Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

Stappenplan voor een DenkTank start-up

05-12-2016

Door Wouter Kroese – Nationale DenkTank 2014

Nu twee jaar geleden, tijdens onze deelname aan de Nationale DenkTank over Big Data, voerde ik met Willem Herter een bijna Amerikaanse campagne voor ‘Medication Gamification’. Het was een van de oplossingen die het eindrapport van dat jaar niet zou halen. De begeleiders van McKinsey, die het met 23 ongeremde en overenthousiaste DenkTankers sowieso niet al te makkelijk hadden, gaven ons drie dagen de kans om de rest van de groep te overtuigen van onze oplossing voor Big Data-ondersteuning voor artsen. Dit lukte en na veel schaven is Medication Gamification uiteindelijk als Pacmed in het eindrapport gekomen. Twee jaar tijd, een financiële investering, veel data en honderden gesprekken met huisartsen later; zijn Willem en ik nog steeds meer dan fulltime met onze start up Pacmed aan de slag.

Pacmed is een beslissingsondersteunend systeem voor huisartsen op basis van grote hoeveelheden anonieme dossierdata. Onze software analyseert welke van honderdduizenden patiënten die voor dezelfde aandoening behandeld zijn, vergelijkbaar zijn met de patiënt die je als arts tegenover je hebt. Op basis van het succes van de behandelingen die deze patiënten hebben gekregen, presenteert Pacmed de verwachte effecten van de verschillende behandelopties voor de individuele patiënt. Zo willen wij ervoor zorgen dat patiënten alleen nog maar behandelingen krijgen die in de praktijk bij vergelijkbare patiënten bleken te werken. We hebben nog veel meer uitdagingen voor dan achter ons, maar zijn ontzettend blij met de goede start die wij met ons bedrijf kennen. Daarom deel ik graag een aantal tips met de DenkTankers die ook een start up willen opzetten om met één van de oplossingen maatschappelijke impact te bereiken.

Werk aan een oplossing waar je passie voor voelt en waar je na de DenkTank mee aan de slag zou willen

Het stond al ergens tussen de krabbels van de zomerschool in mijn DenkTank-boekje. En na de analysefase van zes weken in het groepje ‘Big Data in de zorg’ (naam: Gesundtbyte) was er in de herfstschool een aardig idee om dokters en computers zoveel mogelijk van elkaar te laten profiteren. In de oplossingsfase werden de subgroepjes echter veranderd. Ik was even blij met mijn nieuwe groepje (met focus op mobiliteit en infrastructuur, naam: Streamteam) als met het feit dat Medication Gamification door het nieuwe zorg en sociaal domein-groepje (naam: Partycipatie) zou worden opgepakt. Een idee an sich bleek echter weinig waard. Het plan had in die fase nog ontzettend veel aanpassingen nodig en was enorm uitdagend in de uitvoering. Bovendien bleken spelers als IBM al met vergelijkbare dingen bezig te zijn. Het was dan ook logisch en begrijpelijk dat Partycipatie geen heil zag in deze oplossing. Met Willem voelde ik echter enorm veel energie en overtuiging dat we als DenkTank toch iets in de deze richting moesten gaan doen. En zo leek de complexiteit van zo’n oplossing opeens een competitive advantage en was het feit dat ook partijen als Philips en IBM deze kant op wilden, een teken dat we in de goeie richting bezig waren. Maar het belangrijkste is dat we door ons geloof en plezier bleven doorzetten, en aan de oplossing bleven sleutelen tot na vele wijzigingen het uiteindelijk idee voor Pacmed stond.

Creëer een complementair team dat dezelfde energie voelt voor deze oplossing

Het staat buiten kijf dat Pacmed zonder Willem het eindrapport inderdaad niet had kunnen en mogen halen. Ten eerste omdat onze verschillende achtergronden (ik als halve dokter met werkervaring in de zorg en het bedrijfsleven, en hij als natuurkundige met ervaring als ondernemer) elkaar goed aanvulden. Maar vooral omdat wij samen de energie, de overtuiging en het blinde vertrouwen voelden dat we de zorg middels data slimmer, persoonlijker en effectiever konden maken. Achteraf lachen we nog vaak om wat we toen wel even dachten voor elkaar te krijgen. Er zijn heel veel partners en experts nodig om een start up in de zorg te beginnen, je krijgt niet zomaar ‘alle data van 270.000 blaasontstekingen’ en onderhandelen over je eerste investering heeft ook aardig wat voeten in aarde. Ik ben er echter van overtuigd dat we hier nooit geweest waren als we toen niet met zo veel enthousiasme en enige overmoed aan de slag waren gegaan.

Wees dankbaar naar de minder gekke DenkTankers

Onze drive voor Pacmed heeft het voor de DenkTankers met wat meer realiteitszin echter niet altijd gemakkelijk gemaakt. Ik heb een heel goed draaiend groepje verlaten en we waren vaak te laat met deadlines. Er komt veel meer bij de Nationale DenkTank kijken dan alleen het implementeren van een oplossing; en een DenkTank waar iedereen zich volledig op zijn eigen oplossing stort, wordt geen succes. In mijn enthousiasme zag ik dat weleens over het hoofd, terwijl de ideeën en ervaringen van de andere deelnemers juist enorm hielpen onze oplossing scherper, en haalbaarder te maken. Ik ben dan ook zeer dankbaar met de steun van onze mede-DenkTankers en met name van de vijf anderen die ook na de DenkTank 2014 nog van enorme waarde zijn (geweest) voor Pacmed.

 DenkTank-problemen zijn lastig; dat geldt ook voor het implementeren van je oplossing

Het jaarlijkse thema van de Nationale DenkTank wordt niet zomaar gekozen. Het betreffen altijd complexe vraagstukken, waar veel belanghebbenden bij betrokken zijn en waar veel gevoelige aspecten aan vast zitten. Bereid je erop voor dat het weleens lang kan duren voordat je alle benodigde partijen samen hebt gekregen, en houd er rekening mee dat een schaalbaar en duurzaam verdienmodel niet zomaar gevonden is.

Benut de prachtige kansen die de DenkTank je geeft

Het implementeren van een oplossing is dus een hele uitdaging, maar deelname aan de DenkTank geeft je wel een grote voorsprong op leeftijdsgenoten met vergelijkbare ambities. Vier maanden lang jezelf volledig onderdompelen in zo’n actueel thema geeft grote kansen om de kern van een probleem te ontdekken. Het onderzoek van de DenkTank vindt niet achter gesloten deuren plaats, maar met honderden experts en in nauwe samenwerking met alle betrokken spelers. Dit biedt mogelijkheden om niet alleen de oplossing op het gevonden probleem te ontdekken, maar ook de kans om alle nodige partners geactiveerd te krijgen en om een haalbaar pad voor de implementatie van de oplossing uit te stippelen. Ook na december 2014 hebben wij nog ongelofelijk veel aan de Nationale DenkTank gehad. De themapartners, het bestuur, het bureau, het alumninetwerk, de experts en de goede naam van de Stichting waar het om kwaliteit en maatschappelijke impact gaat; helpen ons wekelijks nog enorm.

Geniet ervan!

We leven in een goeie tijd voor start ups. Je krijgt een vrij gemakkelijk een podium en een legio aan kansen om als kleine organisatie al een bijdrage te leveren aan grote problemen. Het hebben van een start up in de zorg (en dat geldt voor het onderwijs ongetwijfeld ook) betekent weliswaar een stuk minder inkomsten dan je DenkTank-vrienden die geen genoeg kunnen krijgen van de McKinsey begeleiders, en als consultant aan de slag willen gaan. Maar de vrijheid, de veelzijdigheid en het gevoel dat je met iets bezig bent dat zo veel mensenlevens beter zou kunnen maken, dat is voor ons onbetaalbaar!

Gerelateerd nieuws

13 december 2022

Zaadzekerheid, vliegende ecologen en meetbaar natuurinclusief bouwen: zo komt Nederland de biodiversiteitscrisis te boven

19 oktober 2022

De Nationale DenkTank legt belangrijkste knelpunten bloot voor biodiversiteitsverlies- en herstel ervan

19 september 2022

Uitnodiging Expertforum Biodiversiteit

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2022

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Ja, maar…   Het juiste antwoord op een leven lang leren
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.