Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

Toekomst van de vakbonden: werkenden beschermen of ‘engagen’?

21-12-2011

De Nationale DenkTank 2011 pleit voor een vernieuwd systeem van representatieve vakbonden en democratische besluitvorming bij cao-onderhandelingen. Directe democratie zorgt voor eerlijke vertegenwoordiging van alle werknemers in cao-onderhandelingen. Dit moet de werknemersvertegenwoordiging toekomstbestendig maken.

Dat het systeem moet veranderen, weten de vakbonden ook. Zo maakten de FNV-bonden begin december bekend dat er een nieuwe vakbeweging moet komen. Hoe deze er precies uit zal zien, is nog niet duidelijk. Op 8 december organiseerde de Nationale DenkTank 2011 samen met de Rode Hoed een debat om alvast het gesprek over de toekomst van de vakbonden op gang te krijgen.

DenkTank-deelnemers gingen het debat aan met verschillende experts. Zo gaven redacteur economie voor NRC Handelsblad, Marike Stellinga, hoogleraar arbeidsverhoudingen, Paul de Beer en hoogleraar engagement & productivity, Willem van Rhenen, alle drie hun visies op de toekomst van vakbonden. Ook een breed scala aan vakbondsvoorzitters was aanwezig: Agnes Jongerius (FNV Vakcentrale), Jaap Jongejan (CNV Vakmensen), Martin Pikaart (Alternatief voor Vakbond), IJmert Muilwijk (CNV Jongeren), en Dennis Wiersma (FNV Jong). Het debat werd door publicist en politicoloog Pieter Hilhorst geleid.

Hoewel de meesten van de aanwezigen het eens waren dat er iets aan het systeem moet veranderen, zowel om meer leden te trekken als meer jonge leden te (be)trekken, liepen de gedachten over hoe flink uiteen.

Dennis Wiersma van FNV Jong pleitte voor meer coaching van jongeren, bijvoorbeeld op het gebied van geldzaken en carrière. Hoogleraar Willem van Rhenen nam dit een stap verder. Van Rhenen ziet een grotere rol voor de vakbonden op het gebied van ‘engagen’ en activeren van (jonge) werkenden – dat wil zeggen ervoor zorgen dat mensen in de juiste baan zitten en het beste uit die baan halen. FNV-voorzitter Jongerius benadrukte echter dat de primaire taak van de vakbonden nog steeds het beschermen van werknemers is tegen de huidige ‘stress-samenleving’.

Lees hier een verslag van het debat door DenkTank-deelnemer Sarie Muijs

Download hier het hele rapport van de Nationale DenkTank 2011

Gerelateerd nieuws

13 december 2022

Zaadzekerheid, vliegende ecologen en meetbaar natuurinclusief bouwen: zo komt Nederland de biodiversiteitscrisis te boven

19 oktober 2022

De Nationale DenkTank legt belangrijkste knelpunten bloot voor biodiversiteitsverlies- en herstel ervan

19 september 2022

Uitnodiging Expertforum Biodiversiteit

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Administratiefouten met 28% gedaald bij thuiszorginstelling Emile door oplossing... Mede door de Nationale DenkTank 2010 geïnitieerde SIRE-campagne ‘Handen...
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.