De Corona Challenge is een talentontwikkelingstraject voor tien mbo-studenten van MBO College Centrum, die een opleiding op het gebied van de Horeca, de Bakkerij of het Toerisme & Recreatie (niveau 2 t/m 4) volgen. Het traject beslaat vijf bijeenkomsten in het voorjaar van 2021. Daarbij staan zowel de inhoudelijke uitdaging als de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers centraal. Met de Corona Challenge bieden Stichting MBO Talent en MBO College Centrum de deelnemende mbo-studenten op een on-schoolse manier een nieuw perspectief op de coronacrisis.
Tijdens het traject herkennen de deelnemers dat een crisis zoals corona ook kansen biedt voor de verhoging van creativiteit en veerkracht – voor hen als individu’s, maar ook voor de sector waar zij voor worden opgeleid. Dit inzicht is cruciaal voor een wendbaar en veerkrachtig arbeidsleven. Zo ontwikkelen de deelnemers de motivatie en het zelfvertrouwen voor hun school- en werkende carrière in de komende coronatijd en daarna. “De interactie met het team van Scheepskameel was heel leerzaam. Ik besef me nu pas hoe erg restaurants tijdens de coronacrisis aan het struggelen zijn. Maar het geeft ook hoop om te zien dat zij in de crisis overlevingsstrategieën hebben ontwikkeld”, aldus eerstejaarsstudent Kok niveau 2, Vishaal Basdew.
Het programma van de MBO Talent Track – Corona Challenge
Tijdens de helft van de sessies werken de studenten in kleine groepen aan een challenge van een gerenommeerd Amsterdams horecabedrijf, het restaurant Scheepskameel. De opdracht was om scenario’s te schetsen hoe Scheepskameel langdurig de ‘lessons learnt’ uit de coronacrisis kan blijven inzetten om ná de pandemie succesvoller te kunnen zijn dan ooit. Hierin zijn de studenten begeleid door Bob Kaasenbrood, de eigenaar van het restaurant, die als ‘rolmodel’ inzicht gaf in de coronastrategie van de onderneming. In workshops over ‘Productief brainstormen’ en ‘Succesvol pitchen’ gaven medewerkers van de Stichting MBO Talent de studenten concrete tools voor de uitwerking en presentatie van concrete oplossingen voor de opdracht in de subgroepen. In een feestelijke laatste sessie heeft elke groep haar scenario aan een groot publiek van medewerkers van het partnerbedrijf, docenten, familieleden en vrienden gepresenteerd. Het groepje met de beste oplossing kreeg een prijs uitgereikt, het kookboek ‘Shortlist Amsterdam, restaurants en hun beste groenterecepten’. De andere helft van de sessies is gewijd aan de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers tijdens het traject en daarna. Hierbij reflecteren de deelnemers in kleine groepen over hun huidige situatie, en schetsen zij droomscenario’s voor hun (professionele) toekomst op de middellange en lange termijn. Kiro Habib, student Meewerkend Horeca Ondernemer niveau 4, over de MBO Talent Track – Corona Challenge: “Wat ik meeneem is dat ik echt meer kwaliteiten heb dan ik van mezelf weet. Ik moet sterker in m’n schoenen staan en dat is de afgelopen weken hier gelukt. Ik zou het iedereen aanraden om mee te doen. Je leert nieuwe nieuwe mensen kennen, je leert jezelf kennen en je leert een onderneming te helpen: het is echt goed.”