeld de NDT 2015 over ‘Het leren van de toekomst’. Met als doel kansengelijkheid te bevorderen en om verschillende onderwijsniveaus langer te integreren werd de NDT-oplossing Brede BrugklasBonus bedacht en tevens gepresenteerd in NRC. Wethouder Marjolein Moorman maakte in 2019 bekend 3,5 miljoen uit te willen trekken voor invoering van de Brede BrugklasBonus[4]. Een pilot draait nu sinds 2020.
Deelnemers en experts Nationale DenkTank 2021
De Nationale DenkTank 2021 bestaat uit een groep van twintig jonge academici, masterstudenten, hbo’ers, recent afgestudeerden en PhD’ers met diverse (studie)achtergronden – variërend van filosofie tot geneeskunde en van rechtsgeleerdheid tot natuurkunde. Met een frisse, onafhankelijke blik, gedegen analyses en innovatieve oplossingen willen zij bijdragen aan het verbeteren van het onderwijs in Nederland. “Ik doe mee met de Nationale DenkTank omdat ik mij wil inzetten voor kansengelijkheid in het onderwijs. Mijn deelname biedt de mogelijkheid om praktische invulling te geven aan de kennis en ideeën die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, en daarmee een positieve bijdrage te leveren aan de wereld om mij heen”, aldus Abigail Kerr, deelnemer van de Nationale DenkTank 2021.
De DenkTankers werken samen met experts, professionals en ervaringsdeskundigen uit het veld. Zo worden zij bijgestaan door verschillende leerkrachten, schoolleiders, schoolbestuurders en leerlingen, die bijvoorbeeld feedback leveren, persoonlijke ervaringen delen of mogelijke oplossingen toetsen.
Themapartners Nationale DenkTank 2021
Een nieuw thema betekent ook weer een nieuwe groep themapartners, die de Nationale DenkTank 2021 inhoudelijk en financieel mede mogelijk maken. Zij leveren inhoudelijke kennis en zetten zich in om bedachte oplossingen daadwerkelijk te realiseren. Vol trots kan de Nationale DenkTank aankondigen dat zij dit jaar samenwerkt met de volgende themapartners: het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), BMC, The Learning Network en Gemeente Rotterdam.
Daarnaast zal kennispartner Stichting leerKRACHT tijdens co-creatiesessies aanwezig zijn om kennis en ervaring te delen en als sparringspartner te fungeren.
Bronnen:
[1] De Staat van het Onderwijs, 2021, p. 7
[2] Onderwijs in Cijfers, 2021, Uitval startende leraren voortgezet onderwijs
[3] Onderwijsinspectie, 2017, Onbenut talent door te grote schoolverschillen
[4] Nu.nl, 2019, Wethouder Moorman wil 3,5 miljoen euro uittrekken voor brede-brugklasbonus
Download bovenstaand persbericht hier.
David Peters (NDT’06) over de KHMW
Update ‘Tijd voor biodiversiteit’ NDT’22

Zaadzekerheid, vliegende ecologen en meetbaar natuurinclusief bouwen: zo komt Nederland de biodiversiteitscrisis te boven
Nieuwsbrief
Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.