Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

Terugblik op een knallende Eindpresentatie NDT’20

17-12-2020

Op dinsdag 15 december vond de Eindpresentatie van de Nationale DenkTank 2020 plaats. Na twee maanden onderzoek (o.a. expert interviews, literatuuronderzoek, en een survey onder ruim 1.200 Nederlanders), en vervolgens twee maanden bedenken en uitwerken van oplossingen – op basis van dat onderzoek – deelden wij onze acht oplossingen en visie aan honderden experts, partners, alumni en geïnteresseerden. In verband met het oplopend aantal COVID-19 besmettingen moest de Eindpresentatie last minute volledig online. In deze blog vertelt deelnemer Schoutje Schouten over deze bijzondere dag.

De Eindpresentatie als feestelijke afsluiting

Hét doel van de Nationale DenkTank is om met concrete en originele oplossingen te komen voor een complex maatschappelijk vraagstuk. Dit jaar was dat vraagstuk: hoe versterken we welzijn en welvaart en regie voor middengroepen, in stad en regio, nu en later? Een pittige vraag waar wij de afgelopen vier maanden volledig ingedoken zijn. En nu, aan het einde van onze DenkTank rit, mochten wij onze oplossingen presenteren aan een groot publiek.

Onverwacht crisisberaad

Helaas was ons jaar een bijzonder jaar, en konden wij het niet aan het publiek presenteren zoals eigenlijk gehoopt. In verband met corona moesten wij overschakelen naar een digitale uitzending van de Eindpresentatie. Het leek er de afgelopen weken op dat wij als twintig deelnemers het wel nog met elkaar konden afsluiten (wij zouden namelijk mogen samenkomen in het Compagnietheater in Amsterdam en daar samen met elkaar de live-uitzending doen). Tot maandag 14 december 19.00 uur de toespraak van premier Rutte kwam.

Onverhoopt was er een crisisberaad geweest en kregen wij maandagavond te horen dat Nederland in een lockdown ging. Wij, als Nationale DenkTank, konden niet anders dan besluiten gehoor te geven aan Rutte’s oproep om zoveel mogelijk thuis te werken. Maandagavond besloten wij dan ook om de Eindpresentatie bijna volledig vanuit huis te presenteren. Alleen onze dagvoorzitters Aldith Hunkar en Thijs de Sterke zouden vanuit het Compagnietheater de presentatie voorzitten.

“Een slechte generale belooft een goede première.”

Nu de Eindpresentatie volledig vanuit huis zou plaatsvinden voor de overigen van ons, betekende dit schakelen. In minder dan 24 uur moesten wij alles omzetten, aanpassen en gereed maken voor een presentatie vanuit huis. Vlak voor de Eindpresentatie werd er een technische doorloop gedaan, waarbij het voor ons en de AV-crew nog flink zoeken was hoe we goed konden schakelen tussen alle beelden. Gelukkig luidt het gezegde: “Een slechte generale belooft een goede première.” En niets bleek minder waar.

Met meer dan driehonderd online toeschouwers gingen wij om 14.30 uur officieel van start. Vol spanning zaten wij allemaal in onze eigen kamer, af te wachten of het allemaal soepel zou verlopen. Maar wat ging het goed, en wat een mooie Eindpresentatie is er neergezet! En wat een mooie complimenten hebben wij van jullie mogen ontvangen:

“Wat een heldere visie met inspirerende oplossingen. En wat een feestje deze zoom, zo kan het dus ook: goede inhoud gecombineerd met fin. Dank!” Albertien van den Hoeven, Elise Mathilde Fonds

“Wat een enthousiasme, wat een ambitie, wat een creativiteit!! Het was zo leuk om dit mee te maken, dank je wel.” Dieke Mooij, expertdeelnemer NDT’20

Acht oplossingen voor de middengroepen

Tijdens de Eindpresentatie kwamen onze acht oplossingen aan bod. De oplossingen varieerden van concrete initiatieven, tot aan een bewustwordingscampagne en beleidsstukken. Met de oplossingen willen wij de knelpunten die wij geïdentificeerd hebben in de analysefase oplossen. Om zo de middengroepen een beter perspectief op de arbeidsmarkt en meer financiële zekerheid te geven, te zorgen voor meer woningen voor hen, en om de kloof tussen de middengroepen en de overheid te dichten.

Alle oplossingsteams hebben op hun eigen creatieve manier hun oplossing gepitcht. Zo was MBO Talent Track in beeld met blauwe handen, stond de Nieuwe Polder letterlijk vanuit de polder te presenteren en was er bij de waarderingscampagne een mooi shot van een middengroeper die bij de GGD werkt.

Bekijk alle oplossingen

Benieuwd naar alle acht de oplossingen? Kijk voor een volledig overzicht op onze website.

Uitreiking Eindrapport

Reacties vanuit wetenschap, overheid en het bedrijfsleven

Niet alleen presenteerden wij onze oplossingen tijdens de eindpresentatie, ook namen minister Koolmees, Barbara Baarsma en Godfried Engbersen ons Eindrapport in ontvangst en reageerden zij op onze oplossingen. Wij vonden het erg bijzonder en leuk om hun reacties te mogen horen.

“Ik heb heerlijk zitten genieten van jullie prachtige bijeenkomst, kleurrijk geleid ook door jullie beiden Thijs en Aldith, complimenten daarvoor. Ik ben zo trots om jullie eindrapport te zien en het resultaat. Ik ben trots op de vraag die jullie hebben gesteld, zo’n relevante vraag. Trots op de analyses die jullie hebben gemaakt en ook trots op de oplossingen. Ik vind het een mooi geschenk van jullie als DenkTankers aan Nederland.” Barbara Baarsma, Directievoorzitter Rabobank

“Eens met de analyse, eens met de doelen, ook eens met wat erachter vandaan komt. Ik ben heel erg beducht voor de uitvoerbaarheid, dat heb ik ook geleerd hier op het ministerie de afgelopen drie jaar. We hebben af en toe de neiging onze stelsels te ingewikkeld te maken. Dus dat is een oproep aan jullie voor de volgende fase: hoe maken we het simpel en uitlegbaar?”  Minister Koolmees van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

“Het vergeten midden, daar hebben we te weinig aandacht voor. De middengroep heeft het zwaar en daarom is het een zeer belangrijk rapport dat nu verschijnt, daar ben ik zeer verguld mee. Ik ben heel blij met de acht oplossingen.” Prof. Dr. Godfried Engbersen, Erasmus Universiteit Rotterdam

Reacties van themapartners

  • Ook reageerden onze themapartners op de oplossingen met mooie woorden. Hieronder een paar daarvan:
  • “Ik wil alle deelnemers van harte feliciteren met het behaalde eindresultaat. Jullie hebben de afgelopen maanden onder unieke omstandigheden een rollercoaster meegemaakt. met als eindresultaat een boeket van een achttal pracht oplossingen gericht op de middengroepen in de Nederlandse samenleving, de ruggengraat van onze samenleving. APG blijft graag in gesprek met de Nationale DenkTank om de oplossingen verder te helpen.” 
    • Nick van de Sande, APG
  • Als ministerie van SZW hebben wij meegedaan met de Nationale DenkTank als themapartner omdat de middengroepen natuurlijk een enorm actueel thema zijn.”
    • Manuel Buitenhuis, Ministerie van SZW
  • “Welke inzichten wij vooral meenemen is eigenlijk alles wat we geleerd hebben over de middengroepen. als je ziet wat ze misgelopen zijn, waar ze op achteruit gaan en wat de tijd voor nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Namens de Rabobank wil ik alle DenkTankers bedanken voor de onwijs professionele aanpak.”
    • Danielle van den Akker, Rabobank
  • “Enorm leuk, het waren weer allerlei nieuwe manieren om weer eens na te denken over het probleem van de middengroep.”
    • Wouter Pronk, Ministerie BZK
  • “We hebben genoten van de gesprekken en veel geleerd. Wij denken ook dat de oplossingen die jullie hebben bedacht, erg nuttig zijn voor onze Regio Deals waarin we perspectief van inwoners willen verbeteren.”
    • Tom ten Berge, Ministerie van LNV

Techniek Eindpresentatie

Reactie van de middengroep zelf

Natuurlijk kon de middengroep niet ontbreken bij een presentatie over oplossingen voor hen. Vandaar dat Eva Janssen namens de expertdeelnemers aan het begin van de Eindpresentatie het woord nam. Zij deelde hoe het hele DenkTank traject voor haar was en hoe zij aankeek tegen onze oplossingen. Als antwoord op de vraag hoe Eva Janssen deze ervaring vond antwoordde ze:

“Fantastisch, ik sta er helemaal achter dat er iets gebeurd met wetenschap, overheid en bedrijfsleven samen. Ik heb het ervaren als een soort van allemaal steunende factoren van ex-deelnemers, raad van bestuur en partners, die de 20 deelnemers helpen iets te ontdekken: en dit keer over de middengroep.”

Hier eindigt het niet

Nu de eindpresentatie geweest is, betekent het niet dat wij stoppen met werken aan onze oplossingen. De komende tijd gaan wij door om onze oplossingen verder vorm te geven en in de wereld te zetten. En daar kunnen wij hulp bij gebruiken. Heb jij ideeën of tips? Of kan jij helpen met het implementeren van een oplossing? Stuur een mail naar info@nationale-denktank.nl of kijk op www.ndt20.nl/oplossingen/.

Mocht je de volledige Eindpresentatie terug willen kijken, dan kan dat via deze link.

 

 

Gerelateerd nieuws

17 december 2020

Terugblik op een knallende Eindpresentatie NDT’20

15 december 2020

Acht oplossingen voor verbetering van het perspectief van de middengroep

14 december 2020

Schoutje, Linda en Olivier (NDT’20) in gesprek met minister Ollongren

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • De Nationale DenkTank 2020

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2019 nationale denktank - website door draad
Acht oplossingen voor verbetering van het perspectief van de middengroep
Scroll naar bovenzijde
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.