Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

Nieuwsbericht: Nationale DenkTank 2018 presenteert aanbevelingen om een circulaire economie dichterbij te brengen

10-12-2018
  • Tien haalbare oplossingen om de transitie naar een circulaire metropool te versnellen
  • Initiatief ‘Terugnameplatform’ om een systeemverandering teweeg te brengen
  • Eerste pilots van de oplossing ‘SpaCE’ voor circulaire leiders van de toekomst
  • Onderzoeksresultaten gebundeld in online eindrapport ‘De hoogste circularitijd’

Amsterdam, 10 december 2018 – Vandaag verscheen het eindrapport van de Nationale DenkTank 2018 over het jaarthema circulaire economie. Dit rapport bevat tien oplossingen om de transitie naar een circulaire metropool te versnellen. De Nationale DenkTank 2018 bestaat uit 20 getalenteerde net afgestudeerden die de afgelopen vier maanden hier intensief onderzoek naar hebben gedaan. De hoofdboodschap: het is de hoogste circularitijd.

Het rapport werd vandaag gepresenteerd tijdens de eindpresentatie in het Planetarium te Artis. Hier waren meer dan 300 genodigden aanwezig vanuit de overheid, de wetenschap en het bedrijfsleven. De DenkTankers dragen bij aan de ambitie van de Rijksoverheid om de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair te laten zijn1. Dit hebben zij in samenwerking gedaan met acht themapartners uit bedrijfsleven, overheid en filantropie2.

Tien oplossingen

Het rapport ‘De hoogste circularitijd’ beschrijft tien concrete ideeën die de circulaire economie een zetje in de rug zullen geven. ”Circulaire economie gaat niet alleen om afval scheiden, maar ook om minder kopen en meer producten samen delen.” zegt deelneemster Nine de Planque van de Nationale DenkTank 2018. “Circulaire ideeën zijn echter vaak lastig in de praktijk te brengen. Zo wordt afval per kilo beprijsd en is vervuilen daardoor goedkoper dan circulair produceren. Eigenlijk is een systeemverandering nodig om tot een circulaire economie te komen. Met onze oplossingen hebben we gezocht naar de ruimte die er wél al is in het huidige systeem en die maximaal benut.”

Terugnameplatform

Uit het onderzoek kwam naar voren dat er nog veel klein elektronica thuis in de la ligt of, nog erger, in het restafval belandt. Ruim 28.000 ton klein elektronica eindigt jaarlijks in het restafval, en daarmee in de verbrandingsoven. Het idee ’Terugnameplatform’ is bedacht om dit probleem aan te pakken. Het online terugnameplatform zorgt ervoor dat mensen elektronica makkelijk terug kunnen sturen via de bestaande logistiek van webwinkels. Daarna wordt het teruggestuurd naar de desbetreffende producenten, die vervolgens verleid worden om hun producten circulair te ontwerpen. In een circulaire economie is het logisch dat producten teruggaan naar de producent en het Terugname platform draagt bij aan deze systeemverandering.

SpaCE

De Nationale DenkTank ziet ook veel kans op impact bij kinderen, die nog kunnen worden geleerd anders dan ’lineair’ te denken. Begin 2019 starten op vier basisscholen in de gemeenten Rotterdam en Haarlemmermeer pilots met het lespakket SpaCE. Via een online leeromgeving zullen leerlingen uit groep 7 vier wekenlang de ins en outs van grondstoffen en kringlopen leren. SpaCE gelooft dat als we in Nederland in 2050 volledig circulair willen zijn, dat we dan vandaag moeten beginnen met de leiders van morgen.

 

Online eindrapport

’Terugnameplatform’ is samen met ’SpaCE’ en acht andere oplossingen beschreven in het eindrapport ’De hoogste circularitijd’. Het complete eindrapport is te lezen op www.ndt18.nl. Dit jaar heeft de Nationale DenkTank uit duurzaamheidsoverwegingen ervoor gekozen om voor het eerst sinds de start van de Nationale DenkTank in 2006 het rapport te publiceren als website en geen volledig eindrapport te laten drukken.

Over Stichting de Nationale DenkTank

Stichting de Nationale DenkTank is opgericht vanuit het ideaal om een brug te slaan tussen de overheid, de wetenschap, het bedrijfsleven en de filantropie – met als doel de Nederlandse samenleving met vernieuwende ideeën vooruit te helpen. De Stichting gelooft dat de frisse blik van jonge denkers bij uitstek geschikt is om taaie maatschappelijke vraagstukken van concrete oplossingen te voorzien, een ander geluid te laten horen en praktische doorbraken te versnellen. Sinds 2006 organiseert de Stichting jaarlijks een Nationale DenkTank. Samen zetten twintig masterstudenten, pas afgestudeerden en promovendi hun tanden in een maatschappelijk vraagstuk. Voor meer informatie kijk op www.nationale-denktank.nl.

 

– EINDE NIEUWSBERICHT –

1 Ministerie van Infrastructuur en Milieu: Nederland circulair in 2050. Rijksbreed programma Circulaire Economie. (2016)

2 De themapartners van de Nationale DenkTank 2018 zijn Adessium Foundation, Goldschmeding Foundation, NVRD, HVC, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), en in een consortium de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Haarlemmermeer.

Foto’s in de bijlage:

  1. Groepsfoto deelnemers Nationale DenkTank 2018
  2. Dagvoorzitters van de Eindpresentatie Mark Beumer en Rozanne Henzen (NDT’18)
  3. Groepsfoto deelnemers Nationale DenkTank 2018

Gerelateerd nieuws

13 december 2022

Zaadzekerheid, vliegende ecologen en meetbaar natuurinclusief bouwen: zo komt Nederland de biodiversiteitscrisis te boven

19 oktober 2022

De Nationale DenkTank legt belangrijkste knelpunten bloot voor biodiversiteitsverlies- en herstel ervan

19 september 2022

Uitnodiging Expertforum Biodiversiteit

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
De dag van de eindpresentatie #evenvoorstellen: Remko ten Kroode (NDT’18)
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.