Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

Stichting MBO Talent (NDT’20) en studenten van ROC Amsterdam helpen horeca vooruit in coronatijd

03-05-2021

Stichting MBO Talent is één van de oplossingen van de Nationale DenkTank 2020. Om de onderwaardering en het gebrek aan kansen voor mbo-studenten tegen te gaan, hebben DenkTankers Aldo Kempen, Theresa Leimpek & Thijs de Sterke op basis van input van mbo-studenten en onderwijsprofessionals en een breed onderzoek het MBO Talent Track ontwikkeld. Na afloop van de NDT hebben zij in januari 2021 de Stichting MBO Talent opgericht om onze visie te verwerkelijken om hét talentontwikkelingsprogramma voor mbo-studenten in Nederland te worden. 

De Stichting is volop aan het ontwikkelen. Zo is er een MBO Talent Track – Corona Challenge van start gegaan waarbij studenten van MBO College Centrum, onderdeel van het ROC van Amsterdam, aan de slag gaan om ideeën te bedenken voor restaurant De Scheepskameel. Onder begeleiding van coaches en workshops gebruiken studenten hun frisse blik om deze hard getroffen sector te helpen. Zo komen ze met scherpe ideeën om na de crisis uit de startblokken te schieten. Bovendien doen studenten zo praktijkervaring op die juist nu zo gemist wordt.

De Corona Challenge is een talentontwikkelingstraject voor tien mbo-studenten van MBO College Centrum, die een opleiding op het gebied van de Horeca, de Bakkerij of het Toerisme & Recreatie (niveau 2 t/m 4) volgen. Het traject beslaat vijf bijeenkomsten in het voorjaar van 2021. Daarbij staan zowel de inhoudelijke uitdaging als de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers centraal. Met de Corona Challenge bieden Stichting MBO Talent en MBO College Centrum de deelnemende mbo-studenten op een on-schoolse manier een nieuw perspectief op de coronacrisis.

Tijdens het traject herkennen de deelnemers dat een crisis zoals corona ook kansen biedt voor de verhoging van creativiteit en veerkracht – voor hen als individu’s, maar ook voor de sector waar zij voor worden opgeleid. Dit inzicht is cruciaal voor een wendbaar en veerkrachtig arbeidsleven. Zo ontwikkelen de deelnemers de motivatie en het zelfvertrouwen voor hun school- en werkende carrière in de komende coronatijd en daarna. “De interactie met het team van Scheepskameel was heel leerzaam. Ik besef me nu pas hoe erg restaurants tijdens de coronacrisis aan het struggelen zijn. Maar het geeft ook hoop om te zien dat zij in de crisis overlevingsstrategieën hebben ontwikkeld”, aldus eerstejaarsstudent Kok niveau 2, Vishaal Basdew.

Het programma van de MBO Talent Track – Corona Challenge

Tijdens de helft van de sessies werken de studenten in kleine groepen aan een challenge van een gerenommeerd Amsterdams horecabedrijf, het restaurant Scheepskameel. De opdracht was om scenario’s te schetsen hoe Scheepskameel langdurig de ‘lessons learnt’ uit de coronacrisis kan blijven inzetten om ná de pandemie succesvoller te kunnen zijn dan ooit. Hierin zijn de studenten begeleid door Bob Kaasenbrood, de eigenaar van het restaurant, die als ‘rolmodel’ inzicht gaf in de coronastrategie van de onderneming. In workshops over ‘Productief brainstormen’ en ‘Succesvol pitchen’ gaven medewerkers van de Stichting MBO Talent de studenten concrete tools voor de uitwerking en presentatie van concrete oplossingen voor de opdracht in de subgroepen. In een feestelijke laatste sessie heeft elke groep haar scenario aan een groot publiek van medewerkers van het partnerbedrijf, docenten, familieleden en vrienden gepresenteerd. Het groepje met de beste oplossing kreeg een prijs uitgereikt, het kookboek ‘Shortlist Amsterdam, restaurants en hun beste groenterecepten’. De andere helft van de sessies is gewijd aan de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers tijdens het traject en daarna. Hierbij reflecteren de deelnemers in kleine groepen over hun huidige situatie, en schetsen zij droomscenario’s voor hun (professionele) toekomst op de middellange en lange termijn. Kiro Habib, student Meewerkend Horeca Ondernemer niveau 4, over de MBO Talent Track – Corona Challenge: “Wat ik meeneem is dat ik echt meer kwaliteiten heb dan ik van mezelf weet. Ik moet sterker in m’n schoenen staan en dat is de afgelopen weken hier gelukt. Ik zou het iedereen aanraden om mee te doen. Je leert nieuwe nieuwe mensen kennen, je leert jezelf kennen en je leert een onderneming te helpen: het is echt goed.” 

Skills-paspoort

Aan het eind van het traject krijgen alle studenten een certificaat. Dit certificaat is meer dan een deelnamebewijs: het is opgebouwd als een ‘Skills-paspoort’. Het ‘Skills-paspoort’ geeft een overzicht van de precieze vaardigheden die een student tijdens de MBO Talent Track – Corona Challenge heeft opgedaan. Het ‘Skills-paspoort’ biedt de studenten een tastbaar bewijs voor hun motivatie en talent dat zij aan hun sollicitatiebrieven voor stage– of werkplekken kunnen toevoegen. Door de deelname aan de MBO Talent Track – Corona Challenge komen mbo-studenten in contact met gelijkgestemde medestudenten vanuit andere opleidingsrichtingen en -niveaus.

Kijk voor meer informatie op mbotalent.com of volg Stichting MBO Talent op LinkedIn of Instagram.

Gerelateerd nieuws

13 december 2022

Zaadzekerheid, vliegende ecologen en meetbaar natuurinclusief bouwen: zo komt Nederland de biodiversiteitscrisis te boven

19 oktober 2022

De Nationale DenkTank legt belangrijkste knelpunten bloot voor biodiversiteitsverlies- en herstel ervan

19 september 2022

Uitnodiging Expertforum Biodiversiteit

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Themaverkenning tijdens de Voorjaarsdag 2021 Kijkje in de keuken bij… De Oudertelefoon
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.