Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

Overhandiging eerste eindrapport aan Sander Dekker

04-12-2015

Op vrijdag 4 december kreeg staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker het allereerste exemplaar van het eindrapport overhandigd.

overhandiging Lizan-klein

Vijf DenkTankers gingen bij hem op bezoek om een aantal oplossingen onder de aandacht van de staatssecretaris te brengen. Zo kwamen de Lerarenbrigade, Vrijheid van Schoolbestuur, de BrugklasBonus, DocentenCoschap, en OnzeLes aan bod.

Over de Lerarenbrigade was Dekker enthousiast; het idee leunt volgens hem op de gedachte dat de sterkere docenten de zwakkeren helpen. Vrijheid van Schoolbestuur vond Dekker interessant, maar hij vroeg zich af of dit juridisch mogelijk was (en dat is het volgens ons).

in gesprek met Laura-klein

Over de BrugklasBonus ontstond een stevige discussie, want Dekker moet zelf vóór 1 maart 2016 met een voorstel komen over de brede brugklas, dus hij is hiervan goed op de hoogte. Hij stelde een aantal kritische vragen, zoals “heeft het op de sterkere leerlingen geen slechte invloed?” (er is uit geen enkele studie gebleken dat sterkere leerlingen achteruit gaan op cognitief vlak, en op burgerschap scoren ze zelfs beter dan leerlingen in smalle klassen) en “moeten we dit probleem niet vanuit de vraagkant (ouders en leerlingen) aanpakken in plaats van vanuit de overheid?” (dat kan natuurlijk ook, maar zal veel meer tijd vergen en wij achten het van belang dat de overheid de zwakkere leerlingen in bescherming neemt).

in gesprek met Laura en Anke Marit-klein

Over het Docentencoschap was Dekker ook positief, hij vroeg zich zelfs af of dit niet al ergens gebeurt (niet op de manier die wij voorstellen). Hij was het er mee eens dat de huidige structuur, die betekent dat afgestuurde masterstudenten nogmaals een dure, onderzoeksgerichte master moeten volgen, niet bevorderlijk is om op te leiden tot VO-docenten.

Op het idee van OnzeLes zei Dekker resoluut: “Meteen doen!” Hij vond het een creatieve oplossing en is zeer te spreken over het introduceren van een verbeterde feedbackcultuur in het Nederlandse onderwijs.

Tot slot vroeg Dekker of het na de eindpresentatie dan klaar was voor de DenkTank? We konden hem geruststellen: wij zien onze eindpresentatie meer als een kick-off voor het verwezenlijken van onze ideeën! Dekker sloot af door te zeggen dat als één van ons ooit zelf voor de klas zou gaan staan (via het Docentencoschap?) hij persoonlijk zou langskomen. Daar houden we hem uiteraard aan!

Gerelateerd nieuws

02 juni 2022

Kennismaking thema ‘Biodiversiteit’ tijdens Voorjaarsdag 2022

01 juni 2022

Mickey Huibregtsen: ‘Niet twijfelen, gewoon gaan doen’

31 mei 2022

Vacature meeloopstage communicatie & contentcreatie

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2022

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
DenkTank Blog: Brede brugklas, brede kansen Eindrapport Nationale DenkTank “Leer Wijzer” is uit!
Scroll naar bovenzijde
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.