Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

TalentenMapp (NDT’16) – Eerste pilot van start op praktijkschool Overvecht

05-04-2018
Interview met Susanne Boers, alumna Nationale DenkTank 2017

Aanleiding

Eind 2017 werden tien oplossingen gepresenteerd voor de arbeidsmarkt van de toekomst, gebaseerd op een aantal inzichten. Een van deze inzichten uit het onderzoek was dat jongeren met een arbeidsbeperking door veel partijen worden ondersteund bij het vinden en behouden van werk. Echter houdt elke betrokken partij een eigen dossier bij, maar is niemand eindverantwoordelijk voor de jongeren. Jongeren hebben zelf geen dossier en er is geen centrale plek met alle informatie. Veel werkgevers ervaren een hoge drempel om deze jongeren in dienst te nemen. De huidige inrichting met matching en regelgeving is onnodig complex, terwijl zij weten wat ze zoeken. Eén overzichtelijk persoonsgebonden dossier zou een cruciale rol spelen in het helpen van deze jongeren aan meer duurzaam passend werk.

Oplossing

TalentenMapp werd hiervoor bedacht. TalentenMapp is een centrale plek waar werkgevers alle relevante informatie kunnen vinden die nodig is om jongeren met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Een doorbraak in de matching van werkgevers en geschikte kandidaten. Het vergroot het perspectief op werk voor 272.000 jongeren met een arbeidsbeperking, waarvan in 2016 maar een op de drie werk had. Jongeren hebben zeggenschap over hun eigen dossier of wijzen een verantwoordelijke aan. Het dossier bevat talenten, regelingen en ondersteunings- behoeften van de jongeren, en contact- gegevens van betrokkenen.

Impact

Susanne Boers had tijdens de DenkTank niet per se de intentie om naast haar baan als arts verder met haar oplossing TalentenMapp aan de slag te gaan. Echter, toen bleek dat er zoveel vraag was naar dit onderwerp en externe prikkels het eigenlijk al vooruit dreven, kon ze niet anders dan het project verder te omarmen. En daadwerkelijk te gaan doen. Door de grote vraag besloot Susanne om eerst klein te beginnen en te laten zien welke dingen daadwerkelijk werken. Susanne woont zelf in Utrecht en kwam in contact met de praktijkschool Pouwer College in Overvecht. Zij waren al bezig met het idee van een ‘digitaal paspoort’ te willen ontwikkelen, waarop TalentenMapp naadloos aansloot.

Een belangrijk vraagstuk dat op deze praktijkschool speelt is: hoe kan de school hun jongeren beter aan laten sluiten op de arbeidsmarkt. “We kennen onze leerlingen zo goed, maar de informatie raakt verloren op het moment dat ze van school af gaan. We willen onderzoeken hoe de beschikbare informatie van onze school in de persoonlijke dossiers van onze leerlingen tot zijn recht komt. Op deze manier verstrekken we waardevolle informatie aan toekomstige werkgevers”, zegt Katlijn van der Haagen, docente van het Pouwer College

En dat heeft erin geresulteerd dat op donderdag 28 maart de eerste pilot van TalentenMapp van start is gegaan op deze praktijkschool. Het doel van deze pilot is om te onderzoeken wat werkt en wat niet. Samen met partner Bizzerd, die gespecialiseerd is in het maken van digitale visitekaartjes, werden de eerste 15 jongeren van een uitstroomklas getraind. Samen met hun docent werden ze geholpen aan hun eigen persoonlijke TalentenMapp middels een app. In workshops werd gewerkt aan het expliciet maken van ieders talenten en aan het profileren van jezelf. “De app is zo ingericht dat de jongeren uiteindelijk zelf hun visitekaartje kunnen maken. De inzet en betrokkenheid van de jongeren is uiteindelijk van groot belang om helder te krijgen wat zij zelf belangrijk vinden dat in hun dossier moet komen te staan”, aldus Susanne. “De reacties waren erg positief, de jongeren gaven aan dat ze het echt willen gaan gebruiken. Dat het een prettige tool voor ze is die ze zelf kunnen vormgeven.”

Vervolg

De eerste pilot wordt half april op de school met het enthousiaste grotere projectteam geëvalueerd. Vervolgens worden nog eens twee uitstroomklassen met in totaal 45 leerlingen voor de zomer getraind. Susanne houdt zich daarnaast bezig met bredere projectvragen rondom informatiestromen, bijbehorende privacy risico’s en een duurzaam financieringsmodel.

“Het is mijn missie om uiteindelijk een geïntegreerd persoonsgericht dossier voor jongeren op te zetten om zo informatie te delen voor hun duurzame werktoekomst. Daarnaast wil ik inzichtelijk maken wat zo’n dossier daadwerkelijk oplevert, zoals het aantal jongeren dat aan een baan komt. Er wordt in Nederland veel geld in dit onderwerp gestoken middels allerlei initiatieven en ik wil kunnen aantonen wat middels dit project het daadwerkelijke effect is op onze maatschappij”, aldus Susanne.

Ben jij na het lezen van dit verhaal enthousiast geworden? Of denk jij Susanne te kunnen helpen? Je kunt contact met haar opnemen via S.Boers@nationale-denktank.nl. Daarnaast kan ze hulp gebruiken rondom twee specifiekere vraagstukken: Enerzijds hoe kan dit project specifiek een startup met een eigen businessmodel worden. Anderzijds, hoe integreer je objectieve informatie van andere instellingen in TalentenMapp.

Gerelateerd nieuws

13 december 2022

Zaadzekerheid, vliegende ecologen en meetbaar natuurinclusief bouwen: zo komt Nederland de biodiversiteitscrisis te boven

19 oktober 2022

De Nationale DenkTank legt belangrijkste knelpunten bloot voor biodiversiteitsverlies- en herstel ervan

19 september 2022

Uitnodiging Expertforum Biodiversiteit

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Blog Nationale DenkTank – Deel 3: De Herfstschool MiniDenkTank 2017 – Presentatie alumni 15-jarig bestaan Prins Claus L...
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.