Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

Thema 2020: Perspectief van middengroepen in Nederland

13-01-2020

De voorbereidingen voor de 15e editie van de Nationale DenkTank zijn in volle gang. Met veel plezier presenteren we je het thema voor 2020, dat in de komende maanden haar definitieve vorm zal krijgen:

Perspectief van middengroepen in Nederland

Het grootste aandeel huishoudens in Nederland leeft van een middeninkomen [1]. Ze zijn het cement van de samenleving. Als maatschappelijk middenveld dragen zij het meeste bij aan de economie en zorgen ze voor politieke stabiliteit. Deze groep omvat een breed palet aan mensen met verschillende beroepen, opleidingen, etnische en religieuze achtergronden. De toekomst van juist de middengroepen voelt én is in toenemende mate voor hen onzeker [2].

Huishoudens met een middeninkomen staan in toenemende mate onder druk. Het is niet langer vanzelfsprekend dat hard werken leidt tot een zeker en comfortabel leven, nu en in de toekomst. Garanties op een vaste baan of een zeker pensioen lijken weg te vallen, net als de mogelijkheid om een betaalbare woning te kopen of huren of voldoende sociale zekerheid. Middengroepen hebben, kortom, te maken met onzekerheid, net als mensen uit de lage inkomensgroepen en werklozen. Maar anders dan die duidelijk kwetsbare groepen, komt de problematiek van de middengroepen niet voldoende in beeld. Als we niet ingrijpen, zal de positie van een aantal specifieke middengroepen de komende decennia er slechter op worden: een deel van de middengroepen loopt het risico stevig te dalen op de sociale ladder. Met economische onzekerheid en meer maatschappelijke spanningen tot gevolg [3]. Hoe kunnen we sociale en economische daling van middengroepen in Nederland voorkomen en regie en stabiliteit in hun leven behouden?

De definitieve hoofdvraag en focusrichtingen bepalen we in samenwerking met experts en themapartners. De komende maanden zullen ook de verschillende deelonderwerpen worden bepaald en verder worden uitgediept. 

Bronnen

[1] De hoogte van ‘de middeninkomens’ is niet eenduidig – het CBS wijst op de verschillende definities die diverse organisaties hanteren. Zo hanteert het SCP een jaarlijks netto huishoudinkomen tussen de 13.000 en 44.000 euro. Dat is 60% van alle huishoudens.

[2] De mate waarin men een samenleving als onvoorspelbaar en betekenisloos ervaart. Uit: De val van de middenklasse? Het stabiele en kwetsbare midden. WRR, 2017.

[3] Aldus minister van Financiën Wobke Hoekstra in de HJ Schoolezing 2019. https://www.rijksoverheid.nl/documenten/toespraken/2019/09/02/hj-schoo-lezing-2019-door-minister-hoekstra 

Gerelateerd nieuws

17 december 2020

Terugblik op een knallende Eindpresentatie NDT’20

15 december 2020

Acht oplossingen voor verbetering van het perspectief van de middengroep

14 december 2020

Schoutje, Linda en Olivier (NDT’20) in gesprek met minister Ollongren

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • De Nationale DenkTank 2020

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2019 nationale denktank - website door draad
‘Computers kunnen nu al op maat gemaakte contracten verzorgen.’ – Gesprek... Aanmelding Nationale DenkTank 2020 geopend!
Scroll naar bovenzijde
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.